Ankara’da sanatseverler, Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneği (ADK-DER) etkinlikleriyle sanata doyuyor. Derneğin etkinliklerine dair Başkent’in sorularını yanıtlayan Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneği Başkanı Arzu Gürerk Sugüneş, “Derneğimiz Türkiye’nin manevi ve kültürel gelişiminde büyük önemi olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerindeki kültür, sanat, çoksesli müzik, opera, dans, bale ve tiyatro faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin her yaşta sanat severin yararlanmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. Yani her şeyi sadece devletten bekleyen değil biz profesyonel sanatçıların da proje üretip bunları uygulayabileceği bir sivil toplum kuruluşu olmak için kurulduk.” dedi.

Sugüneş, Ekim ayında Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle Suna Kan Günleri’ni düzenlediklerini 25-26 Aralık Viyolensel Master Class Günleri’ni düzenleyeceklerini ifade ederek, “Derneğimizin en önemli amaçlarından birisi de yeni yetişmekte olan genç sanatçı adaylarına çeşitli alanlarda imkân tanımaya çalışıyoruz. Bunlardan birisi de alanında uzman hocalarımızın katılacağı Materclass’lar. Daha önce yarışmamıza jüri üyesi olarak gelen sanatçılarımız Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda ufak çaplı masterclasslar yapmıştı. İlk defa daha kapsamlı bir şekilde yapacağımız bu masterclass’ın ayrı bir önemi de olacak.” diye konuştu.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Ben Arzu Gürerk Sugüneş  1966 yılında Ankara’da doğdum. 1977 yılında Ankara Devlet Konservatuvarının Viyolonsel Bölümüne girdim. İki yıl Doğan Cangal ile çalıştıktan sonra 1987 yılında mezun olana kadar Engin Sansa ile çalıştım. Bu süre içerisinde rahmetle andığım iki değerli sanatçı olan amcam Aziz Gürerk ve çok sevgili Nuray Eşen ile de çalışma fırsatı buldum. Aynı yıl Devlet Opera ve Balesinin Orkestrasında kadrolu olarak çalışmaya başladım. 2016-2018 yılları arasında Genel Müdür yardımcılığı yaptım. Halen Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında çalışmaktayım.

Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneği hakkında bilgi verir misiniz?

Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneğini, 2007 yılında Opera’da, CSO ve tiyatrodaki sanatçı arkadaşlarımızla birlikte sanatı yayma ve tanıtma, ayrıca konservatuvarımızda halen öğrenim görmekte olan kardeşlerimize destek vermek ve okulumuzun da ihtiyaçlarını elimizden geldiğince karşılayabilmek için kurduk.

Derneğin amaçları hakkında neler söylersiniz?

Derneğimiz Türkiye’nin manevi ve kültürel gelişiminde büyük önemi olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerindeki kültür, sanat, çoksesli müzik, opera, dans, bale ve tiyatro faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetlerin her yaşta sanatseverin yararlanmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. Yani her şeyi sadece devletten bekleyen değil biz profesyonel sanatçıların da proje üretip bunları uygulayabileceği bir sivil toplum kuruluşu olmak için kurulduk.

SUNA KAN GÜNLERİ

Ekim ayında Suna Kan Keman Günleri düzenlendi. Bu etkinliğin dernek için anlamını sizden dinleyebilir miyiz?  

Suna Kan, Türkiye Cumhuriyeti için çok değerli sanatçıların başında gelir. Derneğimiz için de yeri apayrıdır. 2011 yılında başladığımız ADK-DER Keman yarışmalarının jüri başkanlığını yapmıştır. Bu yarışmalarda bize her zaman destek olmuş ve yol göstermiştir. Yıllarca kendisini sahnelerde dinlerken daha sonra birlikte  çalışmak ve kendisini yakinen tanımak benim için büyük onur olmuştur. Bu süreçlerde mütevaziliğine, sanatçılığına,  çalışmalarımızdaki disiplinine ve hoşgörüsüne hayran kalıyordum. Böyle bir insan nasıl kaprissiz oluyor ve her koşulda bizi destekliyor diyordum. Yarışmalarımızı kendisinin adına yapmayı teklif ettiğimizde bizi reddediyordu ve ısrarla da her yeni yarışmada yine bu soruyu yöneltiyorduk kendisine. Ancak 3. Keman Yarışmamızda baktı ki biz kararlı ve her şekilde bu projeyi sürdüreceğiz o zaman “Tek bir şartla izin veririm” dedi. Bundan sonra ADK-DER tarafından yapılacak tüm keman yarışmalarının adıma yapılmasını istiyorum demişti. Hatta ben de kendisine kabul etseydiniz 2011 yılından beri bu sizin adınıza yapılan 3. Keman yarışması olacaktı dedim. Şimdi düşünüyorum da bilirsiniz bazen çok hevesle gayretle başladığınız işler süreklilik arz etmeyebilir. Biz ADK-DER olarak hiçbir şey yapamasak da Suna Kan Keman Yarışmalarını ömrümüz yettiğince yapacağız.

