Bu kapsamda BYD’nin yatırım kararının aynı sektörde başka ülkelere de cesaret verdiğine dikkat çeken Sanayi Bakanlığı çevreleri, Fransız otomobil parçaları tedarikçisi Forvia’nın da, Avrupa’daki ikinci fabrikasını Türkiye’de açacağını açıkladığını belirttiler.

Bu arada, Forvia yetkilileri de BYD’nin Manisa’daki fabrika planı üzerine BYD ile anlaşmaya vardıklarını ve Türkiye’ye yatırım amaçlı geleceklerini duyurdu.

Tabi yabancı yatırımlar ve yabancıların yatırıma niyetlenmesinde kritik olan bir başka konu da kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmeleri oluyor. Bu çerçevede de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörünün son üç aylık dönemine ilişkin hazırladığı raporu yatırımcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Söz konusu raporda bankacılık, düzenlemelerin ve yüksek faiz oranlarının para politikasını sıkılaştırılmasının, 2024 ikinci çeyrekte Türk bankalarının marjlarını sıkıştırdığı tespiti yapılıyor. Bu durumun devam etmesinin ise faaliyet ortamında bir iyileştirme yapsa da bankacılık sektörünün performansında zayıflama gözlemlendiği notu düşüldü.

Bu arada yabancı yatırımlarla ilgili gelişmeler sürerken, Ak Parti de 23’üncü bütçesini bugün TBMM’ne sunmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz saat 15.30’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 yılı bütçesinin geneli üzerine sunum yapacak.

Enflasyon düzeltmesinde izaha davete başlanıyor

Öte yandan TBMM’de Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na kaynak oluşturulması amacıyla getirilen ancak maddeleri üzerinde tartışmalar nedeniyle geri çekilen düzenlemede yer alan enflasyon düzeltmesi konusunda ise kafalar karışık. Çünkü Maliye Bakanlığı’nda hummalı bir çalışma sürüyor. Bakanlık enflasyon düzeltmesi yapan şirketleri izaha davet etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin, bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenlerin izaha davet edileceğini bildirdi.

Emeklinin umutları başka bahara

Emeklilik konusunda bu yıl sonuna kadar başvuru yapıp yapmama arasında kalmış olan yeni emekli adayları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarıyla daha da kararsız kalacaklar. Bakan Işıkhan, asgari ücret ve emekli maaş farkları üzerine yaptığı açıklamada, 2025 asgari ücretine yönelik "Yaşam standartlarını iyileştirecek, ekonomimizin de genel istikrarına, yapısına zarar vermeyecek düzeyde belirleneceğini umut ediyorum" dedi. Işıkhan ayrıca kıdem tazminatının yerine geçecek bir tamamlayıcı emeklilik sitemi çalışmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU