Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de faaliyete geçen 187 lisanslı depo işletmesine ait Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Nevşehir, Samsun, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak, Van ve Yozgat olmak üzere 45 ilde yer alan toplam 263 depoda lisanslı depoculuk faaliyetleri yürütülüyor.

Gelinen aşamada lisanslı depo kapasitesi hububat alanında 9.9 milyon tona, pamuk alanında 104 bin 550 tona, zeytinde 13.5 bin tona, fındıkta 11.6 bin tona, kuru kayısıda 5 bin tona, Antep Fıstığında 4 bin tona ve toplamda ise 10 milyon 56 bin 653 tona ulaşmış durumda.

Ticaret Bakanlığı’ndan kuruluş izni almış olan 420 şirketin tamamının lisans alması durumunda ulaşılması öngörülen toplam kapasitenin 23 milyon 362 bin 476 tona ulaşması bekleniyor.

Lisanslı depoculuk sistemi ile çiftçiye elde ettiği ürün için zaman faydası sağlayarak istediği kadar olan kısmını karar verdiği zamanda kullanmak veya ticaretini yapmak üzere tazeliğini koruyarak depolanmasını sağlar. 

Sağlıklı ve güvenli bir depolama ortamı yaratan, ticarette kolaylık için ürün senedi ve buna karşılık bankalardan kredi kullanma imkanı ayrıca zamandan kazanç sayesinde ürünleri gerçek değerinden pazarlama fırsatı sağlayan lisanslı depoculuk sistemi çiftçilere ekonomik açıdan büyük kolaylık sağlamaktadır.

Avantajlar

Lisanslı deponun avantajlarına bakıldığında Devlet Garantisinde Basılan elektronik ürün senedinden (ELÜS) 24 aya kadar depolayabilme imkanı sunuyor. Platform üzerinden satışlarda yüzde 2 stopaj muafiyeti sağlıyor. Kiralamada tüm mudilere aylık ton başına 6 lira devlet desteği veriliyor. ELÜS’ü oluşturulan ürünlerin Türkiye Ürün İhtisas Borsası Platformu’nda ürün depodan çıkmadan alım satımının gerçekleştirebilme olanağı sunuluyor.

Yeni destekler yayımlandıktan sonra ise çiftçiler için ilk 6 ay teslim ettiği ürünün çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) miktarı kadar ton başına platform üzerinden satışlar halinde artı 3 lire kiralama desteği, yine araç başına 25 lira analiz desteği, ton başına da 25 lira nakliye desteği verilmeye başlandı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU