2023 geride kalırken, Türkiye için Asın Felaketinin yaşandığı bir yıl olarak tarihimize kötü bir iz bıraktı.

6 Şubat saat 04.17'deki 7.7'lik depremle korkunç bir sabaha uyandık. 11 ili etkileyen bu depremler, ülkemizde neredeyse tüm yaşamı altüst etti. Aynı gün saat 13.24'te Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem bölgeyi yeniden sallarken bize yaşattığı acı çok son derece büyüktü. Tüm ulusal spor organizasyonları askıya alındı. Deprem bölgelerinde birçok sporcu da hayatını kaybetti.

Tüm spor kulüpleri depremden etkilenen şehirlere yardım seferberliği düzenledi. Taraftarlarına çağrıda bulunan kulüpler, stadyumlarda toplanan yardım malzemelerini bölgeye gönderdi. Müsabakalar başlatıldıktan sonra başta Türkiye’de olmak üzere yurt dışında da geliri deprem bölgesine bağışlanan özel karşılaşmalar düzenlendi.

Depremden etkilenen şehirlerin takımları Hatayspor, Gaziantep FK, Adanaspor ve Yeni Malatyaspor ligden çekildi. TFF'nin aldığı karar sonrası bir sonraki sezon ise takımlar bulundukları ligde mücadele etmeye devam etti.

Böyle dönemlerde ülke olarak bize acılarımızı unutturmayacak ama dindirecek, moral verecek başarılara gereksinim duyulur. Bunu toplumum yüreğine işleyerek sağlayacak tek olayda, milli takımlarımızın, spor kulüplerimizin uluslararası platformlarda elde edeceği başarılardan başkası olamazdı.

İşte 2023’te Filenin Sultanlarının kazanmadık madalya bırakmadan dünyada zirveye çıkmasıyla başlayan moral aşılaması; A Millî Futbol takımımızın, içine girdiği krizden teknik kadro değişimiyle kurtulup, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine grubundan lider çıkarak katılması, Milli güreşçilerimizin Dünya Şampiyonasında 7 madalya alması, Grekoromen Milli takımımızın Avrupa Şampiyonu olması, Cimnastikçilerimizin Avrupa’da 2 altın ve 2 gümüş kazanması, 3. Avrupa Oyunlarında sporcularımızın 9’u altın 38 madalya ile rekor kırması, Boksta kadınlarımızın müthiş çıkışlarının sürmesi, Okçulukta ilk kez Dünya şampiyonu çıkarmamız, Tekvandoda 3 Dünya şampiyonasında 3 altın almamız, Kadınlar Euroleague’de 2023 finalinin 2 Türk takımı arasında oynanması, 2024’te Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunlarında 10 branşta; Atıcılık (2), Atletizm (5), Bisiklet (1), Bok (&), Cimnastik (5), (Güreş (6), Tekvando (5), Okçuluk (takım-3) ve Voleybol (takım-12) toplam 47 sporcumuzun vize alması ile sürdü.

Tüm bu başarılar elbette ki bizleri çok mutlu kıldı, ama bir gerçek var ki 2023 yılına damga vuran, “Biz Voleybol Ülkesiyiz” sloganı ile yola çıkarak tarih üzerine tarih yazan Türk voleybolu oldu.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, ilk olarak FIVB Milletler Liginde finalde Çin'i 3-1 yenerek şampiyon oldu ve ilk kez bu kupayı kazandı. Sultanlarımız, 10 gün sonra 2023 CEV Avrupa Şampiyonası'nın finalinde de Sırbistan'ı 3-2 mağlup etti ve tarihinde yine ilk kez bu kupaya uzandı. 2024 Paris Olimpiyatları Elemelerinde oynadığı 7 maçı da kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, hem 2023 Dünya Kupasının da sahibi oldu hem de Paris 2024 için kota aldı ayrıca 2023’ü de dünya 1 numarası olarak kapattı.

Bu arada kulüplerimiz de boş durmadı. FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonasında gururla bir Türk finali izledik. Eczacıbaşı, Vakıfbank'ı 3-2 mağlup ederek tarihinde 3. kez dünya şampiyonu oldu. Kupayı en çok kazanan Vakıfbank (4) ise zirvede kalmaya devam etti. CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalini de yine 2 Türk ekibi yaptı, Torino'daki finalde Eczacıbaşı’nı 3-1 yenen Vakıfbank, 9 kez final oynadığı arenada kupayı 6. kez müzesine götürdü.

A Milli Erkek Voleybol Takımımız da büyük bir çıkış yaptı. FIVB Challenger kupası ve CEV Avrupa Ligi'nde altın madalya kazanan Filenin Efeleri, bu sonuçla tarihinde ilk kez Voleybol Milletler Ligine katılma hakkını elde etti.