Özel Haber

Kış yaklaşıyor binalarda yalıtım gündemde…

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla binalardaki ısı yalıtımı konusu gündeme gelmeye başladı. Enerji Bakanlığı, hiç yalıtımı olmayan bir bina ile sıfır enerjili bir standartla yalıtım yapılan bir bina arasında yüzde 80’ler oranında bir enerji tasarrufu oluştuğuna dikkat çekiyor.

Sonbaharın serinliği kışın habercisi olurken, binalarda da ısı yalıtımı konusu kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bu kapsamda Türkiye’de binaların yüzde 90’ında yalıtım sisteminin bulunmadığına dikkat çekiliyor.

2022 yılında sıfır enerjili bina standartlarının belirlendiğine işaret eden Enerji Bakanlığı, hiç yalıtımı olmayan bir bina ile sıfır enerjili bir standartla yalıtım yapılan bir bina arasında yüzde 80’ler oranında bir enerji tasarrufu oluştuğuna dikkat çekiyor.

Jeo-politik risklerin küresel ekonomik koşulların sertleştiği bir süreçte kaynakların tasarruflu ve en verimli şekilde kullanılmasının önemli olduğunu kaydeden Enerji Bakanlığı kaynakları, “Enerji darboğazının Türkiye gibi enerji ithalatçısı ulusal ekonomiler üzerindeki yükü artarken, bir yandan da iklim krizi ile mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş kadar enerjinin verimli bir şekilde kullanımı da kritik hale geliyor” değerlendirmesi yapıyor.

Bu kapsamda yalıtımsız binalarda oluşan enerji kaybının 20 milyar dolarlar seviyesinde olduğuna işaret edilirken, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 80 milyar dolar seviyesindeki enerji ithalatının 30 milyar dolara yakınının yalıtımsız binalar tarafından tüketildiğine vurgu yapılıyor. Bu kapsamda Türkiye’deki yalıtımlı binaların oranının yüzde 10’lar seviyesinde olduğu kaydediliyor.

Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin enerji ithalatı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 azalarak 41 milyar doları buldu. Buna paralel, enerji ithalatının 2024'te 77,3 milyar dolar, 2025'te ise 76,3 milyar dolar olacağı tahmininin yapıldığı kaydediliyor.