Yapılandırma ile ilgili pek çok konu merak ediliyor. Bunlardan birisi de daha az taksit ödemenin talep edilmesi halinde bunun kabul edilip edilmeyeceği yönünde. Borçlular belirlenen taksit sayılarından daha az sayıda taksit tercih edebilirler.
Zor durumdaki mükelleflerin borçlarının yapılandırılmasına yönelik imkanda son başvuru tarihi 31 Ağustos. Getirilen bu yapılandırmada amme alacakları için uygulanabilecek taksit süresi 36 aydan 72 aya çıkarıldı. Teminatsız tecil uygulamasına konu olabilecek alacak tutarı da 10 milyon liraya yükseltildi. Tecil faizi de yüzde 39 yerine 29 olarak uygulanıyor. 5 Haziran 2026 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) vadesi geldiği halde Tebliğin yayımlandığı 16 Haziran 2026 tarihine kadar ödenmemiş olan ve Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerince tahsil edilen tüm kamu alacakları yapılandırma kapsamına giriyor.
Borçlarınızı yapılandırmak istiyorsanız başvuru yapmanız gerekiyor. Başvurular; Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr), e-Devlet (www.turkiye.gov.tr), üzerinden elektronik ortamda yapılabileceği gibi, borçlu olunan vergi dairesine doğrudan başvurarak veya posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla, yazılı olarak da yapılabiliyor.
(Borçlunun zor durumda olduğu nasıl tespit ediliyor?) diye sorular da geliyor.
Tecil ve taksitlendirme talebinde bulunan borçluların “çok zor durumda” olup olmadıklarının tespitinde likidite oranları kullanılıyor. Bu oranlar sonucunda tespit edilen çok zor durum derecesine uygun olarak tecil süreleri belirleniyor.
Peki borçların toplam tutarı nasıl hesaplanıyor?
Tebliğ kapsamında başvuruda bulunan borçluların gecikme zammı uygulanması gereken borçlarının asıllarına, vade tarihinden tecil talep tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için 6183 sayılı yasa hükümlerine göre gecikme zammı hesaplanıyor ve toplam borç tutarı belirleniyor.
Ancak, alacak aslına ilişkin olarak özel kanunlarında gecikme zammı dışında farklı bir fer’i alacak uygulanacaksa, tecil talep tarihine kadar (bu tarih hariç) ilgili mevzuata göre söz konusu fer’i alacak hesaplanıyor.