Bir önceki yazımızda burunun koku almadan öte birçok işlevi olan bir organ olduğunu belirttikten sonra işlevlerinden bazılarını özetlemiştik. Burun solunum sisteminin önemli bir bileşeniydi ve vücuda giren havanın ısınıp nemlenmesini, içindeki bakteri, virüs ve parçacıkların süzülmesini sağlıyordu. Burun aynı zamanda işitme ve tat alma işlevleri, bağışıklık düzengesi ile de yakından ilişkiliydi.

Burun işlevini tam olarak yapamazsa vücut tat duyusunu da alamaz. Tat duyusu birçok duyulanımın karışımı olan karmaşık bir duyudur. Yiyeceklerin kokuları burun aracılığıyla beyne ulaştığında ağıza bilgi gönderilir. Nezle gibi hastalıklarda bu düzenge olumsuz etkilendiğinden söz konusu düzenge dolayısı ile 'ağzımızın tadı' da bozulur.

Burun-yutak boşluğunun iki tarafında orta kulakla bağlantılı östaki boruları bulunmaktadır. Bu yolla orta kulak havalanır kulakla açık hava arasındaki basınç dengelenir. Bu dengelenme işitme süreci açısından önemli bir işlevdir. Eğer herhangi bir nedenle söz konusu düzenge bozulacak olursa işitme olumsuz etkilenir.

Burun tıkanıklıkları, burun alerjileri, süreğen sinüs enfeksiyonları (sinüzitler), burunda gelişen polipler burun yoluyla solunumu önler ve burnun solunum işlevlerine yaptığı katkıyı ve koruyucu etkilerini ortadan kaldırır. Bütün bu durumlar da koku algılanması da olumsuz etkilenir. Tütün kullanımı, kafa örselenmeleri, tümörler de koku duyusunun bozulmasına neden olur. Koku duyusunda da aynen işitme ve görme duyusunda olduğu gibi yaşa bağlı gerilemeler meydana gelir.

Kimi durumlarda burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak bölme zarar görebilir, sola ya da sağa eğilebilir ya da düzensiz gelişebilir. Burun bölmesinin eğrilikleri solunum güçlüğüne neden olabilir. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir. Kimi kişilerde burun tıkanıklığı denilen durum söz konusu olabilir. Nezle, grip gibi hastalıklarda geçici olarak ortaya çıkabilen bu durum kimi nedenlerle kalıcı bir sorun haline gelebilir. Kimi durumlarda burunun serum fizyolojik denilen çözeltilerle yıkanması yararlı olmaktadır. Bu uygulama alerjiye neden olan etkenlerin uzaklaştırılmasına, kurumuş sümük kabuklarının yumuşatılarak temizlenmesine de yardımcı olur.

Burunda alerjiye ve tahrişe neden olan durumlar burun akıntısının artmasına yol açar. Buruna gelen darbeler, kuru hava, tahriş edici maddeler, kimyasallar burun kanamalarına yol açabilir.