Bilindiği üzere Türkiye'de 2021 yılında yapılan yasal düzenleme ile 18 yaş altındaki bireyler de bireysel emeklilik sistemine dahil olmaya başladı. Ayrıca, yüzde 30 oranındaki devlet katkısından da faydalanılıyor. Bu sistemde, ebeveynler ve vasiler çocukları adına bireysel emeklilik hesabı açarak, onların geleceği için uzun vadeli birikim yapabiliyor.

BES ailelerin güveni ile büyüyor

Konuya ilişkin bilgi veren uzmanlar, BES’teki katılımcı sayısının yüzde 14’ünün 18 yaş altı katılımcı olduğunu belirtti. BES planının çocukların tasarruf bilinci kazanmasında kritik rolü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, erken başlanan tasarrufla çocuklarda ileride eğitim, evlilik, iş kurma veya ev alma gibi konularda birikimle hayata atılma fırsatı sunulduğunu belittiler. Ailelerin, çocuklarının birikimlerini değerlendirirken, fon dağılımını kendilerinin de belirleyebildiğine vurgu yapan uzmanlar, yüzde 30 devlet katkısından yararlanabildiklerine işaret ediyor.

Öte yandan katılımcılar 18 yaşına geldiklerinde, sözleşme haklarını katkı payı ödeyen kişiden devralma imkanına da sahip oldukları da vurgulanıyor.

Her bütçeye uygun seçenekler

Erken BES olarak da nitelendirilen sistemde ailelere ve çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik her bütçeye uygun planlarla geniş bir ürün yelpazesi imkanı verildiğine de işaret ediliyor. Bu kapsamda ailelerin, Erken BES ile çocuklarının geleceğine yatırım yaparken birikimlerini altın, döviz ve hisse senedi gibi katılım esaslı emeklilik fonlarında değerlendirebildikleri ifade ediliyor.

Uzmanlar kendilerine gelen soruları da değerlendirdiler.

“BES'e girmek mantıklı mı?” şeklinde gelen bir soruya “BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek” yorumunu yapıyorlar.

“Çocuğum için BES mantıklı mı?” sorusuna da “Çocuğa BES yaptırmak oldukça mantıklıdır çünkü erken yaşta başlanan birikimler, uzun vadede önemli bir finansal güvence sağlar. BES ile biriktirilen paranın değerlenmesi, devlet katkısı ve diğer avantajlar, çocuğunuzun gelecekteki finansal ihtiyaçlarını karşılamak için güçlü bir temel oluşturur” yanıtı verdiklerini kaydettiler.

Yine “Çocuğum için BES kaç yıl ödenir?” sorusuna da yanıt veren uzmanlar, “18 yaş altı katılımcılar için 400 TL'dir. Sözleşmenizin birikimi üzerinden ilk 5 yıl boyunca alınır. Her yıl için Asgari Brüt Ücret'in yüzde 8,5'i kadar aylık olarak tahsil edilir” açıklamasını yaptılar.

“BES’in dezavantajı var mı?” şeklindeki bir soruya da “Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle yüzde 8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır” değerlendirmesi yaptılar.

10 yıl BES ödeyen ne kadar maaş alır?

Bu arada bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının yüzde 60'ına hak kazanıldığına dikkat çeken uzmanlar, “Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani yüzde 100'ünü alabilirler” ifadelerini kullanıyor.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU