“İnsanlar görmediği hiçbir rengi, hiçbir biçimi, hiçbir öğenin hayalini kuramaz; bu yüzden gördüklerimden esinlenerek resim yapıyorum.” diyen Ressam Çağrı Genç,  “Yaşadığım kent ve gördüğüm insanlar en büyük esin kaynağım. Toplumsal olaylar çalışmalarıma ister istemez yansıyor.” dedi.

• Eğitiminiz ve kısa bir özgeçmişinizle başlayalım isterseniz. Çağrı Genç kimdir? Bize kendinizi anlatır mısınız?

1986 yılında Ankara’da doğdum. Liseyi Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudum, sonrasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldum. Cern Modern Sanatlar Merkezi’nde Sanatçı İkamet Programı’nda atölye çalışmalarında bulundum. Çeşitli karma sergilerde yer aldım.

•  Resme olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı? Sizi bu hikâyenin peşinde koşturan nedir?

Küçük yaşlarımdan beri sanata ilgim var, bunun sonucunda sanat eğitimine yöneldim. Çeşitli sanat disiplinleri ile kendimi ifade edebileceğimi fark ettim. 25 yıldır da plastik sanatlarla iç içeyim.

“KENT VE İNSANLAR EN BÜYÜK ESİN KAYNAĞIM”

• Çizimlerinizde size ilham veren motive eden öğeler var mı? Özellikle bir şeylerden esinlendiğiniz olur mu yoksa daha çok hayalinizde canlandırdığınız şekilde mi kâğıda dökersiniz çizgilerinizi?

İnsanlar görmediği hiçbir rengi, hiçbir biçimi, hiçbir öğenin hayalini kuramaz; bu yüzden gördüklerimden esinlenerek resim yapıyorum. Yaşadığım kent ve gördüğüm insanlar en büyük esin kaynağım. Toplumsal olaylar çalışmalarıma ister istemez yansıyor.   

“KENDİMİ BİR TANIMLAMANIN İÇİNE SIKIŞTIRMAK İSTEMİYORUM”

•  Her ressamın bir imzası, üslubu var. Siz kendi tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Genelde son dönemlerde dışavurumcu soyut figüratif çalışıyorum ama kendimi bir tanımlamanın içine sıkıştırmak istemiyorum.

Çalışmalarınızı yaparken hangi sanatçılar sizi etkiliyor?

Egon Schiele, Cindy Sherman, Kathe Kollwitz ve günümüz sanatçılarından Sema Barlas’tan etkilendiğim noktalar var.

“SANAT ORTAMINI ÖZGÜR BULMUYORUM”

Türkiye’nin sanat ve tasarım ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sanatçının toplum üzerindeki misyonu sizce nasıl olmalı?

Sanat ortamını yeterince özgür bulmuyorum; çok sınırlı bir çevrede, kendi içinde devinen bir sanat ortamı var. Bu ülkede toplumun sanatçı üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Sanatçı, topluma bazı gerçekleri nazik bir dokunuşla sunmalı ve bunu yaparken de kendini ifade etmeli.

“HEDEFİM DAHA FAZLA ÜRETMEK”

• İlerleyen dönemlerdeki projeleriniz neler? Planlarınızdan ve hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?

İleriki dönemlerde resim yapmaya devam edeceğim. Bunun yanında diğer disiplinlerle de çalışmayı sürdüreceğim. Örneğin, heykel ve yerleştirme gibi… Hedefim, daha fazla üretmek ve kendimi geliştirmek.

 

Kaynak: BAŞKENT GAZETESİ- Makbule AKGÜL