Bakımevleri endüstriyel kuruluşların ve hızlı kentleşmenin gerektirdiği kurum kuruluşlar olarak giderek artmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerin modellerini örnek alarak kuruluşlar olarak kurmakta ancak kısa sürede değişik etkiler, talep fazlalığı vb. nedenlerle meydana gelen aşırı kalabalık, sağlıksız koşullar ve yangın riski yaratmaktadır. Kalanların özellikleri, özellikle yaşlıların varlığı, eğitimsiz yönetim ve bakım personeli sorunların büyümesine neden olmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler aşırı zorlamalarla standartları düşürmekte, var olan sınırlı sayıda ki kuruluş kapasite üstü kişiye hizmet sunmak zorunda kalmaktadır. Yaşlılarla ve bakıma muhtaç olanlarla ilgilenecek olan kişilerin özellikle yüksek öğretim görmüş uzman elemanların istihdamı ile ilgili güçlükler standart altı personelle gerekli hizmetin sunulması sorununu getirmektedir.

Kalabalıklaşan kentler, ekonomik koşullar, yetersiz konutlar geniş aileler halinde yaşama imkanını giderek kısıtlamaktadır. Kırsal kesimde olduğu gibi yaşlılar ailelerde yer bulamamaktadır. Özellikle sosyal güvencesi olmayan yaşlıların bu gibi kuruluşlara kabul ettirilmelerinden sonra sorunun bittiği düşünülmektedir.

Özel sektörün bu alana girmesi yeni ve uygun fizik koşulların bulunduğu binaların yapılmasından çok var olan bir takım eski binaların düzenlenmesiyle sağlanmaktadır. Yaşlı evleri daha şanslı, imkanı olan yaşlılara sadece barınma ve konut gereksinimi değil aynı zamanda mesire imkanları da sunan, kişilerin belirli standartları talep edebildikleri kuruluşlar olarak daha iyi olanaklar sunmaktadır. Yaşlıların ek iş bulabilme şansı giderek azalmaktadır. Sakatlar ise yaşlandıklarında hemen hemen tümüyle işsiz ve bakıma muhtaç duruma gelmektedir.

Bu ve bundan sonraki yazılarımızda yaşlı kurumlarında göz ardı edilmemesi gereken bazı özellikleri sıralamaya çalışacağız:

Her kuruluşta, binanın fiziksel koşullarına ve olanaklarına uygun olarak düzenlenmiş yönetim odası, yatak odaları, oturma salon ve köşeleri, yemek salonu, mutfak, banyo, tuvalet, çamaşırhane ve diğer ihtiyaç duyulan bölümler bulunur. Bu bölümler belirlenen kapasiteye cevap verebilecek büyüklükte olmalıdır. Girişte danışma, telefon kabini ve alarm panosu bulunmalıdır.

Yatak odaları tek, iki, üç ya da çok kişilik olarak düzenlenebilir. Odalar yaşlıların pencereden dışarıyı görebilecekleri şekilde döşenmeli, karyolalar birbirine bitişik olmamalı ve eşyalar yaşlıların oda içinde rahat hareket edebileceği şekilde yerleştirilmelidir.

Her odada personel çağırma zil düzeneği bulunmalıdır. Her yaşlıya bir karyola, bir etajer, bir giysi dolabı bir koltuk ve sandalye verilmeli, ayrıca her odada bir masa ya da sehpa bulunmalıdır.

Binanın fiziki koşullarının uygun olması durumunda, yatak odalarında lavabo, duş ve tuvalet bulunan bir bölüm düzenlenmelidir.