Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Depresyonun insanların yaşam kalitesini çok fazla düşürdüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, “Depresyon insanları sosyal izolasyona itiyor. Sosyal izolasyonda olan bu kişiler dış dünyayla bağlantı kurmamaya başlıyor” dedi. Psikiyatri Uzmanı Dr. Elvin Guliyev, günümüzde en çok karşılaşılan psikiyatrik hastalıklardan biri olan depresyona değinerek, depresyon tedavileri hakkında sorularımızı yanıtlayarak konuya ilişkin bilgi verirken, “Depresyon tedavisi kişiye özeldir. Yani ilacın depresyon hastalığına değil, depresyon hastasına göre seçilmesi daha doğru. Terapi çeşitleri de kişiye özeldir” diye konuştu.

Depresyonda en çok dikkati çeken semptomları aktaran Guliyev, “Depresyonda en çok karşılaşılan semptomlardan birinin hiçbir şeyden zevk almama olduğunu ifade eden uzmanlar, isteksizlik ve mutsuzluk hissine dikkati çekiyor” diye konuştu.

Depresyon nedir?

Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyonla bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir. Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir. Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.

Depresyonun nedenleri nelerdir?

Depresyonun çok farklı nedenleri vardır. Biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler depresyonu en çok tetikleyen faktörlerden. Biyolojik faktörlerin, kalıtımsal, kimyasal ve nöroanatomi gibi birçok çeşitli faktörleri barındırır. Sosyal ve psikolojik faktörler ise daha çok toplumda karşılaşılan stres faktörlerinin etkileşimiyle ortaya çıkar. Depresyonun insanların yaşam kalitesini çok fazla düşürdüğünü gözlemliyoruz. Yaşam kalitesini düşürme sebeplerinden birisi de depresyonun ana semptomları.

DEPRESYONDA SEMPTOMLARI

Depresyonda karşılaşılan semptomlarla ilgili bilgi verir misiniz?

Depresyonda en çok karşılaştığımız semptomlar; isteksizlik, mutsuzluk hissi, hiçbir şeyden zevk almama, eskiden yaptığı eylemlerden veya zevk aldığı eylemlerden hiçbir şekilde zevk almama, uykusuzluk veya uykuda çok fazla artış, iştahsızlık veya iştahın ciddi bir şekilde artışı.

Depresyondaki kişilerin sosyal yaşamına ilişkin neler söylersiniz?

Depresyon insanları sosyal izolasyona iter. Kişi kendini yalnızlaştırır. Sosyal izolasyonda olan bu kişiler dış dünyayla bağlantı kurmamaya başlıyor.

DEPRESYON TEDAVİSİ

Peki depresyonun tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

Uyguladığımız tedavi yöntemleri başlıca şöyle; psikofarmakoloji tedavi yöntemleri, terapi çeşitleri ve günümüzde daha popüler hale gelen nöromodülasyon teknikleri.

Depresyonun ilaç tedavisinde en önemli nokta nedir?

İlaç tedavisi kişiye özeldir. Yani ilacın depresyon hastalığına değil, depresyon hastasına göre seçilmesi daha doğru. Terapi çeşitleri de aynı şekilde. Terapi çeşitleri olarak dinamik terapiler, davranışçı terapiler, bilişsel terapiler ve çeşitli farklı terapi yöntemleri kullanılıyor. Alternatif tedavi yöntemleri olarak nöromodülasyon tedaviyi gösterebiliriz. Bunlardan en önemlisi Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım (tTMU) tedavisi.

Depresyon tedavisi mümkün mü?

Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kişilerin çoğu zaman ‘Ben artık böyleyim, ben artık böyle oldum’ diye depresyonun semptomlarını bir karakter özelliği olarak gösterir. Bu da tedaviye direnç olarak kendini gösterir. Depresyon günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zamanında teşhis ve başvuru, doğru tedavi seçeneği kişiyi depresyondan önceki hayatına döndürebiliyor.

Editör: Ezgi Bardakçı