26 Mart Dünya Mor Günü vesilesiyle Epilepsi ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Öztürk epilepsi hastalığında toplumsal farkındalığa dair güncel çalışmalarını aktararak 950 bin epilepsili adına beklentilerini anlattı.  Öztürk, “2017’den bugüne bekletilen engel derecesinin saptanması hakkındaki yönetmelik tasarı önerimizi Sağlık Bakanlığına taşıdık. Bu önerimiz dikkate alındı. Bu konu engel derecesi tespit edilemeyen epilepsililer için son derece önemli. Konuyu Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte takip edeceğiz. Epilepsi ve kalp krizinde ilk yardım hayat kurtarır diyerek toplumsal farkındalığı artırmak adına TRT destekli ilk yardım videosu çekilmesine vesile olduk, bu video RTÜK tarafından da onaylandı. Yıllardır topluma anlatmaya çalıştığımız ilk yardım faaliyetleri bu video sayesinde halka daha hızlı yayılacaktır.” diye konuştu.

Ebrfa

Öztürk yurtdışından gelen destekleri anlatarak bu konudaki diğer çalışmalarını da aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurtdışından derneğimizin faaliyetleri fark edildi. Bu sayede AB ile uluslararası proje hazırlama önerisini International Bureau for Epilepsy üyelerinden aldık. Çalışma Bakanlığına bağlı İŞKUR’dan görüşme için randevu talep ettik. Bu görüşmede epilepsililerin işe girişi konusunda bir proje sunmayı hedefliyoruz. Çocuklarımızın epilepsili olmasından dolayı okuldan atılmaması, sorunlar yaşamaması için bu yıl ağırlıklı olarak öğretmen ve öğrencilere dokunduk. Milli Eğitim Bakanlığının ülke çapında çalışmadan önce bizden istediği ön çalışma tamamladık. Derneğimizin adının başına Türkiye kelimesinin eklenmesi için bulunduğumuz başvuruda 3 il tamamlandı, 4 ilin incelemeleri devam ediyor, yeni iller ise tespit aşamasında.”

“Epilepsi farkındalığında kamudan sonra basına çok önemli bir görev düşüyor” diyen Öztürk, önce epilepsililerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sorunların ortadan kaldırılması için kamudan sonra basına iş düştüğünün altını çizdi. Öztürk, “Bilimsel, hukuksal, sosyal, psikolojik, sanatsal ve sportif olarak epilepsiyi, farklı yaş grupları ve farklı kriterlere göre anlatırken sosyal sorumluluk sahibi olduğunu söyleyen her bir kişi, istediği noktadan yaklaşarak bize destek verebilir. Yurtdışından fark edildiğimiz gibi ülkemizde de fark edilmeyi diliyoruz. Büyük bir eşiğin atlandığı bu dönemin, güç birliği ile güzel yarınlara ulaşmasını diliyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

EPİLEPSİ FARKINDALIĞINA SANATSAL BİR BAKIŞ

Toplumun epilepside ilk yardım, sosyal hayat, ekonomik gelir, annelik ve askerlik gibi sosyal yönlerini bilmediğini belirten Öztürk, bu konuda da sanatsal bir anlatıma başvurduklarını ve epilepsililerin hayatını anlatan Hoşça Kal Epilepsi oyununun Tiyatrolar Genel Müdürlüğünden onay aldığını duyurdu. Öztürk, yapılan çalışmaları anlatarak, “Yine bu konuda yönetmenliğini Sedat Özer’in senaryosunu ise kendisinin yazdığı Başarının Kararında Saklı adlı film için görüşmeler de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafında başlatıldı ardından bu görüşmelerin Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da taşınılmasının hedefleniyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: BAŞKENT GAZETESİ- ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU