Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan ürünleri ifşa etti. Birçok markanın ürünlerinde taklit ve tağşiş çıktı. Ankara’da ise baharattan, süzme bala, baharattan zeytinyağına kadar birçok firmanın ürünlerinde sahtecilik tespit edildi.

Dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, pul biberden boya…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, güvenilir gıdanın takibi konusunda uygulamaya konulan yeni sistemin devreye gireceğini duyurmuş, ihlal edenlerin ilan edileceğini belirtmişti. Tarım Bakanlığı’nın yayınladığı listede birçok firmanın ismi açıklandı. ‘Taklit ve tağşiş yapılan gıdalar’ listesinde ise 463 ürünü ifşa etti. Böylece bakanlık, ilk etapta 519 ürünün uygunsuz olduğunu vatandaşa duyurmuş oldu. Anlık ve sürekli olarak güncellenecek olan ifşa listelerinde ilginç detaylar yer aldı. Süt ürünlerinde; süt tozu, nişasta, jelatin ve bitkisel yağ, et ürünlerinde; tek tırnaklı hayvan ve kemik tozu ve sakatat, baharatlarda; gıda boyası ve kimyasal renklendirici, bal ürünlerinde früktoz ve yapay şeker, alkol grubunda; el yapımı etil alkol, zeytinyağlarında; soya ve kanola yağı gibi ürünler tespit edildi.

“ANKARA’DA MERCEK ALTINDA”

Başkent’te ise Samocak Gıda, Neogrup Ambalaj, Zümrüt baharat, Salkım pazarlama, Mısır çarşısı baharat firmalarında gıdada izin verilmeyen boya ve kanserojen madde tespit edilerek ifşa edildi. Ayrıca Mamak’ta Yenikebap 9’da kanatlı eti, Altındağ’da Sizin Köfteci Restaurant’ta tek tırnaklı eti tespit edildi.  

Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı listeye ulaşmak için tıklayınız. 

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI