Komisyon görüşmeleri tamamlanan ve Meclis Genel Kurulu’na gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifine, eğtimcilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’e bağlı öğretmenler, söz konusu değişiklik teklifini protesto amacıyla geçen haftadan bu yana TBMM’nin Çankaya kapısı yanında bulunan Milli Egemenlik Parkı’nda oturma eylemi yapıyor. Öğretmenlerin eylemi bugün de polis ablukası altında devam etti. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, baskentgazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, kanun teklifine neden karşı olduklarını anlattı. “Bir kere bu bir meslek kanunu değil” diyen Özbay,  meslek kanununun mesleğin güvencesini sağlayan, ona itibar sağlayan, o mesleğin insanlar tarafından tercih edilebilir bir meslek olmasını sağlayan bir şey olduğunu kaydetti. Özbay, “Ancak bu meslek kanunu öncelikle üniversite mezunu gençlerin diplomasını yok sayıyor, sorguluyor, ‘kimin öğretmen olup olmayacağına biz karar veririz’ diyor Bu bir kere öğretmenliği yok saymak demektir. Öğretmenin diplomasını yok saymak demektir” diye konuştu.

‘ÖĞRETMENLERE DİSİPLİN SOPASI GÖSTERİLİYOR’

Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında bu AKP’nin memur seçme sistemi, devletin yerine kendini koyup da kendi memurunu yaratma sistemi. Diğer bir maddede de öğretmenlere disiplin sopası gösteriliyor, yani hak yok ama tehdit var, sopa var, iş güvencesini tehdit var. Çağdışı müfredatı, tarikat ve cemaatlerle yapılan protokollerin uygulanmasını zorunlu hale getirmek için konulan hükümler var. ‘Hak, Ödev ve Sorumluluk’ diye güya bir başlık var yarım sayfa tutuyor, onda da bir tane yeni bir hak, kazanım yok. Bu aslında biraz da okulları medreselere çevirenlerin medrese hocası yaratma amacı. O nedenle biz bunun meslek onurumuza ve Cumhuriyet devrimlerine aykırı olduğunu söylüyoruz ve geri çekilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bir meslek kanunun ancak eğitim bileşenleri ve öğretmenlerle tartışılarak yapılabilir diyoruz.”

‘İKTİDAR TARAFINDAN BİZE ULAŞAN OLMADI’

Pek çok muhalefet partisi milletvekili, öğretmenlerin Meclis yanında sürdürdüğü oturma eylemine ziyarette bulundu. Özbay, “İktidar tarafından sizi ziyaret eden ya da ulaşan oldu mu?” sorusuna “İktidar tarafından bize ulaşan olmadı, zaten bu teklif hazırlanırken de bizi dinlemediler” yanıtını verdi. Özbay, kanun teklifini hazırlayanlara ise şunları söylediklerini aktardı:

“Türkiye’nin en büyük sendikalarından birinin genel başkanıyım, ben sizi hiç görmedim, rıza almadınız, danışmadınız. Öğretmenin sadece adının olduğu, fikirlerinin ve taleplerinin olmadığı böyle bir dayatmayı kabul etmiyoruz. Bu, öğretmeni mesleksizleştirme ve öğretmenlik mesleğini bitirme kanunudur diye orada da söyledik ama 5 günlük nöbetimizde de pek bir iktidar mensubu gelmedi, şu anki süreçte de etrafımız kolluk kuvvetleriyle, polisler tarafından çevrilmiş durumda.”

Muhabir: Merve Us Acıoğlu