www.baskentgazete.com.tr’ye çalıştayı değerlendiren yapan HTK üyesi bir firma yetkilisi, “UAB Bakan Yardımcısı ve Genel Müdür, BTK Başkanı ve Yardımcısı, UDHAM Başkanı ve Daire başkanı yanında 3 operatörden GMY dahil toplam 15’er katılımcı (biz limitlemek zorunda kaldık) ile firmalarımız için çok önemli bir fırsat oldu. Bakan Yardımcısı Sayan ‘5G Lisans süreci bu Çalıştay ile başlamış oluyor’ diyerek gerek etkinliğin gerekse HTK’nın sürecin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Katılan firmalarımız için de hem kamu temsilcileri ve operatörlerle birebir görüşme hem diğer üye firmalarla tanışma hem de HTK v2.0 için görüş ve önerilerini paylaşma fırsatı oldu. Gerek kamu, gerek operatör temsilcileri, böyle bir etkinliğin önemli bir eksiği tamamladığını vurgulayarak, bu çalıştayın gelenekselleşmesinin gereğini dile getirdiler. Umarım firmalarımız, sektörümüz ve ülkemiz için önemli faydalara aracı olur ve daha sık bir araya gelmemiz için bir başlangıç oluşturur” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile OSTİM'in destekleriyle gerçekleştirilen çalıştaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanı Selami Yazıcı, Turkcell, Türk Telekom, Türksat ve Vodafone'un temsilcileri ile HTK üyeleri katıldı.

2018 yılında BTK’nın destekleriyle kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) milli haberleşme çalıştayı düzenledi. Kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerinin de yer aldığı etkinlikte 5G ve ötesi yerli ve milli teknolojiler istişare edildi.

Operatör ve Kamu yetkililerinin sunum yaptığı çalıştayda 3 ayrı panelde toplanıldı. 1 Panel Operatör Beklentileri, 2 Panel HTK firma beklentileri, 3 Panel ise Operatör Satın alma yetkilileri ile yapıldı. Ancak katılımın az olması dikkat çekti. 177 kümeleme firmasından 30 civarında firma olduğu belirtildi.

Çalıştayın açılışında Konuşan Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, "Bir milletin geleceği bilgi ve Teknolojisinde gizli. Geleceğin teknolojilerini yerli ve milli üretmek, dünyayı yakalamak değil, dünyanın yakalamaya çalışacağı bir ülke olmak için çalışıyoruz. Gelecek hedefiyle çıktığımız bu yolda yerli ve milli ekosistemi oluşturmak amacıyla kurulan HTK başarıya ulaşacak" dedi. Bakan Yardımcısı Sayan ayrıca, 5G Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Vadisi gibi projelerle 5G ve ötesi teknolojilere yerli ve milli ürünlerle geçebilmek için birçok yol kat ettiklerini belirtti. Bugün geldikleri noktada bu çalışmaların somut ürünlere dönüşmüş olmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Sayan, “Ürünlerin ticari şebekelerde kullanımı, test ve entegrasyonları ile ürün geliştirme çalışmaları devam ediyor” dedi.

BTK Başkanı Karagözoğlu: 2026 hedefimiz hızla ilerliyor

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, geleceğin teknolojilerini vatandaşlara sunmak üzere çalıştıklarını kaydederek, “5G'ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ve milli ürünleri kullanarak kendi güvenilir altyapımız ile geçişi sağlamak teknolojik bağımsızlığımız hususunda öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi. Karagözoğlu şöyle devam etti: “Kendi altyapımızla 5G teknolojisini ülkemize kazandırmak için birçok ürün ortaya çıkardık ve çıkarmaya da devam ediyoruz. 2026 yılı itibarıyla hedeflediğimiz 5G’ye geçiş sürecimiz, planlarımız doğrultusunda hızla ilerliyor” diye konuştu. Teknolojinin sınırlarını zorlayarak, uluslararası arenada ön sıralarda yer almak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirten Karagözoğlu, “Eylül ayında aldığımız ilk milli 5G sinyali, Türkiye’nin kendi teknolojisiyle oluşturacağı güçlü iletişim altyapısının temelini oluşturuyor. 5G sonrasına yönelik vizyonumuzu şimdiden genişleterek, 6G teknolojisi için hazırlıklarımızı da sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Orhan Aydın: SSM’nin yaklaşımı benimsenmeli

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, haberleşme teknolojilerinin stratejik önemine dikkat çekerek, yerli ve milli üretim dışındaki alternatiflerin risklerine işaret etti. Savunma sanayiindeki başarının, elektronik haberleşme sektöründe de gösterilebileceğini vurgulayan Aydın, Bakanlığın, Savunma Sanayii Başkanlığı yaklaşımına benzer şekilde haberleşme teknolojilerinde yerli ve milli üreticilere desteklerini devam ettirmesin önemini hatırlattı.

HTK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yaman, savunma sanayiinde gösterilen başarıya HTK üyelerinin de haberleşme teknolojilerinde ulaşabileceklerine inandıklarını kaydetti. Yaman, çalıştayın sektörde söz sahibi olabilecek tüm paydaşları bir araya getirdiğini vurguladı. HTK Yönetim Kurulu Üyesi Güneri Dürmüş, HTK hakkında bilgi vererek sektör analizi ve çalıştaydan beklentileri paylaştı.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU