Av. Serkan Bayram, 1974 yılında Erzincan’ın Refahiye ilçesi Üçören köyünde dünyaya gelir. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Emine ve Mustafa çiftinin üç çocuklu evladından biridir. Tarlada çalışan annesinin onu henüz kundaktayken bir ağacın altına bırakmasıyla kaderi değişir. Bir kaza sonucu bulunduğu yerde yangın çıkar ve yangının içinde kalır.
Köy, Refahiye ilçesine 25 km uzaklıktadır. Bin bir zorlukla hastaneye götürülür, 40 gün yoğun bakımda kalır. Umut kesilmiştir ancak 41.gün hayata tutunur o bebek. Gün gelecek kalan tek parmağıyla hayata tutunacak, okuyacak, avukat, hatta milletvekili olacaktır.
1996’da zorluklarla okuduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bitirir. Hayatının kırılma noktasını ise1997’de girdiği hakimlik ve savcılık sınavlarında yaşar. Girdiği sınavda elenir, nedeni ise "Alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı vücut bozukluğu bulunmak" Hâkim Savcılar Kanunu'nun 8. maddesi sebebiyledir.
“YA DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK YA MÜCADELE VERECEKTİR”
20 yaşındaki o gencin hayalleri kırılır ancak yine de vazgeçmez. Bir karar verir ‘Ya dünyayı değiştirecektir ya da mücadele edecektir.’ O mücadeleyi seçer. Kendi avukatlık bürosunu açar, 20 yıl avukatlık yapar. 10 bine yakın vekalet alır, sonrasında AK Parti’nin kuruluşuyla siyasete atılır. Her kademede görev yapar; 2015 yılında ise 41 yaşında Erzincan Milletvekili olarak meclise girer. Ancak Hakimlik sınavında yaşadıkları içinde uhde kalmıştır. 2021 yılında bu maddenin değiştirilmesine vesile olur ve engellilere hakimlik ve savcılık yolunu açar.
TEK PARMAKLA HAYATA TUTUNMAK
AK Parti Milletvekili Serkan Bayram ‘Buğday Tanesi’ kitabıyla hayatını kitaplaştırır. Tek bir parmakla hayata tutanma mücadelesi milyonlara umut olur. Mecliste engellilerin sesi olan AK Parti Milletvekili Av. Serkan Bayram www.baskentgazete.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Nursel Dilek’e konuştu.
-Hakimlik ve savcılık sınavında yaşadığınız olay hayatınızın dönüm noktasıydı sanırım. Ondan sonra nasıl bir süreç yaşadınız?
Düştüğün yerden kalkacaksın; ülkene, milletine hizmet edeceksin felsefesi ile hareket ettim. Netice olarak avukat oldum, milletvekili oldum ve bütün Türkiye beni tanımış oldu. Geçen dönem İstanbul milletvekiliydim şimdiki dönemde de İstanbul milletvekili olarak görevime devam ediyorum. Tabi hakimlik sınavında yaşadığım durum benim içimde uhde olarak kaldı. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın ve bütün partilerin desteği ile bu maddeyi değiştirdik. Bütün vekillerimize, parti genel başkanlarına ve sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sessiz bir devrim gerçekleştirmiş olduk ve engelli kardeşlerimize hakimlik ve savcılık yolu açılmış oldu. 1 Haziran 2023’te mazbatamızı aldık ve meclise kaydettireceğimiz gün Adalet Bakanlığımızın yapmış olduğu sınav açıklandı. Engelli kardeşlerimiz böylece hâkim oldu. Benim için çok güzel ve özel bir gündü. Anneler engelli çocuklarıyla gelmişlerdi. Geçmişteki gözyaşları belki acı gözyaşlarıydı ama o günkü gözyaşları sevinç gözyaşlarıydı. Umut olmak, ümit olmak ve ışık olmak gerçekten çok önemli.
“BUĞDAY TANESİ TÜRKİYE’DEN FİLİZLENDİ DÜNYAYA IŞIK SAÇACAK”
-Hayat hikayeniz anlatıldığı film Buğday Tanesi de oldukça sevildi. Devamı gelecek mi?
