Özel Haber

“Şampiyon olmak için mücadele edeceğiz”

ALG Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Hilmi Bugüner, “ALG, kurulduğu yıldan beri daima şampiyonluk yarışının içinde olmayı başarmıştır. Yine şampiyonluk yarışının içinde olup şampiyon olmak için mücadele edecektir” dedi.

10 yaşında Bulgaristan ekibi Novi Pazar’da futbol hayatına adım atan ve zorunlu olarak göç ettiği Türkiye’de Avcılar Belediyespor ile futbol hayatına devam eden Hilmi Bugüner, dikkat çeken performansı ile dönemin Milli takım antrenörleri tarafından İstanbul karmasına ve akabinde 18 yaş altı(U18) Milli takımına seçilir. Eğitim ile futbol kariyerini bir arada sürdüren Bugüner, bir yandan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü okurken bir yandan da Çarşamba Belediyespor formasını terletir. 19 yaşındayken Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Spor futbol takımı ile anlaşan Bugüner, 6 sezonun ardından Yozgatspor’a transfer olur. Yaklaşık on yıl süren futbolculuk kariyerini noktalayan Bugüner, antrenörlük hayatına Gençlerbirliği’nin altyapısında başlar. Ardından sırasıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET, Hatayspor, İstanbul Fatih Vatan Spor kadın futbol takımlarında teknik direktörlük yapan Bugüner, günümüzde Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin en prestijli takımlarından Gaziantep ALG Spor Kadın Futbol Takımı’nın teknik direktörlüğünü üstleniyor.

www.baskentgazete.com.tr olarak kadın futbolunun genç ve başarılı teknik direktörü Hilmi Bugüner ile Türkiye’de kadın futbolu, önümüzdeki sezon hakkındaki hedef ve planlamaları ve ALG ile kısa sürede yakaladığı başarılı ivme hakkında konuştuk.

Futbol hayatınız nasıl başladı? Ve futbolculuktan antrenörlüğe geçişiniz nasıl oldu?

Bulgaristan’ın Novi Pazar şehrinin takımında 10 yaşında futbola başladım. 12 yaşında yatılı ve burslu olarak spor akademisi’ne seçildim. Orada iki yıl eğitim aldıktan sonra zorunlu göç sebebiyle ailemle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldık. Türkiye yerleştikten sonra, Avcılar Belediyespor‘da 13 yaşından itibaren futbol hayatıma devam ettim. Dönemin Milli takım antrenörleri olan Sayın Rasim Kara ve Necati Özçağlayan hocalarım tarafından İstanbul Karması’na ve devamında 18 Yaş Altı (U18) Milli Takımına seçildim.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü kazandıktan sonra futbol hayatıma profesyonel olarak üçüncü Lig takımlarından Çarşamba Belediyespor’da devam ettim. Orada iki sezon oynadıktan sonra, 19 yaşında o zamanki adıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Spor takımına transfer oldum. Burada altı sezon profesyonel olarak  futbol oynadıktan sonra Yozgatspor’a transfer oldum. Yaklaşık on yıl profesyonel futbol oynadıktan sonra Gençlerbirliği’nin alt yapısında antrenörlüğe başladım.

Bir dönem orada çalıştıktan sonra, Türkiye’de hızla gelişim gösteren kadın futbolu sektörüne geçiş yaptım. Sırasıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET, Hatayspor, İstanbul Fatih Vatan spor kadın futbol takımlarında teknik direktör olarak görev aldım. Şu an ise Gaziantep ALG Spor Kadın Futbol Takımı’nda teknik direktör olarak çalışmaya devam ediyorum.

“OYUNCULARIMIN İNSANÜSTÜ GAYRETİ İLE 5 MAÇTA 5 GALİBİYET ALMAYI BAŞARDIK”

6 Maçta 5 galibiyet, tek mağlubiyet ise şampiyona karşıydı. ALG’ye geldikten sonra takım bir anda büyük bir ivme yakaladı bunun hangi sebeplere bağlıyorsunuz?

ALG ile anlaştıktan sonra, antrenmana çıktığımızda karşımda 12 futbolcu olduğunu gördüm. Takımdan ayrılanlar olmuş, sakatlığı devam edenler vs. Alınan dört mağlubiyetten sonra psikolojik olarak çökmüş bir takım ile karşılaştık. Çözmem gereken ilk konu buydu. Aslında yetenekli oyunculardan kurulu olan takıma, yeniden özgüven, cesaret ve inanç aşılayarak onların da insan üstü gayretleri ile beş maçta beş galibiyet almayı başardık. 

Bazı oyuncularımız tam olarak iyileşemeden 90 dakika oynamak zorunda kaldı. Maç içerisinde değişiklik yapma şansına hiçbir zaman sahip olamadık. Buna rağmen, birbirimize inanarak ve kenetlenerek bir aile ortamı oluşturmayı başardığımız için birlikte son maça kadar güzel bir hikaye yazdığımızı düşünüyorum. Son maçta da şampiyonluk maçına çıkan Galatasaray takımıyla karşılaştık, o günkü atmosfer ve ambiyans gerçekten çok zordu. Ve oyuncularım bu konuda biraz zorluk yaşadılar. Yine de pozisyon vermeden maçı bitirdik. İki duran toptan, iki kornerden yediğimiz golle mağlup olduk.

