Nursel DİLEK MANAVBAŞI

1. Ulusal Master Tung ve TCM Akupunktur Kongresi Ankara Crowne Plaza’da gerçekleştirildi. Etkinlik, geleneksel Çin tıbbı ve tamamlayıcı sağlık uygulamaları üzerine çalışan birçok hekimin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongreye çok sayıda hekimin yanı sıra Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci de
katıldı. Birinci, konuşmasında, tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamalarının gün geçtikçe rağbet gördüğünü ve bu alanın standardize
edilmeye başlandığını vurguladı. Kendisinin de akupunktur eğitimi aldığını belirten Bakan Yardımcısı gelecekte sağlığı koruma endüstrisinin şekilleneceğine de dikkati çekti. Birinci konuşmasına şöyle devam etti: “Hekim ve hasta arasındaki ilişkinin yavaş yavaş beklenen ya da arzulanan ilişki tipinden uzaklaştığını görüyoruz. Ben geleneksel tıbbın buna katkı sunacağını düşünüyorum. İnşallah bu kongreden iyi çıktılar elde edersiniz hem ülkemizin hem de dünyanın sağlığına katkı veren çıktıları daha sonra okumak ve toplumun bundan fayda elde ettiğini görmek nasip olur.”


DEPREMZEDELERE UYGULANAN NPPE YÖNTEMİ ÜLKEYE ÖDÜLLE DÖNDÜ

Master Tung Akupunktur Derneği Başkanı Dr. Levent Tekçi ise derneğin 6.yılına girdiğini belirterek bu sürede 121 milyon iğneleme yapıldığını dile getirdi. 170 binin üzerinde ciddi hastalıklara müdahale ettiklerine dikkat çekerek vizyon ve hedefleri hakkında bilgi verdi.  Son 6 yılda yurt içinden ve Japonya başta olmak üzere farklı ülkelerden 677 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Tekçi, Türkiye’ye yurt dışından öğrenci kazandırmanın, derneğin hedefleri arasında bulunduğunu söyledi. Tekçi, “Bizlerin 2030 hedefi var. Bu hedef doğrultusunda da 5 binin üzerinde hekim, akupunkturun yenilikçi metotlarını ve yaklaşımları öğretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Kongrenin konuşmacılarından biri de Türkiye’de ağrı tedavisindeki başarılı çalışmalara imza atan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hicran Uşandı.  Uzman Dr. Uşan konuşmasında, Dr. Levent Tekçi’nin geliştirdiği ‘Nöro-psiko-patojen-eliminasyon (NPPE)’ tedavi yöntemiyle 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen afetzedeleri tedavi ettiklerini anlattı. Depremzedelere uyguladıkları bu tekniğin son derece etkili bir yöntem olduğunu ifade eden Uşan duygularını şöyle dile getirdi: “6 Şubat insanlar için çok büyük bir travmaydı. Uyuyamıyorlardı, ayakta durdukları yerde sallanıyorlardı. Bu yöntemle insanların hayatına dokunduk. 1-2 seans uygulama sonrasında dahi hayatlarında ciddi değişiklik olduğunu gördük."

Dr Levent Tekçi ve Dr. Hicran Uşan  bu yıl Amsterdam’da 36’ncısı gerçekleştirilen ve dünyanın en prestijli akapunktur kongresi kabul edilen Medikal Akupunktur Kongresi'nde NPPE metoduyla "Genç Araştırmacı Ödülü"nü  kazandılar. Uşan, Amsterdam'daki kongrede bulunan Ukraynalı heyetin, yöntemden çok etkilendiğine değinerek bu tedavi yöntemini ülkelerindeki savaş mağdurlarına uygulamak istediğini dile getirdi.

Apiterapi Derneği Başkanı Dr. Ali Timuçin Atayoğlu ise geleneksel tıbbın bütüncül bir yaklaşım sergilediğini belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü bir strateji belirledi son 10 yılımızı içine alan. Geleneksel Tıp Stratejisi çok önemli bizim açımızdan. Dünyada bu konuda yasal düzenleme yapan ülke sayısı 2000 sonrası hızla arttı. Günümüze geldiğimizde 100'ün üstünde ülkede Geleneksel Tıp Stratejisi'ne uygun yasal düzenlemeler yapıldı. Bu konuda başı çeken ülkelerden biri de bizim ülkemiz oldu” dedi.

3 gün süren programda akupunkturun yenilikçi metodları ve geleceği konuşuldu.

Editör: Ezgi Bardakçı