Yüzme federasyonunun her yıl düzenlediği bu yılki Eryaman TOHM Olimpik Yüzme Havuzundaki yarışlara 23 ilden 47 yüzme kulübünden 138’i kadın 244 erkek olmak üzere toplam 382 sporcu katıldı. Bu sporcuların bin 755 müsabaka kaydı yapıldı. 10 Kasım günü yapılan sırtüstü yüzme stili yarışlarda Göktürk Ülkü birinci, İstanbul’dan Mustafa Pehlivan ikinci, Bodrum’dan Hakan Sarsan ise üçüncü oldu.
www.baskentgazete.com.tr’ye yarışları değerlendiren Ülkü, Atatürk’ü anma gününün kendisi için önemli olduğunu ifade etti. Hemen her yıl katıldığını anlatan Ülkü, 8 yaşında 19 Mayıs yüzme havuzunda başladığını ve 16 yaşına kadar Devlet Su İşleri (DSİ) Spor Yüzme Takımında yüzdüğünü anlattı. Bu dönemde 3 kez Türkiye 3’üncüsü olduğunu belirtti. İşlerinin yoğunluğu nedeniyle 1981 yılında yüzmeyi bıraktığını anlatan Ülkü, 2019’da tekrar başladığını söyledi.
BUGÜN YAPILAN YARIŞLARI BİZE ANLATIR MISINIZ?
Masterler yüzme yarışları 5’erli yaş guruplar da yapılır. Ben 1964 doğumluyum ve 60-64 yaş gurubunda yüzüyorum. 16 yaşımda bıraktığım yüzmeye 2019 da tekrar başladım ve Frekans Yüzme Akademisi Spor Kulübünde kadın erkek karışık yaklaşık 70 master arkadaşlarımla beraber yüzüyorum. Temel amaç spor yapmak, sosyalleşmek olsa da havuz, deniz ve boğaz yarışları heyecan ve macera kaynağı oluyor bizler için. İlk 3’e girip derece alamasanız da orada olmak, o heyecanı yaşamak ve bitirebilmek apayrı mutluluk.
DENİZ YARIŞMALARINA DA KATILIYOR MUSUNUZ?
“Tabi ki deniz yarışmalarına katılıyorum. Oradaki yarışların özelliği daha bir başka. Denizde 1,5 - 3- 6 - 10 kilometre aralıksız yüzmek, İstanbul boğazında köprünün altından yüzerek geçmek, Çanakkale’nin acımasız akıntısına rağmen karşı kıyıya ulaşabilmek tarifi imkansız duygular yaşatıyor insana. Ben denizde farklı zamanlarda 1,5 kilometre ve 3 kilometre yarışlarına katıldım” dedi.
ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA YÜZMEK KOLAY MI?
2022 yılı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılında Çanakkale Boğazını yüzerek geçtiğini anlatan Ülkü, “Çanakkale’de her yıl hangi gün olursa olsun sadece 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda yüzme yarışmaları yapılır” diye anlattı. 6.5 kilometrelik Çanakkale Boğazı yarışmalarının akıntının sert oluşundan dolayı Avrupa yakasından Anadolu yakasına doğru olduğunu da dile getirdi.
İstanbul’da boğazda farklı tarihlerde yüzme yarışmaları yapıldığını dile getiren Ülkü, kendisinin birçok yarışa katıldığını da belirtti. Ülkü, yarışmaları Türkiye yüzme federasyonu ve bazı özel kuruluşlar uluslararası olarak organize ettiklerini belirtirken, federasyonun düzenlediği havuz yarışlarının farklı şehirlerde düzenlenmesinden dolayı ayrıca o illeri gezip görme imkanlarının olduğunu da dile getiriyor.
ÇYDD YARIŞMALARINA DA DESTEK AMAÇLI KATILIYORUM
Bu kapsamda geçtiğimiz Ekim ayının 5’inde Kuşadası Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin birlikte düzenlediği ve gelirinin öğrencilerin burs ve eğitim masraflarına aktarıldığı, 1.5 kilometre mesafeli serbest yüzme stil yarışmalarına da katıldığını söyledi. Ülkü, o gün yapılan yarışmalarda birinciliği Kuşadası’ndan Kemal Aydın’ın, İzmir’den Temel Yakşi’nin ikinci olduğunu belirtirken, kendisinin üçüncü olduğunu anlattı.
YÜZÜCÜLÜĞÜN EKONOMİK KOŞULLARI AĞIR!
Yüzme yarışmalarında tüm masrafların yüzücüye ait olduğunu anlatan Göktürk Ülkü, “Özellikle son yıllarda yüzmenin maliyeti oldukça fazlalaştı. Özellikle konaklama ve ulaşım oldukça zorluyor. Bunlara birde havuz ve ekipman fiyatları da eklenince yekün çok artıyor ne yazık ki” değerlendirmesi yapıyor.
KULÜPTE 80’LİK 'DELİKANLI' DA VAR
Frekans Yüzme Spor Klübünün kurucusu ve milli yüzücü Esra Önen’in kendilerine antrenörlük yaptığını ve kaptanlıklarını üstlendiğini de anlatan Göktür Ülkü, kulüpte yaşı 80’i bulan bir sporcunun da olduğunu söyledi. Metin Atamer’in yaşına rağmen, 10 defa Çengelköy’den başlayıp, 6,5 kilometre sonra Beşiktaş taraflarından çıkılan İstanbul Boğazı’nı geçen yarışmalara katıldığını da kaydetti.