Ebru APALAK
Başkent Millet Bahçesi'nde Hatay Valiliği’nin koruyuculuğunda düzenlenen, dün başlayan 17 Eylül’e kadar sürecek Hatay Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Saltan, fuarı ve gelecek planlarını baskentgazete.com.tr’ye aktardı.

6 Şubat’taki depremden en çok etkilenen illerden Hatay’da birçok iş yeri yıkıldı. Hatay'da esnafın çalışmasının şu an mümkün olmadığını aktaran Saltan, onları Ankara’ya getirerek Hatay Gastronomi ve Turizm Fuarı’nı düzenlediklerini söyledi. Fuarda iş yeri yıkılan yaklaşık otuz esnaf yer alıyor. Saltan, esnafın ekonomik olarak zor durumda olduğunu “Şehirde zorunlu göç olduğu, iş yerleri ve evler olmadığı için hizmet sektöründe hizmet edebileceğiniz vatandaş kitlesi yok.” sözleriyle belirtti. Esnafın kalıcı iş yerleri olana kadar bu gibi etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi. Geçtiğimiz aylarda İstanbul ve Ankara'da yapılan fuarların esnafın ekonomik yaralarını sarmaları ve üretime başlamaları için gerekli olduğunu dile getirdi. Saltan, “Bu organizasyonla Hataylılara Ankara'dan destek bekliyoruz” dedi. Fuarın iyi geçtiğini ve esnafın memnun olduğunu söyleyen Saltan, işletmeleri yıkılan esnafın kalıcı iş yerleri olunca tüm Ankaralıları Hatay’da ağırlamak istediklerini kaydetti.

Kendisi de bir depremzede olan Saltan, depremde annesi, teyzeleri, halaları ve yeğenlerini kaybetti. İş yerleri depremde yıkılan Saltan, geçimini bu gibi etkinliklere katılarak sağladığından bahsetti. Depremden önceki yaşamını ise şu sözlerle anlattı: “Hiçbir eksiğimiz yoktu. Bir saniyede her şey yok oldu. En büyük kayıpsa; binalar veya iş yerlerinden ziyade yakınlarını kaybetmek. Bu, çok büyük bir acı. Çünkü her şeyin yerine tekrar bir şeyler gelebiliyor. Kendim de enkazdan çıktım. Evim yıkıldı.”

HATAYLI DEPREMZEDE SALTAN: BİZE TOKİ'NİN YAPTIĞI EVLERİ VERSİNLER

İnsanların depreme dayanıklı evlerde oturma konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünen Saltan, “Müteahhit, mühendis ve yapı firmalarının insan canına kastetmeyen yapılar yapması gerekiyor.” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belediyelerin yapıları daha fazla kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekti. Depremin ardından tutuklanan kişilere ilişkin olarak “O çürük yapıları yapan, tutuklanan müteahhitler, mimarlar kimlerse umarım gerekli cezayı alırlar.” ifadelerini kullandı.

Hatay'da şu anda yıkımın devam ettiğini ve geçici iş yerlerinin yapıldığını aktardı. Bunun zaman alacağına değinerek, tek isteğinin Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) eski yapıları en kısa sürede yaparak kendilerine vermesi olduğunu belirtti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verdiği konteynerde yaşayan Saltan, yıkılan evinin beş yıllık olduğunu ifade etti. İki çocuğuyla enkazda kalan ve inşaat firmalarına güvenmeyen Saltan, yeni inşaatların devletin kontrolünde yapılmasını talep etti. Saltan, bu isteğine dair “Bizi böyle daha güvenli hale sokacağını düşünüyorum. Çünkü Hatay'da bütün binalar yıkıldı. Tek TOKİ'ninkiler kaldı. TOKİ bunların tam tersine, betonu düzgün kullanıyor. Demiri fazlasıyla kullanıyor ve hiçbir çatlak yok. Şu anda hasarsız olarak orada oturanlar devam ediyor. Bu sebeple oradaki tüm işletme ve evleri TOKİ’nin yapması daha iyi olur. Bizlere şu anda 500 bin lira hibe, 800 bin lira da yapı için faizsiz kredi veriyorlar. Bize bunları vermesinler, bize TOKİ'nin yaptığı evleri versinler. En doğrusu bu olacaktır.” diye konuştu.

“HERKESİ HATAY'DA MİSAFİR ETMEYE TEKRAR BAŞLAYACAĞIZ”

Üç yıl önce Valilik bünyesinde kurulan Hatay Gastronomi ve Turizm Derneği, kendine özgü 600 çeşit yemeğiyle UNESCO tescilli Hatay mutfağını dünyadaki tüm insanlara tanıtmak için kuruldu. Dernek Başkanı Saltan, depremde dernek binalarının yıkıldığını, birçok üyelerinin vefat ettiğini bildirdi. Üç semavi din ve altı mezhebin bir arada yaşadığı şehrin yemek kültürüne dair “Bu coğrafyada insanlar birbirleriyle komşuluk yaparken mutfaklar da birbiriyle bayağı ilişkilendiriliyor. Ortaya da harika bir ürün yelpazesi çıkıyor.” dedi. İlk kez 2022 yılında düzenledikleri Antakya Lezzet Festivali'ni bu yıl deprem nedeniyle yapamadıklarından ve festivali gelecek yıllarda yapmayı sürdüreceklerinden söz etti. Saltan, gelecek planlarına ilişkin şöyle konuştu: “Bundan sonra daha güzel organizasyonlar, daha kalıcı eserler yapacağız. Bundan sonraki nesillere bu ananelerimizi, şehirdeki kültürü bozulmamış yemekleri aşılayacağız. İnşallah her şey düzelecek. Herkesi Hatay'da misafir etmeye tekrar başlayacağız”

Editör: Sezer Ç.