Bu sene düzenlenen “Suna Kan Keman Günleri” de epeydir üstüne çalıştığımız bir projeydi ve hep aklımızda böyle muhteşem bir sanatçının ve insanın adına bir festival olmalı diye düşünüyorduk. Çankaya Belediyemizin yeni başkanı Hüseyin Can Güner’e, Başkan Yardımcısı İrfan Alkan’a ve Kültür Müdürlüğüne bizim bu projemizde destek oldukları için minnettarız. Böyle güzel bir “Suna Kan Keman Günleri”ni düzenlemek de Çankaya Belediyemize yakışırdı. Çankaya Belediyemizin sayesinde biz de dernek olarak O’na olan vefamızı gösterme fırsatını bulduk. Bu etkinliğin devam edeceği müjdesini de verebilirim.

MASTERCLASS GÜNLERİ

25-26 Aralık Viyolensel Masterclass Günleri düzenleneceğini biliyoruz buna ilişkin neler söylersiniz?

Derneğimizin en önemli amaçlarından birisi de yeni yetişmekte olan genç sanatçı adaylarına çeşitli alanlarda imkân tanımaya çalışıyoruz. Bunlardan birisi de alanında uzman hocalarımızın katılacağı Materclass’lar. Daha önce yarışmamıza jüri üyesi olarak gelen sanatçılarımız Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda ufak çaplı masterclasslar yapmıştı. İlk defa daha kapsamlı bir şekilde yapacağımız bu Masterclass’ın ayrı bir önemi de olacak. Bildiğiniz gibi ilk konservatuvar Atamızın direktifleriyle Cebeci’de kurulan okulumuzdur. Bu sene ilkini gerçekleştireceğimiz Viyolonsel Masterclass’ımızı değişen Mamak Belediyesi’nin kültür müdürü aynı zamanda değerli edebiyat hocası ve yazar Umut Özkan müdürümüzün de destekleriyle Mamak Kültür Merkezi Eski Konservatuvarda Muhsin Ertuğrul sahnesinde gerçekleşecektir. Bu organizasyonun güzel bir yanı da Masterclass’ı yapacak olan viyolonsel hocası Doç. Dr. Melih Kara’nın da konservatuvara burada başlamış olması.

Master Class Günleri’nin amaçlarına ilişkin neler anlatırsınız?

Bu tür çalışmalar veya dersler her zaman bir araya gelemeyecek olan hocaların ve öğrencilerin bir araya gelip sanatlarında veya her ne işle ilgileniyorlarsa vizyonlarını geliştirmek, daha farklı ekoller tanımak veya müzikalitelerini de geliştirmek için çok faydalı olmaktadır. Dinleyici olarak katılmak bile kişinin gelişiminde çok faydalı olmaktadır. Bununla birlikte Mamak Kültür Müdürlüğünün katkılarıyla ayda iki defa “Pazartesi Konserleri” adı altında konserler düzenleyeceğiz. Burada önemli bir de haber vermek istiyorum. Konserlerimiz saat 19.00 da yapılacak. Ancak konserlerden önce  sanatçılarımızın yapacağı genel provaya belediyemiz tarafından çeşitli okullardan öğrencilerimizin getirtilmesini planlıyoruz. Bu vesileyle öğrenciler hem bu konseri dinleyecek hem de sanatçılar enstrümanlarını ve çaldıkları eserleri tanıtacaklar.

2025 yılında yapacağınız etkinliklerinden bahseder misiniz?

Elbette. İlk etkinliğimiz 8-12  Mart tarihleri arasında Beypazarı Belediye Başkanımız Dr.Özer Kasap’ın ve Kültür Müdürlüğ’ünün destekleriyle yapılacak olan “Ruşen Güneş Anısına Viyola Yarışması” ve ADK-DER 7’nci Beste Yarışması. Bu yarışmada ayrıca Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası’nın katkılarıyla final aşamasındaki konseri gerçekleştireceğiz. Suna Kan hocamızın doğum günü olan ve artık gelenekselleşen 21 Ekim 2025’de 3.Uluslararası Suna Kan Keman yarışmamızı ve 2.Suna Kan Keman Günlerini düzenleyeceğiz.

Kaynak: Başkent Gazetesi Zehra ŞAHİNDOKUYUCU