Ebru APALAK
Gazeteciler Cemiyeti (GC) ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın düzenlediği Genç Gazeteciler Eğitim Kampı bugün İzmir Sığacık’ta başladı. Kampa Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinden 104 kişi başvurdu. Ankara, İstanbul, Muğla ve Kars’tan seçilen on gazetecinin katıldığı kamp, 29 Eylül’de sona erecek.

“UMARIM ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SİZİ O LİSTELERDE GÖRÜRÜZ”

Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle düzenlenen “Batı Balkanlar ve Türkiye’de haberciliğin niteliğinin ve bağımsız gazeteciliğin güçlendirilmesi Projesi II”nin açılış konuşmasını GC Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Direktörü Nursun Erel yaptı. Erel, konuşmasında Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında gazetecilik bakımından benzerlikler olduğunu belirtti. Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri’nin 16 Ekim’de açıklanacağını duyuran Erel, “Umarım önümüzdeki yıllarda sizleri o listelerde görürüz” dedi.

GC Başkanı Nazmi Bilgin kampa video mesaj gönderdi. Mesajına gazeteci Uğur Mumcu’nun sözleriyle başlayan Bilgin, Mumcu’nun yazdıkları ve söyledikleriyle hâlâ yaşadığını ifade etti. Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Hale Gönültaş ve Çiğdem Toker gibi gazetecilerin Mumcu’nun adanmışlığıyla araştırmacı gazetecilik yaparak bedel ödediklerine değindi. Günümüz basınında ekran karatmalar, para cezaları gibi kötü örnekler olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Bugün geldiğimiz noktada Türk basınını eleştirmek kolay olsa da buna yol açanları unutacak değiliz” dedi. GC’nin tutuklu gazeteciler konusunda üzerine düşeni yapmakta kararlı olduğunu ve bunun için “olağanüstü çaba gösterdiklerini” söyledi. Eğitim kampıyla genç gazetecilerin geleceğine yatırım yaptıklarının altını çizen Bilgin, “Umudumuz o ki; ileriki yıllarda aranızdan birkaç Uğur Mumcu daha yetişecek” ifadelerini kullandı.

DÖRT İLDEN ON GAZETECİ KAMPA KATILDI

Başkan Bilgin’in ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Ermeni Dili ve Kültürü Öğretim Üyesi Dr. Hülya Eraslan, “Araştırmacı Gazetecilik nedir?” başlığında konuştu. Dr. Eraslan, araştırmacı gazeteciliğin tanımı, kapsamı ve tarihini anlattı. Türkiye’de ve dünyada araştırmacı gazeteciliğin geçmişi ile bugün geldiği durumu katılımcılara aktardı.

Gazeteci İbrahim Gündüz ise “Neden Araştırmacı Gazetecilik?” başlıklı bir sunum yaptı. Güneş gazetesinde 1989 yılında gazeteciliğe başlayan Gündüz, Türkiye’de araştırmacı gazetecilerin karşılaştıkları zorluk ve engelleri katılımcılarla paylaştı. “Altın Girdap” ve “Altın Ölüm” adlı kitapları gerekçe gösterilerek 300 bin TL ve 500 bin TL’lik olmak üzere hakkında iki dava açıldığını, duruşmalarından birinin 14 Ekim’de olduğunu kaydetti.

Katılımcılar oturumlardan sonra araştırmacı gazeteciliğin Türkiye’deki durumunu ve mesleğin geleceğini değerlendirdi. Medya İçin Demokrasi, Demokrasi İçin Medya Proje Sorumlusu Ozan Acar ise Basın Evi Destek Aracı (BEDA) hakkında katılımcılara bilgi verdi. Başvuru yapmak isteyen katılımcılara dikkat etmeleri gerekenlerden bahseden Acar, 2019 yılında başlayan BEDA’nın başvurularının 20 Ekim’e kadar sürdüğünü hatırlattı.

KAMPIN İKİNCİ GÜNÜ NASIL GEÇECEK?

Kampın ikinci gününde Gündüz, diplomasi ve parlamento muhabirliklerinde araştırmacı gazeteciliği ele alacak. Akademisyen Eraslan, veri araştırması ve görselleştirmesine dair katılımcıları bilgilendirecek. Gazeteciler için açık kaynak BIRD SOURCE tanıtılacak. Araştırmacı gazeteci, journo.com.tr. Proje Editörü Emre Kızılkaya özel konuk olarak katılacak. Kızılkaya, genç gazetecilere deneyimlerini aktaracak.

Editör: Sezer Ç.