Sinan Ayber'in “Gitmek” isimli kişisel sergisi, İsmail Altınok Sanat Merkezi’nde 28 Şubat tarihine kadar görülebilecek. Farklı teknikler ve malzemelerle hazırladığı eserlerde, gitmek kavramını güncel toplumsal sorunlarla ilişkilendiren Ayber izleyiciyi derin bir düşünsel yolculuğa çıkarıyor.
Ahlat doğumlu olan Ayber’in çocukluğu ve gençliği bu coğrafyada geçmiş. Lise eğitimi sonrasında Hacettepe Güzel Sanatlar Resim Bölümü’nü kazanan sanatçı aynı üniversitenin Resim dalında da yüksek lisans eğitimini tamamlamış. Kısa bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahne ressamlığına başlamış. 33 yıldır da bu görevini sürdürüyor.
“Gitmek” seçkisini Başkent Gazetesi’ne anlatan Ayber, konularını kendi kişisel tarihine ait olan nesnelere anlam yükleyerek seçtiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Ben sergilerimi kafa yorduğum kavramlar üzerinden gerçekleştiriyorum. ‘Gitmek’ bu düşünce ile oluşturduğum bir sergi. Bir insanın yaşadığı yeri terk etmesi ya da yerinden yurdundan edilmesini şiirsel bir yaklaşımla yorumluyorum. Bunu yaparken kendi kişisel tarihimde beni etkileyen nesneleri kullanıyorum. Elde ettiğim bu resimsel aynı zamanda kavramsal biçimleri resim yüzeyinde ilişkilendirerek özgün bir dil oluşturmaya çalışıyorum.”
“ANLAM YÜKLEDİĞİM NESNELER ÇOCUKLUK ANILARIMA AİT”
Anlam yüklediği nesnelerin dokunduğu ya da çocukluk anılarına ait olduğunu belirten Ayber, “Beni heyecanlandıran biçimler kendi yaşadığım alanlarda üzerine anlam yüklediğim ve onları resim yüzeyinde kurgulayarak izleyicinin algısı üzerinde bir tür değer yönlendirmesi yapmaya çalışıyorum. Kısaca izleyici ile bir şiirsel bağlantı kurmaya çalışıyorum. Bu çalışmalar için eskizler yapıyorum ayrıca teknik planlamalar da yapıyorum” dedi.
Renklerin daha çok iletmek istediği estetik dili destekleyen renklerden oluştuğunu çalışmalarının az renkle kurguladığını ifade eden sanatçı kendini kavramsal sanata daha yakın hissediyor.
“Belli bir renk tercihinden ziyade, az renkle resim yüzeyini tamamlama isteği var bende.” diyen Ayber, “Bütün seçtiğim biçimler, gitmek kavramının güncel anlamını içselleştirmek için (izleyici-resim) yer alıyor. Bir yatak dengi, akreplerin ya da çuvalların çağrıştırdığı anlamı güncel sorunlarla ilişkilendirip izleyicinin algısına ulaşmaya çalışıyorum.” diye konuştu.
“KAVRAMSAL DİLİ İYİ YAKALADIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM”
Sergideki işlerini karışık teknik kullanarak oluşturduğunu ifade eden Ayber, “Foto kolajlar, yazılı metinler, yüzeyde doku uygulamaları gibi tekniklerle kavramsal dili daha iyi yakaladığımı sanıyorum. Teknik olarak kolaj, boya, foto-kolaj kullanıyorum ve daha çok seçtiğim nesnelerin gerçekliğini vurgulamak için bu teknikleri tercih ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sergi 28 Şubat'a dek 'yerinden edilmenin' görsel izlerini sürerek derin bir düşünsel yolculuğa çıkmak isteyen sanatseverler için ziyarete açık olacak.
Sinan Ayber kimdir?
1961'de Ahlat'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini aynı ilçede yaptı. 1985 de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümüne girdi. 1989 yılında başarı ödülü alarak mezun oldu. MEB’da Resim öğretmeni olarak kısa bir süre çalıştı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim dalında yüksek lisans eğitimini bitirdi.
1991 de Ankara Devlet Opera ve Balesine ressam olarak girdi. 2000 yılında aynı kurumda dekoratör oldu. Güncel olarak bu kurumda 'baş dekoratörlük' görevini sürdürüyor. Ayrıca 'İnisiyatifsizler Sanat Platformu'nda çalışmalarını sürdürüyor.