Özel Haber

Radyasyon riski 240 istasyon ile izleniyor

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ni (ANS) yakın takibe alan kurum, Türkiye genelindeki radyasyon doz hızlarını ise 240 istasyonda kurduğu “Radyasyon İzleme ve Uyarı Sistemi Ağı” üzerinden 7/24 saat ölçüyor.

Japonya’da 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan Fukushima Nükleer Santrali’ndeki kaza tüm dünyayı tedbir almaya yönlendirirken, Türkiye, 2019 yılında kurduğu Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ile tedbirleri sıkılaştırdı. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ni (ANS) yakın takibe alan kurum, Türkiye genelindeki radyasyon doz hızlarını ise 240 istasyonda kurduğu “Radyasyon İzleme ve Uyarı Sistemi Ağı” üzerinden 7/24 saat ölçüyor.

www.baskentgazete.com.tr’ye bilgi veren kurum yetkilileri, Türkiye’deki bütün nükleer tesisler, radyasyon tesisleri, radyoaktif atık tesisleri ve radyasyon uygulamalarının güvenlik, emniyet ve nükleer güvence açısından denetimini NDK’nın yaptığını belirttiler.

Yetkililer bu kapsamda muhtemel bir radyasyon tehlikesini erken belirlemek üzere, ülke genelinde 81 il ve 111 ilçe merkezinde 16 tesis ve 3 sınır karakolu ile Akkuyu Nükleer Santrali’nin (ANS) etrafında 29 noktada olmak üzere toplam 240 istasyonda Radyasyon İzleme ve Uyarı Sistemi Ağı üzerinden havadaki radyasyon doz hızlarını 7/24 ölçtüklerini dile getirdiler.

Akkuyu yakın takipte

ANS’deki gelişmeler hakkında da bilgi veren yetkililer, santralin 1-2-3 ve 4’üncü ünitelerinin sırasıyla 2018 yılından itibaren her yıl inşaat izinlerinin verildiğini, 2023 yılında da 1’inci ünite için ‘İşletmeye Alma İzni’ verdiklerini kaydettiler. 2024 yılında ANS sahasındaki faaliyetlere ve 23 farkı ülkede imalatı devam eden ANS’de kullanılacak ekipmanlara yönelik yaklaşık 7 bin 600 adam/gün inşaat denetimi yaptıklarını dile getirdiler. Yetkililer, 5 bin adam/gün ile de imalat denetimi ve 2 bin 600 adam/gün işletmeye alma denemi yaptıklarını vurguladılar.

61 bin radyasyon kaynağı var

Türkiye’de tıp, endüstri, eğitim, araştırma ve güvenlik alanlarında 26 bin 500 kuruluşun olduğunu hatırlatan yetkililer, bu kuruluşların 61 bin radyasyon kaynağı ile faaliyet içerisinde olduklarına işaret ettiler. Bu kapsamda da 2024 yılında radyasyon tesisleri ve radyasyon uygulamalarında 15 bin 280 yetkilendirme yaptıklarını anlatarak, “6 bin tesis, cihaz ve laboratuvarın yetkilendirmeye esas yerinde incelemesi ve 600 kurum ve kuruluşta radyasyon güvenliğine ilişkin denetim gerçekleştirdik. İşletmesini yaptığımız Ulusal Merkezi Doz Kayıt Sistemi ile radyasyon alanlarında görev yapan yaklaşık 74 bin personelimiz var. Bu personeli de olası maruz kalabilecekleri radyasyon dozları yönünden sürekli takip ediyoruz” bilgisini verdiler.