Zehra ŞAHİNDOKUYUCU
Genç Birikim Derneği tarafından Muş'ta düzenlenen 10'uncu Uluslararası Onkoloji Kongresi'nde konuşan dernek başkanı Salih Yüce, Muş’ta düzenlenen kongrede yerli ve yabancı birçok misafirin yer aldığını ve kongre ile kanserin farkındalığının hem ulusal hem de uluslararası önem taşıdığını belirtti. Yüce, kongre ile her yıl kanser farkındalığının artırılarak bu hastalıkla daha kolay mücadele edilebileceğine dikkat çekti.
Muş'ta Genç Birikim Derneği tarafından düzenlenen ve Cuma günü başlayan 10'uncu Uluslararası Onkoloji Günleri etkinliği sona erdi. Muş Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda "Benim hikayem" mottosuyla gerçekleştirilen programa, 10 ülkeden 120 gönüllü katıldı.
Meme kanserine dikkati çekmek amacıyla yapılan etkinlikte konuşan Genç Birikim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, 2005 yılında Avrupa'dan gelen 25 genç, il dışından 20 akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 1’inci Uluslararası Onkoloji Günleri'ne düzenlediklerini söyledi.
"Bize bu organizasyonun devamını getiremezsiniz' dediler' bakın 10'uncu yılımızdayız. Biz başaracağımıza inandık" diyen Yüce, şöyle konuştu: "Bu yıl 10'uncusunu yapıyoruz. Yaklaşık 280 konaklamalı misafirimiz var. Aramızda 10 ülkeden 120 yabancı konuğumuz var. 1999'da yumuşak doku kanserine 20 yaşında yakalandım. Çok genç yaştaydım. Kanserle mücadele etmek için derneğimizi kurduk. Bugün geldiğimiz noktada dünyada ve Türkiye'de çok iyi networkun içinde yer almaya başladım. Bu bizim için olabildiğince mutluluk verici. Her yıl çeşitli hastalık kongrelerine gidiyoruz. Buradan da edindiğimiz bilgilerle, deneyimlerle hem ilimizde hem ülkemizde bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."
Yüce, programda bu yıl yaklaşık 50 kanser hastasının yer aldığını dile getirerek, "Bu, çok büyük bir adım bizim için. Çünkü Türkiye'nin değişik ilerinden buraya gelmişler, meme kanseri hastaları olarak. Gelecek yıl bu programımızı bütün illere yayarak kanser hastalarını Muş'ta toplamak istiyoruz" dedi.
SAĞLIKLI TOPLUM MUTLU TOPLUM
Derneğin İstanbul Temsilcisi Nevin Çolak ise her yıl Muş'a gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Çolak, "Kanseri biliyoruz, duyuyoruz ama yaşamadığımızda bunu bilmiyorsunuz aslında. Yani sadece ateş düştüğü yeri yakıyor" dedi. Çolak, şunları kaydetti: "Biz bir projeye başladık ve bu sayede çevremde ne kadar çok kanser hastası olduğunu fark ettim. Kabin memuru arkadaşlarımdan da kanser olan vardı. Kanser deyince insan korkuyor ama işin içine girdiğinizde korkunun üzerine gitmeniz gerekiyor. Bilmediğiniz şeyden korkuyorsunuz ama işin içine girdiğinizde o insanların savaşına hayran kalıyorsunuz. Biz bir toplumun parçasıyız ve bu toplumun sağlıklı, mutlu, iyi olmasını istiyoruz. Ama hiçbir şey yapmadan olmuyor. Ailemiz her gün daha çok genişleyecek ve daha fazla insana ulaşacağız. İnşallah kanser sayıları gittikçe azalacak ve amacımıza ulaşacağız."
FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ
"10’uncu Uluslararası Onkoloji Günleri" kapsamında, meme kanserine dikkati çekmek için yürüyüş yapıldı.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası önünde bir araya gelen ve aralarında 10 ülkeden 120 gönüllünün de bulunduğu grup, şarkılar eşliğinde İstasyon Caddesi'nden Atatürk Parkı'na kadar yürüdü.
Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, yaptığı açıklamada, farkındalık yürüyüşüne katılan herkese teşekkür etti.
Muş'ta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Yüce, "Türkiye'nin dört bir tarafından gelen sivil toplum kuruluşları, kanser hastaları, bilim insanları ve hemşerilerimizin katılımıyla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Muşlu hemşerilerimiz var güçleriyle destek verdi. Yürüyüşe 2 bin kişinin üzerinde katılım vardı." dedi.
Yürüyüş, parkın önünde şarkılar eşliğinde halay çekilmesiyle sona erdi.