Ankara’da 9 şubesi olan Halk Ekmek mağazalarında ağırlıklı olarak Ankara ve çevre il ve ilçelerdeki kooperatif ürünlerinin satışına imkan sunuluyor. Bu kapsamda Beypazarı, Kızılcahamam, Altın Kadın kooperatifinin ürünleri var. Salça grubu ürünlerde Ayaş kooperatif ürünlerine yer veriliyor. Buzdolabında satışa sunulan süt ürünlerinin neredeyse tamamı Ankara’da yerleşik kooperatiflerin ürünlerinden oluşuyor. Bu ürünler de Çankaya, Şereflikoçhisar, Ayaş’taki kooperatiflerde birleştirilerek, Halk Ekmek mağazalarında satışa sunuluyor.

Çankaya Haymana Üreticiler Birliğinin ‘Çankaya’ marka yoğurdu ise ‘ev yoğurdu’ lezzetinde oluşundan dolayı mağazaların favorisi. Jersey süt ürünleri de Halk Ekmek mağazalarının satışa sunduğu son zamanlarda tüketiciler tarafından tercih edilen bir ürün oldu. 3 litresinin 175 lira olduğu Jersey sütü marketlere oranla performans fiyatlı ürün olarak nitelendiriliyor. Jersey süt ürününün ev yoğurdu da 70 liradan satışa sunuluyor.

Glütensiz ürünlerdeki kalite tartışılmaz

Mağazalarda ‘glütensiz’ ürünler konusunda çok olumlu geri dönüşler alındığına dikkat çekiliyor. Bir gün önceden sipariş edilen glütensiz ürünler günlük olarak mağazalarda satışa sunuluyor. Raf ömürleri 3 gün olan bu ürünlerin son tüketim tarihine bir gün kala ürünler geri iade edilerek satıştan çekiliyor. Bu kapsamda ‘glütensiz’ olarak marketlerin bir çoğundaki ürünlerin ‘gerçekten glüten oranları’ konusunda birçok tüketicinin kafasının karışık olduğu bilindiği için Halk Ekmek mağazalarında satılan ‘glütensiz’ ürünler konusunda Halk Ekmek yöneticilerin oldukça hassas olduğuna vurgu yapılıyor.

Her ayın ilk pazarı glütensiz kahvaltı günü

Gimat’taki büyük Halk Ekmek Mağazasında her ayın ilk pazar günü ‘glütensiz kahvaltı günü’ düzenleniyor. Oraya telefon ile rezervasyon yapılarak gidilecek kadar büyük bir talebin olduğu ifade ediliyor. Rezervasyon sayısına göre glütensiz kahvaltılıklar çıkarılarak, fazlasının ziyan olması önlenmiş oluyor.

Ankaralıyı memnun eden bir fiyat politikası var

Ankara’da Halk Ekmeğin fiyat politikası tüketicilerin taleplerine cevap verecek kadar ucuz bulunduğuna işaret ediliyor. Halk Ekmek mağazalarındaki ürünler için ‘ucuz ve kaliteli ürün’ sloganının tüketiciler tarafından kabul gördüğü belirtiliyor.

Mağazalarda çeşitli lezzetleri barındıran unlu mamuller tüketicilere piyasa koşullarına göre oldukça düşük fiyatlardan satılıyor. Bu çerçevede ilk etapta akla gelenler arasında simit, poğaça çeşitlerinin yanı sıra, siyez unlu simitleriekşi mayalı ekmek grupları, ekşi mayalı domates aromalı Akdeniz ekmeği, zeytinli kekikli ekmekler, ekşi mayalı siyez unlu ve çavdarlı ekmekleri ilk etapta akla gelen ürünler oluyor. Yine Halk Ekmek fabrikalarında 750 gram olarak üretilen taş fırın ekmekleri de tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği unlu mamuller arasında yerini alıyor.

Kooperatif dayanışması fiyatları düşürüyor

Bu ürünlerin marketlerdeki fiyatları ile kıyaslanmayacak kadar tüketicinin cebine uygun oluşunun temelinde kooperatif dayanışması sonucu oluşan fiyatların etkisi olarak ifade ediliyor.

Bu kapsamda tamamı 400 gramlık ürün grubunda yer alan ekşi mayalı ekmeklerin tamamının fiyatı 30-35 lira alığında yer alıyor. Marketlerde ise bu ürünlerin ortalama 55 lira fiyat aralığında oluşu göz önüne alındığında tüketicilerin Halk Ekmek mağazalarını neden tercih ettiği daha iyi anlaşılıyor.

Halk ekmek bayide 250 gram olan normal ekmek 8 liradan, kepekli ekmek 11.5 lira olurken, tam buğday ekmek fiyatları 12 liradan satılıyor. Marketlerdeki ekmekler ise 200 gram olurken, fiyatı da 10 liradan başlıyor. Bu kapsamda gramaj yönünden en fazla, fiyat yönünden ise en ucuz ürünlerin Halk Ekmek Mağazalarında satıldığını söyleyebiliriz.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU