www.baskentgazete.com.tr’ye bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanından elektrik üretiminin önümüzdeki 10 yılda 4 kat artırılmasının amaçlandığını belirtiyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerjinin önemli unsuru RES’lerden günlük elektrik üretim payının yüzde 13’leri aştığına dikkat çekiyor. Oranın yıl sonuna kadar tamamlanacak yeni projelerle daha da artacağını kaydeden yetkililer, RES sanayisine parça sağlayan önemli bir sektörün de oluştuğunu vurguluyor.

Yetkililer, yenilenebilir enerji kaynağı alanında Şubat ayı başında gerçekleştirilen 3 ildeki 5 YEKA’da (yenilenebilir enerji kaynak alanları) toplam 1200 MW’lık bağlantı kapasitesi tahsisinin yapıldığını hatırlatıyor.

Böylece rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artırılmasının hedeflendiğine vurgu yapan yetkililer, aynı zamanda üretim tesislerinden satın alınan elektrik enerjisi maliyetlerinin de azaldığını belirttiler.

RES ekipman imalatı 2,2 milyar dolara ulaştı

Yetkililer, Türkiye'nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu gibi tesislerin yanı sıra, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, 2024 yılında rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değerinin 2.2 milyar dolara ulaştığını kaydetti. RES’lerdeki gelişmeye göre bu tutarın 10 milyar dolara ulaşacak bir potansiyeli bulundurduğu da vurgulandı.

7 BÖLGEDE 280 RES VAR

Türkiye'nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360'dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU