Efendim sağlıklı yaşam diye herkes bas bas bağırıyor ama nasıl sağlıklı yaşanır, bu böyle bitkisel kürlerle veya arada bir yaptığımız yoğun beslenme-spor programları ile sağlanabilir mi? Şip şak sağlık müdür bunu bi enine boyuna konuşalım. Nasıl sağlıklı yaşanır?

Öncelikle sağlıklı yaşam bir alışkanlıktır. 3 günde 5 günde bir kür içip de sahip olabileceğimiz bir şey değildir. Bir gün hepimiz Canan Hanım'ı anlayacağız, aman kazasız belasız anlayalım da... Yani bir rutin oluşturun lütfen, öyle hızlıca içinizi temizleyip sizi sıfırlayacak hiçbir şey yok, bu yüzden bu madde "devamlı ve gerçekçi olunuz."

Bir diğer madde yıllarca tereyağı ve et hakkındaki yanılgıyla ibaret. Yaş ilerledikçe kandaki kolestrol oranına bağlı olarak bu gıdalar tüketilmelidir. Yani kan değerlerinize mutlaka baktırınız. Eskiden sağlıklı olan gıdalar artık sağlıklı olmayabilir, bunların başında üzücü ama kolestrol oranınızı zıplatacak gıdalar geliyor.

Şeker yok! Şeker tüketen kaldı mı halen? Şu çayı kahveyi şekersiz içmeyle başlayan serüvenimizi yaygınlaştıralım efendim, şekerin vücuda faydası bir gram yoktur. Yani doğal şekerlere vücudun ihtiyacı var elbette ama tatlıdaki şekere inanın yok...

Gece ne olursa olsun yemek yemeyin. Japonlar sağlıklı yaşam konusunda pek çok atasözüne sahip bir topluluk. Gece yediğin meyve bile zarar, diye bir sözlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Sabah uyanır uyanmaz dişi ve dili fırçalayıp bir bardak su içmek ise sizi pek çok hastalıktan koruyacak olan yeni rutininizdir, lütfen yapınız...

Son olarak olabildiğince stresten uzak kalmak sizi pek sıkıntıdan kurtaracaktır. Elinizden geleni lütfen yapınız ve unutmadan iki şey daha eklemek istiyorum : 1-sebze kaynatmak artık mutfağımızın daha yaygın bir parçası haline gelmeli. 2- hareketsiz olmaz, günlük artık yürüyüşe mi çıkıyorsunuz, spor salonuna mı gidiyorsunuz bilemem ama günlük hareket çok önemli.

Esen kalın, sağlıcakla kalın efendim...