Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Resim sanatına gönül vermiş bir ekonomist Cansu Arzu Özden. Çocukluğundan beri resim yapan Özden, emeklilik hayatıyla profesyonel resim hayatına başlama kararı verdi ve, hep hayatında olan resim sanatını hayatının merkezine koydu. 27 Kasım tarihinde Deniz Kokusu adıyla Galeri Sanat Yapım’da açılan sergisine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Özden, “Resim yapmamayı hiç düşünemiyorum, her insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Benim de kendimi, ruhumu ifade etme şeklim resimlerim” diye konuştu. Sergi 11 Aralık tarihine kadar Başkentliler tarafından görülebilir.

Cansu Arzu Özden kaç yıldır resim yapıyorsunuz?

Çocukluğumdan beri resme meyilliydim, ilkokul çağlarında bile resim yapardım ve hep çok sevdim resim yapmayı. Hatta daha sonra üniversitede okulu bırakıp resim bölümüne gidecek kadar seviyordum ama öyle bir şey maalesef olmadı, üniversitede işletme bölümü okudum daha sonra fırsat olunca tekrar resim yapmaya başladım. 22 yıldır resimle çok yakından ilgiliyim ancak 3 yıldır profesyonel olarak yapıyorum.

Profesyonel resim hayatına nasıl başladınız?

Ben aslında petrol ekonomistiyim. Pandemi ile birlikte emekli oldum öncesinde de çalışırken de zaten boş vakitlerimde resim yapıyordum ama bu kadar profesyonelce değildi. Emekli olduktan sonra tam zamanlı resim yapmaya başladım. Resim yolculuğum da böylelikle büyüdü.

Resimlerinizdeki temadan bahseder misiniz?

Bu sergim için su temasını yoğun olarak çalıştım. Suyun resimlerimdeki halleri kimi zaman karanlık, kimi zaman aydınlık, kimi zaman güneşin veya ayın yansımaları oldu. Bununla birlikte dalgalı,  durgun hallerini de resmettim. Yani o anki ruh halime göre suya da şekil verdim. Ruhumun yansımasını çizdim resimlerime.

Peki serginiz hakkında bilgi veriri misiniz?

Bu sergi, son 3 yılın eserlerinin yer aldığı bir sergi. Sergide içimden gelerek yaptığım su resimleri ve gül resimleri var. İçimden su resmetmek geldi ve öyle yaptım, bunun yanında bulut da suyun bir yansıması bence. Gül resimleri ise benim daha önceki çalışmalarım sonucu daha önce akrilik çalıştığım dönemlerden kalan eserler güllerdi.

Kaçıncı serginiz öğrenebilir miyiz?

Bu benim ikinci kişisel sergim. İlk kişisel sergimi ise Türkiye Petrollerinde ekonomist olduğum dönemlerde açtım. Bu sergi, 2007 yılında “Gülümse” temasıyla Ankara D’atalier Galeri’de gerçekleşti. Onun dışında geçmiş yıllarda yine Art Ankara'da, Bodrum Art Fair’de de yer aldım.

Bir ressam için sergi süreci nasıl işliyor?

Sergi süreci aslında çok yoğun oluyor. Öncesinde disiplinli bir çalışma gerektiriyor. Sergi yaklaştıkça bir taraftan üretirken bir taraftan sergi organizasyonu ile ilgilenmeniz gerekiyor. Galeri ile doğru iletişimin kurulması, açılış organizasyonu, duyurular, sosyal medya gibi konular pek çok farklı alana vakit ayırmanıza sebep oluyor. Bu nedenle özellikle doğru insanlar ve galeri ile çalışmak çok önemli. Ben bu konuda kendimi şanslı görüyorum.  

“DAHA ÇOK YAĞLI BOYA KULLANIYORUM”

Resimlerinizde hangi materyalleri kullanıyorsunuz?

Ben genellikle yağlı boya kullandım bu sergimde daha önce de akrilik boya kullanıyordum. Seviyorum yağlı ve akrilik boyayı. Yağlı boya bazen fazla uğraştırsa da sonucu ben de izleyicilerim de beğeniyor.

Resim yaparken hissettiklerinizi öğrenebilir miyiz?

Resim benim kendimi ifade etme biçimi ve resim yapmamayı düşünemiyorum çünkü resim yapmak benim hayatta enerji kaynaklarından biri. Resim evet bir yetenek ama bu yeteneği geliştirmezseniz körelir gider. Bu nedenle yeteneklerin  üstüne gitmek gerek.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak insanların resme daha fazla ilgi göstermesini isterim. 11 Aralık tarihine kadar sürecek olan sergime ilgi güzel ama yeterli değil, daha fazla ilgi olmalı, hatta bu ilgiyi yetkililer de göstermeli. Mesela başkentte yaşıyoruz değil mi? Açılan bir sergiye kesinlikle bürokrat düzeyinde de katılım olmalı. Çünkü resim sergisi önemli bir etkinlik. O nedenle ressamların, müzisyenlerin kısaca tüm sanatçıların devlet eliyle desteklenmesini diliyorum.

Editör: Ezgi Bardakçı