Ankara Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi bugünlerde Fatih Sultan Mehmet Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. 29 Mayıs’ta açılan sergide “Fatih Sultan Mehmet’in Çocukluk Dönemi’nden başlayarak Padişahlık Dönemleri, İlim Hayatı ve O Dönemde Yaşayan Alimler, İstanbul’un Fethi ve Askerî Hayatı, Siyasi Hayatı ile Fatih Döneminde Mutfak, Şair Fatih: Avni, Vakıf Eserleri ve Ölümü” gibi birçok başlık altında pek çok eser sergileniyor.  Uluslararası çağdaş sergi anlayışıyla tasarlanan sergide canlandırma, görsel anlatımlar ve bilgi panoları da dikkat çekiyor.

EŞLERİNİN MEKTUPLARI İLK KEZ SERGİDE

Sergide, Fatih Sultan Mehmet'in kılıcından giydiği zırhlı gömleğe, kullandığı kaftanlardan beratlarına kadar 77 eser var. Eserler arasında Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğu düşünülen ve üzerinde çeşitli çizimlerin yer aldığı çocukluk defteri, İtalyan ressam Fausto Zonaro'nun yaptığı ve Fatih Sultan Mehmet'in at üstünde İstanbul'a girişini gösteren resim de yer alıyor. Zonaro'nun, kendisini Fatih'in sol yanında elinde tüfek tutan Osmanlı askeri olarak gösterdiği resim ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Sergide, Fatih Sultan Mehmet'in madalyonu; altın, gümüş ve bronz sikkeler, dönemin alimlerinin yazma eserleri, Fatih Sultan Mehmet'in hazırlattığı Ayasofya Vakfiyesi ile "Avni" mahlasıyla yazdığı şiirlerinden oluşan Divan-ı Avni eseri de bulunuyor. Ayrıca eşlerinin mektuplarının yanı sıra kendi mektubu ilk defa sergileniyor. Fatih Sultan Mehmet'in öldüğü anda üzerinde bulunduğu ve kesilerek üzerinden çıkarıldığı düşünülen kaftan da sergiyi gezenler tarafından dikkat çekiyor.

FATİHİN BİLİNMEYEN YÖNLERİ KEŞFEDİLİYOR

Fatih Sultan Mehmet, çağ kapatıp çağ açan ve Osmanlı Devleti’ni imparatorluk haline getiren Padişah olarak tarihe geçti. 32 yıllık saltanatı boyunca Balkanlar’da ve Anadolu’da mutlak Osmanlı egemenliğini sağlamaya çalıştı. 1453’te İstanbul’u fethederek Bizans İmparatorluğu’nun varlığına son verdi ve İstanbul’u Osmanlı Devleti’nin başkenti yaptı.

Başarılı bir padişah, cesur bir komutan olmasının yanı sıra ilim ve bilim alanında okumalar yapmış, şiir yazmış, Latince, Grekçe, Farsça, Arapça dillerini öğrenmiş entelektüel bir kimliğe sahip olan Fatih Sultan Mehmet’in bilinmeyen yönleri de sergi aracılığıyla ziyaretçiler tarafından keşfediliyor.

Sergi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Selçuklu Müze ve Sergi Salonu’nda 29 Temmuz tarihine kadar ücretsiz ziyarete açık.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI