Özel Haber

Hem okulda hem yeşil sahada hocalık yapıyor

Bir yandan antrenörlük bir yandan da beden eğitimi öğretmenliği görevini sürdüren Eski milli futbolcu Kezban Gülşen Eşkil, hem okulda hem yeşil sahada geleceğin futbolcularına hocalık yapıyor.

Muhammed Ali YAHŞİ

12 yıllık futbolculuk kariyerinin tamamını Gazi Üniversitesi Spor Kulübü'nde geçiren ve 10 yıl boyunca takımının kaptanlığını üstlenen Kezban Gülşen Eşkil, dönemin en iyi liginde üç kez şampiyonluk yaşamış, Milli Takım formasını terletmiş ve Şampiyonlar Ligi’nde ülkemizi temsil ederek başarılı bir futbolculuk kariyerini arkasında bırakmış. Günümüzde ise beden eğitimi öğretmenliği ve kadın futbol antrenörlüğünü bir arada sürdüren Eşkil, futbolculuğunda olduğu gibi antrenörlüğünde de büyük başarılara imza atmayı ve futbolcu olma hayali kuran kız çocuklarının idolü olmayı hedefliyor. 

Geçmişte birçok kesimin kadın futboluna olumsuz yaklaştığını ve bu düşüncenin günümüzde hala var olduğunu söyleyen Kezban Gülşen Eşkil ile futbolculuk ve antrenörlük kariyerini, kadın futbolundaki geçmişten günümüze yaşanan gelişmeleri ve kadın futbolunun geleceğini konuştuk.

FUTBOLA NASIL BAŞLADINIZ?

Futbola çocuk yaşta sokaklarda başladım, şu anki koşullar benim zamanımda olmadığından herhangi bir kulübün altyapısında futbola başlayamadım ancak kendimi bildim bileli hep sokakta top oynadım. Profesyonel kariyerime  8. Sınıfta beden eğitimi öğretmenimin yönlendirmesiyle başladım. Gazi Üniversitesi Spor Kulübü’ne adım atarak ilk sporcu lisansımı aldım ve böylelikle sokakta başladığım futbolu resmi müsabakalara taşımız oldum. 12 yıl futbol oynadığım Gazi Üniversitesi Spor Kulübü'nde 10 yıl kaptanlık yaptım. O dönem oldukça güzel bir jenerasyon yakalayarak  3 defa dönemin en iyi liginin şampiyonu oldum ve Şampiyonlar Ligi’nde oynama fırsatı elde ettim. Aynı anda A Milli Takıma en çok oyuncu gönderen takım ünvanı da bize aitti. 

ERKEK EGEMEN FUTBOL DÜNYASINDA YAŞADIĞINIZ SORUNLAR NELERDİR?

Biz kadın futbolcular, kadın olarak var olma mücadelesini hep verdik hala da veriyoruz çünkü sayımız az. Birçok kesim geçmişte bu işi yapamayacağımızı düşündü ve  hala böyle düşünenler var. Her ne kadar bu algı geçmişe nazaran biraz azalmış olsa da problem tamamen çözülmüş değil. 

Kadın futbolcuların sahalarda sadece futbolcu olarak yer alması ülkemizin kadın futbolunu geleceği açısından sakıncalı. Bence, bu camiada yetişen, sahalarda aktif rol almış arkadaşlarımızın gelecekte antrenör ya da yönetici olarak mutlaka sahada yer almaları gerekiyor. Çünkü kadın futbolcuları en iyi anlayacak grubun kadın futbolunda futbolcu olarak görev yapmış grup olduğuna inanıyorum. 

FUTBOLCULUĞU BIRAKTIKAN SONRA HOCA OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Çocukken en büyük hayalim öncelikle yeşil sahaya çıkmaktı. Önce bu hayalimi gerçekleştirdim, yıllarca A Milli Takımda, Genç Milli Takımda, Üniversite Olimpiyatları’nda defalarca görev aldım. Zamanla bu işin eğitim kısmında olmam gerektiğine inandım. Mesleğim öğretmenlik olduğundan işin eğitim kısmında yer almak benim için her zaman önemliydi. Bu yüzden futbolu çok erken yaşta bırakarak aktif olarak antrenörlük hayatıma başladım. 

ESKİ BİR FUTBOLCU VE ŞU ANDA ANTRENÖR OLARAK KADIN FUTBOLUNDA YAŞANAN GELİŞMELER NELERDİR?

