Hayal gücü ile donatılmış öğelerden oluşan ve eski çağlara kadar uzanan fantastik edebiyatı, günümüzde yine yükselişe geçti. Özellikle çocuk ve gençlerin en çok okudukları tür olan fantastik eserler; yaratıcılığı geliştirmesi, içinde yaşadığımız dünyaya dışarıdan bakma imkanı sağlaması ve ilham vermesi açısından dikkat çekiyor. Yayımlamış olduğu fantastik ve çocuk edebiyatına yönelik kitapları ile edebiyat dünyasında yerini alan Yazar-Grafik Tasarımcı-Çocuk Kitabı Çizeri Aleyna Eda Eroğlu ile konuştuk. Eserlerinde özellikle içinde yaşadığı toplumun değerlerini işlediğini belirten Eroğlu, “Aile olmadığı sürece hiçbir yerli öğe anlam ifade etmiyor. Aile yaşantımız, sevgimiz ve saygımız, hürmetimiz ve vefamız çok önemlidir. En yerli özelliğimizde büyüklerimize duyduğumuz saygı ve sevgidir. Bu yüzden eserlerimde en dikkat ettiğim nokta aile bağladır” dedi. Aleyna Eda Eroğlu, sorularımıza samimi yanıtlar vererek geleceğe dönük çalışmalarından da bazı ip uçları sundu.
· Sizi eğitim tanıyabilir miyiz?
Ben Aleyna Eda Eroğlu. Yazar, Seramik ve Cam Sanatçısı, Tasarımcıyım. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seramik ve Cam bölümünden mezun olduktan sonra grafik tasarım üzerine aldığım belgeler ve eğitimler sonucunda profesyonel hayatım tasarım üzerine şekillendi. Tasarım alanında birçok işlere imza atarken, edebiyat alanı ile ilgili kitap kapağı/mizanpaj tasarımı ve çocuk kitabı çizeri alanında ilerliyorum. Şu anda Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım veMimarlık Fakültesi Seramik ve Cam Bölümünde yüksek lisansımı tamamlarken eser yazmaya ve üretmeye devam ediyorum.
· Yazarlığa olan ilginiz nasıl başladı?
Küçüklüğümden bu yana hep kitaplara ilgi duydum. Kitaplarda anlatılan olaylar, geçirilen zaman, yeni keşfettiğin kahramanlar yaşım aldıkça değişmeye ve değişmeye başladıkça daha çok merak etmeme yol açtı. Ailem hep beni dinlerdi, okuduğum kitapları anlatır merak içinde soru sorarlardı. Bu anlatım biçimi zamanla kendi yorumlarımı katmaya geçti. Öğretmenlerim ve ailemin desteği üzerine ufak ufak hikayeler yazmaya başladım. Sonrası ise yaşadığım o heyecan ile birlikte geldi. Önce lise zamanımda katıldığım yarışmalar ve elde ettiğim ödüller, sonrası ise üniversitede yayımlanan hikayelerim ve sonunda ilk eserim olan “Yükseliş-Hilde” şekillendi. Eserim çıktıktan sonra okurlarımdan o kadar güzel bir dönüş aldım ki artık yazmayı bırakmak mümkün olmayacak hale geldi. Aslında çok küçük yaşta merakla başlayan bu kitap okuma ilgisi zamanla filizlenip bir hayat gayesi haline gelmiş oldu.
· Bize eserlerinizden bahseder misiniz?
Yetişkin edebiyatı üzerine iki, çocuk edebiyatı üzerine bir basılı eserim var. Yükseliş Hilde: Baedan Evrenin de Aşk Tanrısı’nın, Majoni’ye aşık olması sonucunda meyveleri olan Hilde’yi anlatıyor. Dünya da her şeyden habersiz yaşarken bir gün bebekken bulunduğu ağacın dibinde Parkot ile karşılaşarak ailesi ve yaşadığı Dünya için seçim yapması gerekiyor ve Baedan evrenine yükseliyor. Ailesini korurken aşık olduğu adam ile beraber Dünya’yı ve onu yok etmeye çalışan karakterlerle savaşıyor. Darfen Krallığı: Kendilerinden önce kimsenin ayak basamadığı topraklara hükmetmiş bir krallığın yüz yıllar sonra bir kadın tarafından kurtarılmasını anlatıyor. Cazıların yazdığı tablet sonrası hüküm sürmeye başlamış bir krallık tabletin kaybolması ile zorluklar yaşarken gelecekten gelen İzbel onlara topraklarında bulduğu tableti vererek aslında geçmişini ve geleceğini kurtarıyor. Çocuk edebiyatı alanında yazdığım eserime gelecek olursak, Dedektif Yağız İş Başında; Annesi Dedektif olan Yağız, jr. Dedektif olarak müzede Lidya’lılara ait kaybolan parayı annesi Dedektif Akça Hanım ile araştırıp bulmasını anlatıyor. Bu sürede müzede gizli bir mağara keşfederek tarihe önemli bir bilgi ekliyor.
“EDİTÖR BİR YAZARIN EN BÜYÜK ŞANSLARINDAN BİRİDİR”
· Bu süreçte beraber ilerlediğiniz kişilerin size olan desteğini hissediyor musunuz?
Birlikte yürüdüğüm insanlarla başarıya ulaşmak çok gurur verici bir durum. Hepsine tek tek teşekkür etmek istiyorum. Beni ben yapan, her daim yanımda olan gölgesini ve gücünü hissettiğim babam Adem Eroğlu’na, merhameti ile sarıp sarmalayan her kararımda yanımda duran Annem Belgüzar Eroğlu’na, onlarla hep gurur duyduğum kardeşlerim İrem Eroğlu ve Mehmet Eroğlu’na çok teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız. Kitap yazmak zorlu bir serüven. Bu serüvende bir eserle başlayıp nice eserlerle devam ettiğimiz yolumuzda Sanat Editörüm İlknur Artuğ ile olmaktan gurur duyuyorum. Kendisine sadece bir editör demek mümkün değil. Kitaba atılan bir noktadan tutunda, okurların önüne gelip imzaladığınız ana kadar yanınızda dimdik duran kişidir İlknur Artuğ. Başarılara omuz omuza, birlikte yürüdüğümüz bu yolda o iyi ki var ve var olmaya devam edecek. Editör bir yazarın en büyük şanslarından biridir ve ben oldukça şanslı bir yazarım. Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Yol arkadaşım, hayat arkadaşım, tüm önemli kararlarımda yanımda dimdik duran Batuhan Oral’a sonsuz teşekkür ediyorum. Bu eserlerin yazarı bensem ilhamım her daim sen oldun…
· Fantastik kurgu ile bilim kurgu eserlerin tanımı, hala birçok kişi tarafından karıştırılıyor. Bize bu iki türün farklılıklarını anlatır mısınız?
Evet, oldukça karıştırılan bir durum. İki türde ayrı ayrı çok kıymetli türlerdir. Fakat ortada bariz bir farklılık vardır. Bilim kurgu gerçekleşmesi olası olayların üzerinde evrilirken, fantastik kurgu gerçekleşmesi olası olan olaylar üzerinde evrilmek zorunda değildir. Fantastik kurguda oldukça özgürsünüzdür. Elbette bir matematiği vardır fakat bilim kurgu ile ayrıldığı noktalar oldukça fazladır.
“FANTASTİK KİTAPLARININ TEMELİ SAĞLAM ATILMALI”
· Fantastik türde yazılan kitapların olmazsa olmaz kriterleri ne olmalı?
Elbette her kitap gibi öğretmeli, bir mesaj vermeli. Hayal gücü çok önemlidir. Fantastik kitaplarının temeli sağlam atılmalıdır. İlk sayfa da bahsettiğiniz bir yaratık bir sonraki sayfaya referans olmalıdır aksi taktirde çok fazla anlam karmaşası yaşanıyor. Fantastik türünün her türden ayıran en sevdiğim özelliği özgür olmanızdır. Bu özgürlüğü okura en eğitici ama en akıcı şekilde vermelisiniz.
· Son dönemde başta çocuklar olmak üzere genç ve yetişkin insanların ilgisinin giderek fantastik eserlere kaydığını görüyoruz. Bu türde yazılan kitapların özellikle çocukların bilişsel gelişimi açısından katkılarını anlatır mısınız?
Dünya değişiyor, hayat akıp gidiyor ve insan olarak bazen gerçeklerken soyutlanmak istiyoruz. Fantastik eser hep vurguladığım gibi sizi alıp götürmeli, size özgür hissettirmeli, hayal kurmanızı sağlamalıdır. Hayal kurmak ruha iyi gelir, insanı düşünmeye teşvik eder hayal gücü açık olan bir insanın bakışıcısı da açıktır. Hayal gücümüzü ve zihnimizi besleyecek en önemli aktivite kitap okumaktır ve tür olarak fantastik çok doğru bir tür seçimidir. Bu yüzden doğru şekilde, doğru yönlendirme ile yazılmış kitapları okumak gelişim açısından oldukça önemlidir.
“KİTAP, ÖĞRENMEK İÇİN EN DOĞRU YERDİR”
· Aileler, çocuklarına fantastik roman ya da eserler seçerken yahut çocukları bu türlerle muhatap olacağı zaman, hangi noktalara dikkat etmelidir?
Mutlaka ki yaş çok önemlidir. Bir ilkokul çocuğu ağır bir fantastik okumamalıdır. İçerik yaşa hitap etmediği sürece hangi tür olursa olsun izin verilmemelidir. Kitap, öğrenmek için en açık ve en doğru yerdir. Buradan öğreneceği bilgileri aileler kontrol etmeli “Bu kitabı çocuğum okuyacak ama bu ona iyi bir şey mi öğretecek yoksa ileriye dönük kötü bir mesaj mı verecek?” sorusunu kendilerine sormalılar. Maalesef içerik olarak bazı noktalarda doğru olmayan bir yere geldik. Saygın edebi eserlerde, evrenseli yakalayabilmek için yerli öğeleri çok iyi işlemek gerektiği aşikar.
· Siz, kitaplarınızda en çok hangi yerli öğeler üzerinde duruyorsunuz? Bunun özel bir nedeni var mı?
İki yetişkin fantastik ve bir çocuk macera kitabı olmak üzere basılmış üç eserim var. Hepsinde ana temel nokta aile ilişkileri. Aile olmadığı sürece hiçbir yerli öğe anlam ifade etmiyor. Aile yaşantımız, sevgimiz ve saygımız, hürmetimiz ve vefamız çok önemlidir. En yerli özelliğimizde büyüklerimize duyduğumuz saygı ve sevgidir. Bu yüzden eserlerimde en dikkat ettiğim nokta aile bağlarıdır.
· Geleceğe dönük yeni bir kitap çalışmanız olacak mı? Okurlarınıza bu yeni kitaptan bazı ip uçları sunar mısınız?
Elbette olacak hatta bir değil sonraki üç eserlerimin taslağı hazır ama şu anda fantastik yetişkin üzerine yazım çalışmalarım sürüyor. Verebileceğim en güzel ipucu, bir imparatorluk üzerine çalıştığım olabilir, eser yine farklı bir evrende geçiyor.