Net sıfır karbon emisyonu hedefleri doğrultusunda bir dönüşüm yaşayan enerji sektöründe ‘oyun değiştirici’ olarak kabul edilen enerji depolama ve yönetim teknolojileri, sektörün geleceğine dair yol haritalarını da tamamlamaya çalışıyor. Sektörün güçlü paydaşlarca kurulan genç STK’larından biri olan Enerji Depolama Endüstrileri Derneği de bu perspektifte enerji üretimi, dağıtımı ve depolama alanındaki güncel trendler üzerine yoğunlaşmak ve Türkiye’yi bu alanda ‘bölgenin batarya üssü’ yapmak hedefi doğrultusunda bu yıl ilk kez bir kongreye imza atıyor.
www.baskentgazete.com.tr’ye değerlendirme yapan EDEDER Başkanı Can Tokcan, kongrenin Türkiye’yi bölgenin ‘Batarya Üssü’ yapma hedefinde önemli bir adım olacağını söyledi.
“Bölgenin Batarya Üssü Türkiye” mottosuyla bu yıl ilk olarak düzenleyecekleri “Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi” ile sektörün geleceğine ışık tutmayı amaçladıklarını kaydetti.
Bu kapsamda Kongre’de, son gelişmelerle küresel olarak da yeniden şekillenen enerji ekosistemi ve bu değişimlerin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarca masaya yatıracaklarını kaydeden Can Tokcan, “Türkiye’yi enerjinin farklı alanlarında ‘bölgesel üs’ olarak konumlandırma çabalarının depolama alanında karşılık bulduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’yi enerjinin farklı alanlarında ‘bölgesel üs’ olarak konumlama çabalarını depolama ve ilgili alanlarda başarabileceğimize eminiz” ifadelerini kullanan Can Tokcan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve enerji depolama sistemlerinin geliştirilmesi açısından şu anda bile çok önemli bir merkez kabul edildiğini anımsattı. Tokcan şöyle devam etti:
“Türkiye bu alanda lider olabilmek için gerekli tüm niteliklere sahip. Coğrafi lokasyon, dünya standartlarında kaliteyle üretim yapabilen nitelikli iş gücü, yatırım iştahı olan girişimciler ve ayrıca depolamanın ülkelerin enerji arz güvenliğindeki giderek artan rolü, bizleri bu yönde destekleyen çok önemli bileşenler. Ülkemizi uzun yıllardır enerjinin farklı alanlarında ‘bölgesel üs’ olarak konumlama çabalarını biz batarya alanında başarabileceğimizi kuvvetle öngörüyoruz. Hükümetimiz ve ilgili Bakanlıklarımız da bu alanda ciddi bir irade ortaya koyuyor. Bu kongreyle amacımız da bu alandaki bütün paydaşları bir araya getirmek ve ‘bölgesel üs’ olma hedefine doğru ilerleyişi hızlandırmak.”
Oturum Başlıkları Regülasyondan Finansmana Kadar Geniş Bir Çerçeveyi Kapsıyor
24 Aralık’ta Ankara’da yapılacak Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi, “Politika ve Regülasyon: Enerji Depolamanın Geleceği”, “Enerjinin Yönetimi ve Gelirlere Etkisi”, “Lityum-İyon Teknoloji Sağlayıcıları ve Enerji Depolama Çözümleri”, “STK’lar Oturumu”, “Destekler ve Yerlileşme” ve “Batarya Teknolojileri ve Geri Dönüşüm” başlıklı oturumlara ev sahipliği yapacak.