Önümüzdeki sezon için hedefleriniz nelerdir?

ALG, kurulduğu yıldan itibaren her daim şampiyonluk yarışının içinde olmayı başarmıştır. Kadınlar Süper Ligi’nde şampiyonlukları vardır. Önümüzdeki sezonda da, yine şampiyonluk yarışını içinde olup şampiyon olmak için mücadele edecektir.

Transfer çalışmalarınız ne durumda? 

Geçtiğimiz sezon boyunca, oyuncuların gösterdiği performanslara göre, teknik ekip ve Yönetim Kurulu’nun kararlarına göre takımda kalması gereken oyuncularla iç transfer çalışmalarını tamamladık. Ve kalması gereken oyuncular takımda tutuldu. Ayrılması gereken oyunculara hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek yollarımızı ayırdık.

 Yine sezon boyunca takip ettiğimiz ve takımımızın şampiyonluk yolundaki mücadelesinde bize katkı sağlayacak bazı yerli oyuncularla sözleşmeler imzaladık .Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yabancı kuralı açıklamasına göre de yabancı oyuncu transferi çalışmalarımız olacak.

Kadın futbolunda transfer yaparken yaşanılan zorluklar engeller var mı? Varsa neler?

Transferlerde karşılaştığımız zorlukların başında kadın futbolcularımızın bulunduğumuz durumları iyi etüt edememesinden kaynaklanan takımlardan talep ettikleri astronomik ücretler geliyor. Özellikle de belediyeler gibi büyük kurumların maddi desteğini arkasına alarak olması gerekenin çok üzerinde ücretler ödeyen bazı kulüplerden dolayı oyuncular bu tutumlar içerisinde bulunuyor. Oyuncu havuzunun dar olduğu ülkemizde birkaç elit oyuncunun bu tutumlarının sonucunda, ligde mücadele eden diğer futbolcular da onları örnek alarak ücretler talep edince, maalesef zaman zaman gerildiğimiz enteresan durumlar ortaya çıkıyor. Bu durumlarda transfer yapmamızı biraz zorlaştırıyor tabii ki.

“KADIN FUTBOLUNDA PROFESYONEL BAKIŞ AÇISI HENÜZ TAM OLARAK OTURMADI”

Sizin için kadın futbolunda antrenörlük yapmanın zorlukları nelerdir?

Profesyonel bakış açısının henüz tam olarak oturmadığından dolayı kadın futbolunda antrenörlük yapmak gerçekten zor. Maç yaptığımız sahalar, antrenman yaptığımız yerler… Yani fiziksel olarak imkanlarımız çok kısıtlı. Aynı profesyonel bakış açısını, birkaç istisnaların dışında oyuncular da henüz yakalayamadığı için kulüpler ve yöneticiler genellikle oyuncu bazlı hareket etmek zorunda kalabiliyorlar. 

Yabancı oyuncu sayısının artmasıyla sağlıklı bir rekabet ortamı yaratabilirsek  daha kurumsal ve daha profesyonelce ilerleyebileceğimizi ümit ediyorum.

Türkiye’de kadın futbolunun gelişimini etkileyen sebepler nelerdir?

Özellikle erkek futbolunda da yer alan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın kadın futboluna önem vermesi ile Türkiye’de kadın futbolu ciddi bir ivme kazandı. Yabancı oyuncu sayısının artmasıyla ve ülkemize gelen yabancı oyuncu kalitesinin giderek yükselmesi sonucunda yerli oyuncularımız da yakından gözlem yapma şansını yakalayarak kendilerini geliştirmeye başladılar.

“ALG’DE KENDİMİ HER ZAMAN MUTLU VE HUZURLU HİSSETTİM”

Ankaralı bir teknik direktör olarak Antep halkının, taraftarının kadın futboluna bakışını nasıl değerlendirirsiniz?

İstanbul’dan sonra, yanlış bilmiyorsam eğer en çok kadın futbol takımına sahip olan il Gaziantep. Bu kadın futboluna verilen önemi yeterince açıklıyor diye düşünüyorum. Ankaralı bir teknik direktör olarak sezonun son altı haftasında çalıştığım ALG Takımı’nda kendimi her zaman mutlu ve huzurlu hissettim. Bu durumda en büyük pay kuşkusuz tabii ki değerli Ali Gözcü kulüp başkanımıza ait. Bizlere inanarak takımın başına getirdi ve başarılı olmamız için gereken ne varsa her zaman yapmaya çalıştı. 

Yeni bir kulüp aynı zamanda yeni bir başkan da demek. Kulüp Başkanı Ali Gözcü ile çalışmayı nasıl değerlendirirsiniz?

Devletin imkanlarını kullanan ve erkek futbolundaki büyük camialardan güç alan kadın futbol takımlarına karşı tek başına mücadele ederek şampiyonluklar elde etmek kolay ve herkesin yapabileceği bir iş değil. Bunu başarmış kıymetli bir Başkan ile çalıştığımız için şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Kadın futbolunda Başkanımız Ali Gözcü gibi, kız çocuklarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve hayallerini gerçekleştirebilmesi için mücadele veren insanların örneklerinin çoğalması ve  daha çok yer alması en büyük dileğim.