Özel Haber

“Her şeyden her hikayeden etkilenirim”

Menekşe Zeynep Kurt ile müzikle olan hikayesini ve eğitmenlik sürecinin getirdiği tecrübeyle “vokal” konusunun ayrıntılarını konuştuk.

Müziğe olan ilgisini çok küçük yaşlarda fark ettiğini belirten Müzisyen Menekşe Zeynep Kurt, “Bestelerim var. Çok uzun zamandır bir şeyler üretiyor ve üretmeye devam ediyorum. Bestelerimde sadece kendi yaşadıklarım ve hissettiklerimle kısıtladığım bir üretim yolculuğunda olduğumu söylemem doğru olmaz. Her şeyden her hikâyeden etkilenirim, yazarım ve bestelerim.” dedi.

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Menekşe Zeynep Kurt kimdir?

Kendimi, dünyaya gözlerimi açtığım andan itibaren sorgulayan, araştıran, yazan, çizen ve zamanla müzikle bunları birleştiren biri olarak tanımlayabilirim. Kendimi keşfetme yolculuğunda olan biriyim. Müzik, benim için su içmek kadar doğal ve yanımda olan, beni destekleyen ve asla bırakmayacak olan tek gerçeğim. Müziğe olan ilgim çok küçük yaşlarda fark ettim. Yetenekli olduğum ise diğer insanların müziğe olan ilgisinin benim kadar yoğun olmadığını anladığımda ortaya çıktı. 25 yaşına kadar iki üniversite okudum, fakat mutlu bir meslek hayatım olduğunu söyleyemem, ta ki hayalini kurduğum opera bölümünü kazanana kadar. Her şey orada bambaşka bir hal aldı; okuldaki hocalarımın dünyada bilinen üniversitelerden mezun olmaları, farklı ekoller ve tekniklerle gelişimimi sağladı. Bunun yanı sıra, okul süresince araştırmalarıma devam ettim. Okuldan mezun olmadan önce, eğitim verebileceğimi söyleyen ve destekleyen hocamın da verdiği güçle şan derslerine başladım ve o günden bugüne vokal koçluğu yapıyorum.

Müzikal eğitiminizden biraz bahseder misiniz? Vokal koçluğu yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Müzik eğitimim lisede başladı. Güzel sanatlar lisesi keman bölümünde bir yıl eğitim sürecim oldu. Lisede okurken elimde olmayan nedenlerden dolayı adaptasyonda sıkıntılar yaşadım. Sonrasında konservatuar dışında farklı bir lisede okul eğitimimi sürdürürken müzikle alakalı araştırma ve öğrenimim sürekli olarak devam etti. Sıra üniversite eğitimi almaya geldiğinde hep hayalim olan Opera ve Şan Bölümünü kazandım ve mezun oldum. Önemli isimlerden Jazz ve vokal eğitimleri aldım. Şarkı söylemek benim için üretmenin yanı sıra, kendimi eğitebildiğim ve ayrıca işlenebilir yeteneklere ulaşabildiğim de bir alan. Bununla alakalı olarak çalıştığım öğrencilerimin eğitim sürecinin başarılı geçmesi ve bu alanla ilgili aktarabiliyor olmak vokal koçu olarak benim motivasyonumu arttıran ve bu yolda ilerlememin en büyük sebebidir.

“ŞAN EĞİTİMİNİ HERKES ALABİLİR”

Kimler şan eğitimi alabilir?

Şan eğitimi yalnızca sesi güzelleştiren bir eğitim değildir. Profesyonel konuşmacı, siyasetçi, öğretmenler ve sesini doğru bir şekilde kullanmak isteyen herkesin alabileceği bir eğitimdir.

“ŞARKI SÖYLEMEK SAĞDUYUYU GELİŞTİRİR”

Şan eğitiminin kazanımları nelerdir?