Bireysel açıdan kadın futbolundaki gelişimin sosyal medyanın etkisiyle gerçekleştiğine inanıyorum. Kadın futbolcular olarak kendimizi ifade edemediğimiz çok nokta vardı. Bir kaç yerel gazete ya da çok nadir olarak büyük gazeteler kadın futbolu hakkında haber yapıyordu, fakat sosyal medya mecralarının artmasıyla birçok futbolcu ve antrenör arkadaşımız kendilerini ifade edecekleri bir platforma ulaştılar, bu çok önemliydi bence. Bu açıdan biraz yol aldık ama uluslararası standartlara bakıldığında Türkiye olarak daha çok yolumuz olduğunu düşünüyorum.

YERLİ/YABANCI BEĞENDİĞİNİZ KADIN FUTBOLCU VE KADIN FUTBOL TAKIMI VAR MI? 

Yerli kadın futbolcu olarak Yağmur Uraz’ı beğeniyorum, yabancı kadın futbolcu olarak ise Türkiye Liglerinde gelmiş geçmiş en iyi futbolcunun Daria Apanashchenko olduğunu düşünüyorum. En iyi yabancı kadın futbol takımı olarak da kuşkusuz Barcelona diyorum. Çünkü Barcelona’nın oyun varyasyonlarının ve rotasyonlarının bir çok erkek futbol takımından daha yoğun olduğunu görebiliyoruz.

KADIN FUTBOLUNU EKONOMİK AÇIDAN NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Türkiye'de kadın futbolu hala meslek haline gelmedi. Bugün, hiçbir kadın futbolcu arkadaşımızın ‘Hayatı garanti altına aldım veya ben antrenörlük yapacağım’ diyebileceği koşullar henüz netleşmedi. Süper Lig’de oynayan arkadaşlarımız kendilerini geçindirecek kadar para kazanıyor elbette ama bu durumun hayatın ilerleyen zamanında bir garanti sağlayacağı söylenemez. Bu yüzden kadın futbolununun ve antrenörlüğün meslek haline getirilmesi lazım. Belki böylelikle insanlar geçim kaygısı yaşamadan bu işe daha sıkı sarılabilirler. 

KARİYERİNİZDE BİRLİKTE YA DA KARŞILIKLI OYNAMAYI SEVDİĞİNİZ BİR FUTBOLCU VAR MI?

Yeliz Demir ile yan yana oynamaktan büyük keyif alırdım. Çok iyi bir stoper oyuncusu olarak futbol kariyerini tamamladı. Geçtiğimiz sezon Fenerbahçe Kadın Futbol Takımında yardımcı antrenörlük görevini de üstlenmişti. Kendisiyle sıkı dostluğumuz da halen devam etmektedir. 

KADIN FUTBOLUNDA İDOL OLARAK GÖRDÜĞÜNÜZ BİR İSİM VAR MIYDI?

Samimiyetle söylüyorum, kendim. Maalesef idol olarak gördüğüm insanlar zamanla benim beklentilerimin altında kaldı. Türkiye’de belki kendim idol olabilirim. 

SİZCE NEDEN BİRDEN FAZLA TAKIM BAŞKENTİ SÜPER LİG’DE TEMSİL ETMİYOR?

Bence, Ankara’da memur nüfusu çok ve idealist insan sayısı az. İnsanlar, Ankara’da rutin hayatlarına devam etmeyi seviyor ve o rutinin dışına çıkmak istemiyor. Bu yüzden kadın futbolu açısından Ankara’da büyük bir atılım beklemiyorum, yıllardır kadın futboluna diğer illerdeki kadar olumlu bakılmadı burada. Bizim takımımız da Ankara’da Süper Lig’in tek temsilcisiydi ve hazırlık maçı yapacak takım bulamayıp erkek takımları ile maç yapardık. Aradan 15 sene geçmesine rağmen maalesef kadın futbolu Ankara’da kısır döngü içerisinde kalmış durumda. Bu kısır döngünün kırılması gerekiyor çünkü Ankara’daki kız çocuklarının da kadın futbol platformlarında yer almaya çok ihtiyacı var.

KADIN FUTBOLCU OLMAK İSTEYEN ÇOCUKLARA VE GENÇLERE TASİYELERİNİZ NELERDİR ?

Topla karşılıksız ve hiçbir beklenti içine girmeden oyasınlar ve eğer futbolu gerçekten seviyorlarsa hayallerinin peşinden gitmekten vazgeçmesinler. Ben 37 yaşında 2 çocuk annesiyim aynı zamanda spor bilimlerinde doktora yapıyorum.Yıllarca futbol oynadım ve şimdi antrenörlük yapıyorum, milli takımlarda,dönem dönem alt yapılarda da görev alıyorum ve hala başımı yastığa koyduğumda beni heyecanlandıran duygulara sahibim bu duygularını kaybetmesinler.