Evet, şimdilerde ‘Buğday Tanesi’ filmimiz dünyaya açıldı. Yönetmen ‘Beni hayata bağlayanın ne olduğunu’ sorduğunda ona teslimiyet cevabını verdim. Biz hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine inanan, kadere ve kazaya inanmış insanlarız. Hep bir misyonumuzun olduğunu düşündüm. Bu misyonu da dünyaya, insanlığa umut olması açısından hep beraber gerçekleştirmiş olduk. Görme engelli bireylerimiz öncesinde tek başına oy kullanamıyordu, bu benim zoruma gidiyordu. Kanunda bir refakatçi şartı vardı. Yasayı değiştirdik. Görme engelli vatandaşlarımız ister refakatçi ile isterse de sandıklara kurulan şablonlar ile oylarını kullandılar. 14 ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinde uygulandı. Bu insana verilen değerdir. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Engelliler Türkiye ittifakıdır, partiler üstüdür. Herkesin engelli bireylere sahip çıkması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız son 20 yılda engelliler adına bir sessiz devrim gerçekleştirdi. Engelliler memur olamıyordu, şimdi memur olabiliyorlar. Öğretmen olamıyorlardı, bugün baktığınızda öğretmen oluyorlar. Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına girerken engelli kardeşlerimiz vali, büyükelçi, bakan olabilecek. Türkiye ve Türk insanı bunu hak ediyor. Buğday Tanesi Türkiye’den filizlendi, dünyaya tohum saçarak umut olacaktır. Film Türk siyaset ve sinema tarihinde bir ilktir ve tamamen organiktir. Milyonların sesi, dünyada da milyarların sesi olduk.
-Hakimlikten sonra engellilere kaymakamlık yolunu açma fikriniz ne aşamada? Bu konuda partiniz sizden farklı mı düşünüyordu?
Devlet el ve ayakla yönetilmez, beyinle, gönülle, düşünceyle yönetilir. Önemli olan buralarda engel olmasın. O yüzden bu yasayı da değiştireceğiz ve engelli valiyi, büyükelçiyi, bakanı ve bakanlığı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşa edeceğiz. Engellilerin kaymakam olmasının önündeki engelli kaldıran yazıyı bekliyoruz Komisyon bekliyor. Bütün parti gruplarımız da bütün vekiller de destek veriyor. Bu, tarihi bir sorumluluktur. Bu bende tabii bir kırgınlık yarattı. Ancak umudu yeşertmek, yaşatmak lazım.
-Üzüntünüzü sayın Cumhurbaşkanı’yla paylaştınız mı?
Cumhurbaşkanımız zaten bu konuda her alanda olduğu gibi yanımızda oldu. Kaymakamlıkta da Cumhurbaşkanımızın görüşü olumlu o da çözüme kavuşur yani. Bazen bazı şeyler yol kazasına uğrayabiliyor. Yani bugün baktığımızda da depremde de birçok insan engelli kaldı. Hepsi bizi izliyor ve mücadele etmek lazım onların adına. BM bünyesinde çocuk ve kadın haklarıyla ilgili birimler bulunmasına rağmen engelli haklarıyla ilgili herhangi bir yapı yok. Buradan bütün dünyaya Engelli Hakları Birimi'ni BM çatısı altında kurma çağrısında bulunuyorum. Bunu İstanbul'da kuralım ve bunun için yerleşkemiz hazır.
-Başka engellilere yönelik projeniz var mı?
Çevre Bakanımız yeni bir yönetmelik çıkaracak aynı Milli Eğitimdeki kaynaşma eğitimi gibi. Çocuk parkları bütün Türkiye’de engelliler içinde olacak. Türkiye'de 10 milyonun üzerinde, dünyada da 1,5 milyara yakın engelli var. UNİCEF bünyesinde İstanbul'da Engelli Hakları Merkezi'nin kurulması için çalışma yürütüyoruz.
-Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan dijital temelli hizmetlerin engelliler için daha da kolaylaşacağını söyledi. Biraz açabilir misiniz?
Çağımız teknoloji çağı. Örneğin bir görme engelli hâkim oldu. Braille alfabesini UYAP sistemine entegre etmemiz gerekir. Bu tür engellilerin işlerini kolaylaştıracak dijital uygulamaların artması anlamına gelir.
-Ankara ve İstanbul özelinde belediyecilik hizmetlerinde engellilere yönelik ne gibi sıkıntılar var?
İstanbul Büyükşehir'le ilgili aslında bizim dönemde Kadir Bey çok güzel faaliyetler yaptı. Keza Melih Gökçek’te. AK Parti belediyeciliği bu noktada çok hızlı yol aldı. Ancak son zamanlarda İstanbul iyi yönetilemiyor, sosyal aktivasyonları yok.