Özel Haber

‘SİYO ile Gelen Kültür’ ün galası gerçekleşti

12 Eylül Askeri Darbesi’nin 1982 yılında kapattığı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’ne (TODAİE) bağlı 1974 yılında kurulan Sevk ve İdare Yüksek Okulu (SİYO) mezunlarının okulun kuruluşunun 50’inci yılına ilişkin düzenlediği “SİYO ile Gelen Kültür” belgeselinin galası dün gerçekleşti.

Yaklaşık 200 kadar okul mezunu ve çok sayıda Ankaralı sanat severlerin katıldığı belgeselin gösterimi Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapıldı.

Belgeselin metin yazarı ve yönetmeni TRT’de uzun yıllar kameramanlık ve yönetmenlik yapan Ayhan Özvatan belgesel gösterimi öncesi yaptığı konuşmada, geçmişin anılarıyla dolu elli yıllık bir dostluğun, beraberliğin hikayesini paylaşmak için toplandıklarını söyledi.

SİYO yıllarının sadece bilgi edinilen dönemler olmadığını, aynı zamanda hayata dair önemli derslerin alındığı, dostlukların kurulduğu ve kültürlerin paylaşılarak “SİYO KÜLTÜRÜNÜN” oluşturulduğu dönemler olduğunu dile getirdi. Özvatan şöyle devam etti: “İzleyeceğimiz ‘SİYO ile Gelen Kültür’ belgeseli SİYO ailesinin ortak eseridir. Çünkü, SİYO da edindiğimiz kültür eskiden olduğu gibi bugün de hayatımıza ışık tutmaya, hayatımıza kaynak olmaya devam ediyor. Bundan sonra da hayatımızın her döneminde ışık tutacağına tüm kalbimle inanıyorum.”

Özvatan ayrıca, çalışmaları 10 ay süren SİYO ile Gelen Kültür Belgeseli’nde Aşina Ölmezoğlu, Binnaz Bektaşoğlu, Nagehan Karaca, Semra Akın, Ali Bahadır Minibaş, Ali Terzi ve Cihat Aydemir, Engin Bayramoğlu, Fevzi Saçak, İsmail Yenice, Oral Koçak, Yaşar Yabasun’un önemli desteklerinin olduğunu kaydetti.

Gala dolayısıyla belgesele müzikleri ile destek verenler de ödüllendirildi. Bu kapsamda kemençe vitüözü Derya Türkan belgesele ‘Soundplaces’ isimli albümü belgesele hediye etmiştir. Kendisi yurt dışında ve programlı bir konseri olduğu için ödül törenimize katılamamıştır. Ödülünü kendisi de bir Sİyolu ve aynı zamanda teyzesi olan Ayşegül Özvatan’a SİYO’da öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ömer Bozkurt verdi.

Yine İsveç’te yaşayan Türk Duduk sanatçısı Canberk Ulaş’ta belgesele 7 özgün duduk temalı eseri hediye etmesinden dolayı ödüllendirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası şefi Kemal Günüç de ödüllendirildi. Günüç’ün ödülünü Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Dr. Ethem Torunoğlu verdi.

Belgeselin seslendirmesini yapan Mazlum Kiper, İzmir ve İstanbul çekimlerinde görüntü yönetmenliği yapan Emin Aydoğan ve kurgu yönetmeni Yusuf Şen de ödüllendirildi.

Programa Garaj Sahne’de oynanan Gül Pembe adlı oyunuyla destek veren Dr. Gonca Özkan’ın ödülünü Çayyolu Eğitim Kültür Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nursel Gündüz verdi.

Belgeselin yönetmenliğini ve metin yazarlığını üstlenen Ayhan Özvatan’ın ödülü ise Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) başkanı Veli Sarıtoprak verdi.