Şan eğitiminin kazanımları anlatmakla bitmez. Öncelikle şan eğitiminin doğru nefes kullanımını geliştirdiğini belirtmek isterim. Bu konuyu biraz daha açmam gerekirse insanın doğasında var olan korku, mutluluk ve şaşkınlık gibi duyguları ani nefes tutma refleksiyle rahatlamak için nefesi göğüsten alıyoruz. Konuşurken, şarkı söylerken doğru bir şekilde ve yeterli nefes alamadığımız için konuşmalarımızı yaparken tıkanabilir, kelimeleri yutabiliriz. Bir şarkıyı yorumlarken duyguyu güzel vurgulayabilmek için doğru yerlerde nefes almak çok önemlidir.

Şanın kişide farkındalık yarattığı konusuna da değinmek isterim. Şarkı söylemek sağduyuyu geliştirir. Yorum yapabilmek ve duyguyu ifade edebilmek için ruhsal bedensel anlamda koordinasyon gerektirir. Birçok faydasından bahsedebiliriz fakat en önemli olanları söyleyip okuyucuyu da sıkmak istemem. Bir diğer konu ise özgüvendir. Kişinin kendini ifade edebilmesi, duruşu, sesini doğru ayarlaması ve konuşurken cümlelerini daha özenle seçebilmesinin yanında topluluk önünde rahatlıkla konuşup şarkı söyleyebilmesi için de özgüveni destekleyici bir eğitimdir.

“VOKAL EĞİTİMLERİ DAHA GENİŞ BİR KİTLEYE HİTAP EDEBİLİR”

Şan ve vokal eğitimi arasındaki farklar nelerdir?

Şan ve vokal dersleri arasında belli farklar vardır. Şan dersleri genellikle teknik odaklı olup sesin doğru kullanımını, nefes alma tekniklerini ve genel performansı geliştirmeyi hedeflerken, vokal eğitimleri daha geniş bir kapsamda çeşitli müzik türlerinde sesin kullanımına yöneliktir. Şan dersleri genellikle profesyonel şarkıcılar veya performans sanatlarıyla ilgilenenler için tasarlanmışken, vokal eğitimleri daha geniş bir kitleye hitap edebilir. Pop, rock, caz gibi farklı tarzlarda sesi geliştirmeyi amaçlayabilir. Ancak bazı terimler bazen eş anlamlı olarak kullanılabilir ve ders içeriği eğitimcinin tercihlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Besteniz var mı? Nelerden esinleniyorsunuz?

Bestelerim var. Çok uzun zamandır bir şeyler üretiyor ve üretmeye devam ediyorum. Bestelerimde sadece kendi yaşadıklarım ve hissettiklerimle kısıtladığım bir üretim yolculuğunda olduğumu söylemem doğru olmaz. Her şeyden her hikâyeden etkilenirim, yazarım ve bestelerim.

“KİŞİ KENDİNİN EĞİTİMCİSİDİR”

Hiç eğitim almadan yola çıkan ve buna rağmen başarılı olan, bir şekilde ses getiren isimler var. Eğitimsiz de bu iş mümkündür diyenlerden misiniz?

Eğitim kısmı sadece kişi ya da okul olmaksızın da başarılabilir. Kişi kendinin eğitimcisidir.

Gerek Türkiye’de gerekse dünyada müziğin dinleniş ve satış şekli değişti. İnsanlar artık fiziksel olarak albüm almaktan kaçıyorlar. Bütün bunlar üretim sürecini de etkiliyor. Bu anlamda popüler müzikte nasıl bir gelecek görüyorsunuz?

Teknoloji ile birlikte müziğin üretim ve dağıtım şekli değişti. Her geçen gün alternatif farklı türlerle, yeniliklerle karşılaşıyoruz. Popüler müzikte kaliteli müzikler olduğu kadar teknik anlamda yeterli olmasa da tercih edilebilir müzik türleriyle de karşılaşabiliyoruz. Bu bir pazar ve insanlar kendi zevkleri doğrultusunda özgürce diledikleri müzikleri tercih edebiliyor ve dinleyebiliyorlar. Açıkçası gün geçtikçe gelişen, farklılaşan ve yenilikçi bir gelecek görüyorum.

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje var mı?

Sürekli proje üretiyorum. Yakın zamanda da bir şarkı projem var bunun çalışmalarını sürdürüyorum.