Özel Haber

Hacettepeliler nükleeri sordu, “Nuclear Now” belgeselini izledi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un uluslararası nükleer farkındalık girişimi olan Global Atomic Quiz 2024 etkinliği geçtiğimiz Cuma günü Hacettepe Üniversitesi’nde gençlerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

www.baskentgazete.com.tr’ye etkinliği değerlendiren aynı zamanda etkinliğin moderatörlüğünü de yapan Rosatom Türkiye PR Ajansı Ness’in danışmanı Nesrin Sevimli, gençlerin enerjisinin, dinamizminin, gözlerindeki ışıltının kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti. Sevimli “Hacettepeli gençlerle sohbet çok iyi geldi” diyen Sevimli, yarışma, söyleşi, belgesel gösterimi derken dolu dolu bir gün yaşadıklarını dile getirdi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un uluslararası nükleer farkındalık girişimi olan Global Atomic Quiz-2024 popüler bilgi yarışmasını 2020 yılında düzenlemeye başladıklarını anlatan Sevimli, “2020’den bu yana 13’ten fazla dilde 70’ten fazla ülkeye ulaştı. Heyecanlı ve ilgi çekici bir etkinlik” yorumu yaptı.

Etkinlikte Türkiye’nin yetiştirdiği başarılı nükleer bilimcilerden Prof. Dr. Şule Ergün ile bir söyleşi yaptıklarını anlatan Sevimli, “Tabii ki konumuz nükleerdi, ben sordum o anlattı, öğrenciler ilgiyle dinledi, nefisti. Nükleerle ilgili kafanızdaki en sert soruları bile sorabildiğimiz bir bilim insanı. Hiç kızdığını görmedim, hep sakince cevaplar sorularınızı sevgili Şule hoca. İyi ki var böyle bilim insanlarımız” ifadelerini kullandı.

NUCLEAR NOW BELGESELİ İLGİLİ İLE İZLENDİ

Etkinliğin sonunda dünyaca ünlü yönetmen Oliver Stone’un “Nuclear Now” adlı yeni belgeselini izlediklerini anlatan Sevimli, “Stone, nükleeri taraf olmadan tüm yönleriyle anlatmış. Çok etkileyici olmuş 3 yılda çekilen bu belgesel. Stone ‘bilginin korkunun panzehri’ olduğunu anlatıyor ve iklim değişikliği ile mücadelede nükleerin rolünün kabullenilmesinin önemine dikkat çekiyor. Son derece ilgi çekici ve mutlaka izlenmesi gereken belgeselde nükleer enerjinin bir algı/gerçeklik ikileminin kurbanı olduğu ve bu ikilemin de şu anda altüst olma sürecinde olduğu yönündeki hayati ve tarihi bir iddiayı ortaya koyuyor” değerlendirmesi yaptı.

Ness İletişim olarak belgeselin ilk defa Türkiye’de gösterilmesine ve gençlerle buluşmasına aracılık ettiklerini de dile getiren Nesrin Sevimli, “Belgesel belki bir süre sonra farklı platformlarda olabilir o zaman mutlaka izleyin derim. Stone gibi Hollywood’un aykırı ve sivri dilli yönetmeninin gözünden seyredin nükleer gerçeklerini” diye konuştu.

Üniversite buluşmalarının önümüzdeki günlerde farklı şehirlerde süreceğini ifade eden Sevimli, sıradaki üniversitelerin, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi olacağını kaydetti.