Ankara'ya 90 kilometre uzaklıkta Kızılcahamam mevkiinde bulunan Alicin Jeositi, yıllardır gizemini koruyan tarihi ve doğal bir zenginlik olarak dikkat çekiyor. Alicin deresinin hemen yanında yer alan yapı, dik bir yamaç üzerine yer almasından dolayı Trabzon'daki Sümela Manastırı'nı anımsatıyor. Ancak, bazı uzmanlar Alicin Jeositi'nin, Sümela Manastırı'ndan daha eski bir tarihe sahip olabileceğini öne sürüyor.

Yerleşim yerlerinden uzak, dik vadilere ve yamaçlara inşa edilmesi sebebiyle Alicin Jeositinin de halk arasında manastır olarak adlandırılmasına rağmen yapının içerisinde dini veya sosyal herhangi bir iz bulunmuyor. Bazı tarihçiler ise jeositin yerden 15 metre yükseklikte yer alması sebebiyle güvenlik amacıyla Roma döneminde inşa edildiğini savunuyor.

Manastır 1

Sit alanı ilan edilmiş olup, koruma altına alınmış durumda bulunan Jeosit ve çevresi özellikle doğa tutkunu kampçıların gözde mekanları arasında yer alıyor. Toplu taşıma ile ulaşımın mümkün olmadığı bölgeye araç ile yaklaşık 1 saatlik yolculuğun ardından ulaşılabiliyor. En yakın marketin 10 kilometre uzaklıkta bulunduğu bölgeye gidecek olanların yiyecek ve içeceklerini yanlarında getirmesi tavsiye ediliyor. 

Muhabir: Muhammed Ali Yahşi