Zor durumdaki mükellefler için getirilen yapılandırmada artık son günler. 31 Ağustos tarihi itibariyle yapılandırma başvurusu sona erecek.

Zor durumda olan mükellefler için haziran ayında yasal bir düzenleme getirildi. Yapılandırma imkanı genişletildi. Amme alacakları için uygulanabilecek taksit süresi 36 aydan 72 aya çıkarıldı. Teminatsız tecil uygulamasına konu olabilecek alacak tutarı da 1 milyon liraya yükseltildi. Daha sonra bu sınır 10 milyon liraya çıkarıldı. Tecil faizi de yüzde 39 yerine 29 olarak belirlendi.

Yapılandırma çerçevesinde 10 milyon liraya kadar alacaklar için teminat aranmayacak. Yani borcunuz 8 milyon liraysa herhangi bir teminat vermenize gerek yok. Eğer borcunuz 10 milyon liranın üstündeyse bu tutarı aşan kısmın yarısı kadar teminat alınması gerekiyor. Diyelim ki borcunuz 12 milyon lira. 10 milyon liraya kadar borç için teminata gerek yok. Kalan kısmın 1 milyon lirası için ise teminat verilmesi gerekiyor.

Başvurunuzu yaptıktan sonra tecil edilen borçlara ilişkin ödeme planlarını bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden alabilirsiniz. Ya da başvurduğunuz herhangi bir vergi dairesinden imza karşılığı elden, gerekli şartların bulunması hâlinde Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden de alabilirsiniz.

Tecil edilen borçların zamanında ödenmemesi halinde ne olur?

Tecil edilen borçlara ilişkin taksitlerin (tecil faizi dâhil) ödeme süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde tecil ihlal edilmiş sayılıyor.

Ancak, bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi ihlal nedeni sayılmıyor. Bu durumda, süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen her bir taksitin, takip eden taksit ödeme süresi içinde, ödeme tarihi esas alınarak hesaplanacak tecil faizi ile birlikte ödenmesi şart.

Eğer süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit son taksit ise, bu tutarın son taksit ödeme süresini takip eden ayın sonuna kadar, ödeme tarihi dikkate alınarak hesaplanacak tecil faiziyle birlikte ödenmesi gerekiyor. Bu şekilde ödeme yapılmaması halinde tecil ihlal edilmiş olur ve tecile konu amme alacakları takip edilir.