Son 10 yıl öncesine kadar dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan İngiltere elektriğinin yaklaşık yüzde 40'ını kömürden üretiyordu. Bugün bu rakam, iklim eylemine verilen yaygın destek ve yenilenebilir enerjideki artış sayesinde sıfıra indi. Yine 10 yıl öncesine kadar rüzgar ve güneş enerjisi Birleşik Krallık'ın elektriğinin sadece yüzde 6'sını sağlarken şu anda yüzde 34'ünü karşılıyor, ayrıca ülke geçen yıl doğalgazdan 10 yıl öncesine göre da daha az elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Rüzgar enerjisinden elektir üretiminin artık İngiltere’deki 28 milyon evin yüzde 92'sine yetecek seviyeye getirildiği belirtiliyor. Hükümet, 2030 yılına kadar elektrik üretimini karbonsuzlaştırma planının bir parçası olarak, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz (off shore) rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Ülke 2015 yılında dünyada kömürden çıkışını ilan eden ilk ülke olmuştu ve bu alanda emsal oluşturmuştu. O günden bu yana 22 Avrupa ülkesi de kömürden elektrik üretimini durdurmayı taahhüt etmişti. Böylece dünyada elektrik için kömür yakmaya başlayan ilk ülke olan Birleşik Krallık, şimdi bunu durduran ilk ülkeler arasında yer alarak Avrupa'da aralarında Belçika, İsveç, Avusturya ve Portekiz'in de bulunduğu giderek büyüyen kömürsüz ülkeler grubuna katılıyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU