Son 4 haftaya bakıyorsunuz, ortaya çıkan tablo çok ilginç…

Ankaragücü, Gaziantep deplasman galibiyetinden sonra hem puan hem de moral-motivasyon olarak sezon başından bu yana çıkabildiği en yüksek yer olan 11.sıraya ulaştı. Üstelik sahasında, çok karışık bir durumda olan Beşiktaş ile Çaykur Rize’yi konuk edecekti.

Beşiktaş karşısında 21’de Ali Sowe ile öne geçen Başkent ekibi, klasik hale gelen tek devrelik oyun takıntısından dolayı yine 77’de Chamberlain’in golüyle rakibine yakalandı. Bu maçın diğer tek devrelik Ankaragücü’nden farklı tarafı 80.dakikadan sonra öne geçme konusundaki kurduğu baskıydı. Hatta 85’te Tasos’un golünün ofsayt gerekçesiyle sayılmamasına rağmen sarı-lacivertliler galibiyet için son ana kadar çırpındı.

Sonra çok talihsiz şekilde biten Ç.Rize maçı geldi çattı. Golü yine 14’de Morutan ile bulan A.Gücü oldu. Bu kez sorun hatalı ikinci sarı kart sonrası Ali Sowe’nin 50’den itibaren takımını yalnız bırakmasıydı. Konuk takımın 90+7’de beraberliğe ulaşması da bir daha yaşanmasını asla istemediğimiz o talihsiz olaylara neden oldu.

Alanya deplasman karşılaşmasının 7 Ocak 2024’e ertelenmesi sonucu yara sarma maçı olarak görülen Hatay mücadelesinde sorun resmen şanssızlıktan kaynaklandı. 9.dakikada Cephas’ın golü VAR’dan döndü. Bunun üstüne 17.dakikada Rijad Bajic’in kaçırdığı penaltı da işin tuzu-biberi oldu. Maç da başladığı gibi sona erdi.

Pendik deplasmanının zamanlama açısından ilaç gibi gelmesi lazımdı. Rakip; önemli oyuncularından sakatlık nedeniyle yoksun ve son 4 mücadelesini de kaybetmişti. Sarı-lacivertliler oyuna oldukça arzulu ve süratli başladı. 15’te Ali Sowe’un attığı golün, VAR tarafından iptal kararı, çekilen çizgi ile topun ayaktan çıkış zamanlamasını gösteren görüntü oldukça kafa karıştırıcı bir durumdu… Bu iptal ile Ankaragücü’nün golü yenmiş gibi… Allah’tan Efkan’ın 3 dakika sonra o müthiş frikik golü imdada yetişti de sarı-lacivertlilerin öne geçmesi kısa bir rötardan sonra gerçekleşmiş oldu.

Başkent Çınarı, Beşiktaş dahil son dört maçında da öne geçmesine rağmen maalesef yakalanmaktan kurtulamadığı gibi düşme hattındaki takımlarla puan farkını, o tehlikeyi aklından silecek şekilde artıramadı

Bunun nedenlerini biz haftalar önce yazdıklarımızla açıklamıştık. Çünkü Ankaragücü, hep tek devrelik bir oyun gücüne sahipti... Teknik Direktörü Emre Belözoğlu’nun da takıma adına itiraf ettiği gibi ikinci yarılardaki kötü performanslardan hoşnut değil. Bençte bulunanlar, oyuna katkı verecek ve gidişatı değiştirecek kapasitede futbolcular gibi davranmıyorlar. Bu nedenle özellikle ikinci yarılar hep sıkıntılı geçiyor. Oyun yapılan değişikliklerden sonra da geriye gidiyor. Bunlar tamamıyla Emre hocanın saptamaları ve biz de bunların altına gönül rahatlığıyla imzamızı atıyoruz.

Anlaşamadığımız tek konu, bençtekilerin içinde bulundukları özgüvensiz durumdan kurtulmaları için kimlerin devreye girmesi gerekliliği… Daha önce kendilerini kanıtlamış olan bu oyuncuların bu olumsuzluklardan kurtulması için Belözoğlu ve ekibinin çözüm üretmeleri gerekmiyor mu?

Pendik maçında sorun sadece sonradan oyuna girenlerde değildi. İlk 11’de çıkanların hiç mi günahları yok. Golü iptal edilen Ali Sowe, o kadar mı etkilendi de o dakikadan itibaren sahada esamesi okunmadı. Bir mükemmel gole imzasını atan ve belki de maçın kırılma noktası olan 76’da direkten dönen vuruşu yapan Efkan bile bu iki duran top dışında etkili olamadı.

Futbolda bu anlık değişimler bazen maçın gidişatını tam terse dönüştürebilir. Belki de Efkan’ın ikinci serbest vuruşu gole dönüşseydi, 2-0’dan sonra Pendikli futbolcuların tüm direnci rahatlıkla kırılabilirdi.

Sahada gerçekten işini yapmaya gayret gösteren kaleci Bahadır, bir puanın gelmesinde en büyük katkıyı veren oyuncu oldu.

Tamam yaşanan sürecin futbolcuları olumsuz yönde etkilediğine de katılmamak elde değil. Hatta bu kader maçlarının da yenilgisiz kapanması da Ankaragücü için bir kazanç olabilir. Futbolun değişmeyen kuralına göre yenemiyorsan yenilmeyeceksin.

Zaten bu takımın takviyeye ihtiyacı var… Kısa bir toparlanma tatiline girildi ama daha ilk yarıdan 2 maç duruyor. Transfer de 22 Ocak’ta başlayacak. Kalan son iki maçta da önemli olan fazla kayıp vermemek.

2023 Ankaragücü için pek de iyi geçmedi. Diliyoruz ki yeni yıl Başkent’in bu önemli değeri için çok verimli geçer.