Varlıktan tanzim satış kuyruklarımız oldu, şimdi de varlıktan 'Varlık Fonu'muzu satışa çıkarttık…

Üstelik de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2.6 büyüdüğünü açıklamışken neyimiz var neyimiz yok satmanın peşindeyiz. Geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıklayan TÜİK verilerine göre; ekonomi 2018'de yüzde 2.6 büyümüş, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 3 daralmış. Üretim yöntemine göre de cari fiyatlarla GSYH, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 19.1 artarak 3 trilyon 700 milyar 989 milyon lira olmuş...

Önce devletin neyi var neyi yoksa 'Varlık Fonu'na aktarmaya çalıştık. Şimdi de topluca satışa çıkarttık! Satış formülüne göre; yapılan değişiklik ile 'Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği' kapsamına alınarak satışı uygun hale getirildi.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikte 'Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir.' denildi.

Şimdi bakalım millete ait olup da aslında bir anlamda kamuya ait varlıkların satışını farklı bir yöntemle yapmak için 2016 yılında kurulan Varlık Fonu'na neler aktarılmış:

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (ÇAYKUR), THY'nin yüzde 49,12'si ve Halkbank'ın yüzde 51,11 hissesi…

Hamdolsun bir yandan şeker fabrikaları satılırken, bir yandan tank farbalarını satmayıp özelleştirilirken, bir yandan da boş durmadık Varlık Fonu'nu da satışa çıkarttık!

Neyse ki 31 Mart Yerel Seçimlerine az bir süre kaldı...