Yaşlılığın kendi doğası yaşlı kişilerin bazı özgül sorunlarla karşılaşmasına da neden olur:

-Görme sorunları

-İşitme sorunları

-Konuşma sorunları

-Unutkanlık, nöbetler, bilinç kaybı

-Öğrenme ve anlama güçlükleri

-Kol ve parmak kullanımında güçlükler

-Bedensel etkinliği ya da iş yapabilmeyi kısıtlayan herhangi bir durum

-Diş kaybı, takma diş yokluğu

-Herhangi bir biçimsel bozukluk

-Yardım ya da gözetim gerektiren herhangi bir ustinsel hastalık

-Süreğen ya da yineleyen ağrı

-Nefes darlığı, solunum güçlüğü

-Sinirsel ya da duygusal durumlar

-Beyin yıkımının uzun süreli etkileri

-Uzun süreli durumlar (artrit, astım, kalp hastalığı, Alzheimer, bunama vb)

Gelirin azalışı, ailesel ve sosyal desteğin zayıflaması, yetersi konut vb durumlar sorunların ağırlaşmasına yol açar.

Yaşlılarda başlıca ölüm edenlerinin belirlenmesi özellikle ölü muayenelerinde yapılacak değerlendirmelerin niteliğine ve kayıtların güvenilirliğine bağlıdır.

Yaşlılıkta damarsal hastalıkların oranında artım ortaya çıkar. Beyin enfarktlarının neden olduğu hemipleji ve demans gelişmiş ülkelerde yaşlıların bir sağlık kurumunda izlenmelerini gerektiren en önemli nedenlerdir.

Yaşla birlikte kan basıncında artım fizyolojik olarak kabul edilir. Ancak ateromatoz hastalığın gelişiminde önemli bir risk faktörü olarak hipertansiyon önem taşımaktadır. Hipertansiyon ve iskemik kalp hastalığının önlenilmesiyle ilgili etkin bir yöntem bulunabilmiş değildir. Kalbin ve dolaşım sisteminin fizyolojik strese uyum yeteneği azalır. Dolaşım sisteminin işlevsel yetersizliği, damar sertliği, yaşamsal organların kanlanmasını bozar.

Sindirim sisteminde emilimde azalma ortaya çıkabilir. Sindirim sisteminin ilerletici hareketleri yavaşlar. Çevresel kimyasalların yarattığı etkilenimin sonuçları daha abartılı olarak çıkar. Yaşlının önceden belirlenen veya tahmin edilen ilaç etkilenimini büyük oranda değiştirebilir. Genelde karaciğerde biraz küçülme olmasına karşın işlevlerinin büyük oranda etkilenmediği varsayılır.

Sindirim sistemi ile ilgili en önemli sorunlardan birisi ise ağız sağlığı ile ilgili olanlardır. Dişlerin kaybı, çiğneme etkinliğini azaltmaktadır. ağız içi mukozanın kolayca örselenebildiği görülür. Ağızla ilgili sorunlar, diş kayıpları beslenmede mekanik sorunlar yaratmaktadır. Protez ve ağız bakım sorunları doğar.