Ebru APALAK

Her yıl 16-22 Eylül Haftası'nda düzenlenen, bu yılki teması 'Şehrini Keşfet-Gelecek Enerjini Koru' olan Avrupa Hareketlilik Haftası’nın ve Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği Şehirlerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketliliğe AB Desteği Projesi'nin (SKUP Türkiye) tanıtım toplantısı bugün Türkiye Belediyeler Birliği'nde (TBB) yapıldı. Üç yıl sürecek SKUP Türkiye ile gençler başta olmak üzere tüm vatandaşların sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemleriyle şehirlerini keşfetmeleri hedefleniyor. Projenin ana hedefleri arasında Avrupa Hareketlilik Haftası'nın Türkiye'de tanıtımı ve yaygınlaştırılması da bulunuyor.

Toplantıya AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TBB ve Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay katıldı.

“DAHA ÇOK ÜRETMEK İÇİN DAHA ÇOK KİRLETMELİ MİYİZ?”

Toplantıda ilk açılış konuşmasını TBB Başkanı ve Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptı. İklim değişikliğinin hayatı olumsuz yönde etkileyeceğinin belli olduğunu belirten Başkan Yılmaz, üretimin ve iyi bir yaşamın çevreyi kirletmeden mümkün olduğunu söyledi. Yılmaz, buna ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Daha çok üretmek için daha çok kirletmeli miyiz, daha iyi yaşamak için başkalarına daha çok zulüm mü etmeliyiz? Bu iki önemli kavramı ortada birleştirecek şey aslında Cumhurbaşkanımızın hep söylediği ‘kazan-kazan’. Yani her zaman ikisini de beraber yapabiliriz hem hareketli olabiliriz hem çevremizi kirletmeyebiliriz. Hem çok üretiyor olabiliriz hem başkalarını negatif yönde etkilemiyor olabiliriz”

Yılmaz, TBB’nin Hareketlilik Haftası’nı sahiplendiğini belirterek, “Hareketlilik Haftası’nı ilk duyduğumuzda bisiklete bindik ve gençlerimize ‘Alın bisikletlerinizi gelin, şehrimizi beraber tanıyalım’ dedik.” ifadelerini kullandı. TBB'nin AB’den temin ettiği bisikletleri vatandaşlara dağıtmayı sürdüreceklerini söyledi.

“KENTSEL ULAŞIM PROJELERİNİ BAŞLATTIK”

Yücel Yılmaz’dan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, bir konuşma yaptı. Aykan, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yalnızca Türkiye’deki yatırım projeleriyle ilgili değil, belediyeler ile ilgili birçok çalışma yaptıklarını aktardı. Ulaşım sektöründe belediyelerle iş birliğinin kentsel hareketliliklerde önemli sonuçlar doğuracağını fark ettiklerini söyleyen Aykan, SKUP’ta öncü bir rol oynadıklarını belirtti. “Kentsel ulaşım projelerini başlattık ve hızla devam ediyoruz” diyen Aykan, 6 Şubat depreminden sonra belediyeleri değerlendirdiklerini, belediyelerin gereksinimleri doğrultusunda şehirlerin kent içi ulaşım gereksinimlerine yönelik proje hazırladıklarını bildirdi. Aykan, “belediyelerin bu konudaki ihtiyaçları” için Müdürlük ile “doğrudan temasa geçebileceklerini” kaydetti.

Aykan konuşmasında Hareketlilik Haftası sırasında “yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan ve otomobil gibi araçların dışında kullanabilecek araçlarla bir farkındalık artırma gayreti içinde olduklarını” söyledi.

BÜYÜKELÇİ LANDRUT: SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL HAREKETLİLİK PLANLAMASI ÖNEM ARZ EDİYOR

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, konuşmasında “Türkiye'nin sürdürülebilir kentsel hareketlilik planlaması doğrultusunda gerekli değişimi yapmak için en başından beri çok aktif olduğunu” vurguladı. Landrut, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın insanlar ve kentler için önemli olduğunu kaydetti. Yerel yönetimlerin projeye dahil olmasının da önemli olduğunu belirten Landrut, şöyle konuştu: “Ulaşımdan kaynaklanan tüm emisyonların yüzde 70'i kentsel hareketlilik ihtiyaçlarından kaynaklanıyor ve bu emisyonlar ne yazık ki her geçen yıl artmaya devam etmekte. Öte yandan, kısa mesafeli yolculukların payının yüksek olduğu yüksek nüfus yoğunluğu, şehirlerin düşük karbonlu taşımacılığa daha hızlı geçmesi için büyük bir potansiyel olduğunu da göstermektedir. Yani büyük bir zorluk ancak aynı zamanda fırsatları da içeriyor. Bu değişimin başarılı olması için sürdürülebilir kentsel hareketlilik planlaması önem arz etmekte. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunmak için daha fazla çaba sarf edilmelidir. İklim koşullarımızın yanı sıra hava kalitesini iyileştirmek önlemler alınmalı”

Büyükelçi Landrut, enerji tasarrufunun nasıl yapılacağına dair Delegasyon'un toplu taşıma araçlarını kullanın, hareketli olun, gereksiz araç sayısını azaltın gibi önerilerinden de söz etti. Türkiye'nin Avrupa Hareketlilik Haftası'na en fazla ilgi gösteren ülkelerden biri olduğunu belirtti.

AB BAŞKANI BOZAY: GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Bakanlığın Proje için her türlü desteği vereceğini ve dışarıdaki projeleri içeri taşıyacaklarını söyledi. Bozay, “Dışişleri Bakanlığı olarak bizim de bu konuda her açıdan gereken desteği vereceğimizi, dışarıdaki projelerin içeriye taşıyacağımızı, Büyükelçiliklerimize yapacağımız genelgelerle, çünkü Büyükelçiliklerimiz uç beylikleridir ve dışarıdaki olumlu gelişmeleri, yenilikleri Türkiye’ye taşıma amacı güderler” diye konuştu.

Avrupa Hareketlilik Haftası'nın 2023 teması için "etkileyici ve farkındalık oluşturacak bir tema" diyen Bozay, temadaki enerjinin iki anlamı olduğunu bildirdi. Bozay, "Enerjiyi boşuna tüketmeden veya hidrokarbonlar üzerinden tüketmeden nasıl koruruz?" dedi. Temanın diğer anlamının ise "toplumsal enerjiyi ve oryantasyonu korumak" olduğunu söyledi. "Yerel yönetimlerin sokaktaki insanın enerjisini taşıdığını" ifade eden Bozay, "bu enerjinin doğru kullanılmasının devletin enerjisini doğru yönlendireceğini" belirtti. Bozay, "Yerelden başlayan bu projenin bütün devletimize ve milletimize yerelden kaynaklanan büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

EKMEKCİ: BİSİKLET TURİZMİ YEREL EKONOMİYİ GÜÇLENDİREBİLİR

Açılış konuşmalarının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Elektrik ve Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Feridun Ekmekci ile SKUP TÜRKİYE Proje Direktörü Dr. Wolfgang Backhaus birer sunum yaptı.

Enerji Verimliliği ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Ekmekci, bisikletin en düşük karbon ayak izine sahip ulaşım aracı olduğunu dile getirdi. Bisiklet turizmiyle yerel ekonominin güçlendirilebileceğini belirten Ekmekci, 44 milyar Euro’luk bir bisiklet turizmi potansiyeli olduğunu kayda geçirdi. Ellerindeki verileri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile paylaştığını söyleyen Ekmekci, bu turizmin köyden kente göçü önleyeceğini öne sürdü.

Hareketlilik haftalarının bir yıla yayılmasını istediklerini aktaran, kendisi de bisikletli olan ve otomobil kullanmayan Ekmekci, “Çünkü yapılacak epey bir işimiz var” dedi.

SKUP TÜRKİYE Proje Direktörü Dr. Backhaus ise şehirlerin karbon nötr hâle gelmesi için yürüyüş yapmanın ve bisiklet sürmenin önemli olduğunu vurguladı. "İklim krizi devam ediyor" diyen Backhaus, krizin ulaşım sektörünü etkilediğini belirtti. Vatandaşların farklı ulaşım ağlarına yönlendirilebileceğine dikkat çekerek, ulaşım modları, ödeme ve rezervasyon sistemlerinin entegre edilebilmesi gerektiğini bildirdi. Backhaus, belediyelerin Temiz Otobüs Platformu'na üye olabileceklerini söyledi.

Editör: Ezgi Bardakçı