Özel Haber

Hayatı nakşeden kadınları nakış sanatında yoğurdu

Sanatçı Tuğba Bahar, nakış sanatı üzerine çalışmalar yaparken, nakış işlemesi ürünün teması olan ve hayatı da nakşeden kadınlara, nakış terimini gerçek anlamını ve metaforik anlamını bir arada atfettiğini söylüyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden Doçent Tuğba Bahar, nakış sanatı üzerine sergisini Emin Antik Sanat Galerisi’nde sergiledi.

www.baskentgazete.com.tr’ye sergisi hakkında bilgi veren Bahar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Fakültesi, El Sanatları Bölümü, El Sanatları Anasanat Dalı bölümünde uzun yıllardır nakış alanında çalışmalarının olduğunu söyledi. Bahar, “Nakış sanatı üzerine çalışmalar yaparken, nakış işlemesi ürünün teması olan hayatı nakşeden kadınlar konulu sergimi bu nedenle açtım” dedi.

Nakış işlemesinin kadın emeğine atfedilmiş bir sanat olması ve bu münasebetle de zaman zaman itibarsızlaştırılması yönünde bir görüşün konulmasını eleştirdiğini kaydeden Tuğba Bahar, “Bu görüşü ben bu çalışmalarımla protesto ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kadın emeği kutsaldır

Kadın emeğinin kutsal, yüce, gerçekten yüzeyi ince ince zarif zarif işlerken kendi zarif kişilikli özellikleri ile ilintili olduğunu vurgulayan Bahar, “Kadınlar nakış işler gibi hayatı da nakşediyor. Tüm olayı yapıp etmeleri büyük bir ustalık ve incelikle işliyor. Dolayısıyla ben nakış terimini gerçek anlamının metaforik anlamını, bir arada kadınlara atfederek, emeğin kutsallaştırılması gerektiğini, itibar görmesi gerektiğini düşünüyorum” değerlendirmesi yapıyor.

“Ne kadar zamandır çalışıyorsunuz bu konular üzerinde” sorumuza Tuğba Bahar, “Ben yaklaşık 25 yıldır profesyonel olarak Hacı Bayram Veli Üniversitesinde çalışıyorum. 10 yaşımdan bu yana bu ve benzeri çalışmaları yapıyorum. Süreç kendi içerisinde evrildi, değişti. Sadece artık önceden süsleme olan nakış işlemeciliği, artık süsleme ötesinde bir kavramın da işlenmesi gerektiğini düşünerek bu çalışmalarımı yönlendirdim” diyor.