Ticaret Bakanlığı, yassı çelik ürünlerine ilişin yürüttüğü soruşturma sonucunda Türkiye’ye dampingli satış yaptığı belirlenen yurtdışı firmalara karşı antidamping vergi getirdi.
Konuya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’de üretim yapan üreticiler tarafından yapılan damping başvurusu üzerine Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli “sıcak haddelenmiş yassı çelik” ürünü için 31 Ekim 2023 tarihinde bir damping soruşturması başlatıldığı hatırlatıldı.
3 yılda 2 kattan fazla artış yaptılar
Uluslararası kurallara uygun yürütülen incelemelerde, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli ithalatın 3 yılda 2 kattan fazla artış gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, “Bu ülkelerdeki ihracatçıların kapasite fazlalarını haksız rekabete neden olacak şekilde dampingli fiyatlarla ülkemize ihraç ederek ülkemiz pazarından aldıkları payı yüzde 90 oranında artırdıkları tespit edilmiştir. Bu durumun Dünya piyasalarında rekabette önemli konumda olan yerli üreticilerimizin üretim, yurt içi pazar payı, kapasite kullanımı gibi ekonomik göstergelerinde bozulmalara neden olduğu görülmüştür” denildi.
Yüzde 6-43 arası 5 yıl vergi getirildi
Söz konusu ülkelere yönelik olarak başta ABD ve AB tarafından olmak üzere damping veya sübvansiyon önlemleri alındığı ya da yeni soruşturmalar başlatıldığına işaret eden Ticaret Bakanlığı şöyle devam etti:
“Soruşturma sonucunda sıcak haddelenmiş yassı çelik ürününün Çin menşeli olanlarına yönelik firma bazında yüzde 15,42 ile yüzde 43,31 arasında değişen oranlarda, Hindistan ve Rusya menşeli olanlarına yönelik firma bazında yüzde 6,1 ile yüzde 9 arasında değişen oranlarda, Japonya menşeli olanlarına yönelik ise yüzde 9 oranında dampinge karşı anti-damping vergisi yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu tedbir bugünden itibaren 5 yıl boyunca yürürlükte kalacaktır.”
Yerli üreticileri koruma amaçlı olarak hâlihazırda 23 ülkeye yönelik 126 adet dampinge ve sübvansiyona karşı tedbirlerinin bulunduğuna da dikkat çeken Bakanlık, “Ticaret Bakanlığımızca sıcak haddelenmiş yassı çeliklerin Avrupa Birliği ve Güney Kore menşeli olanlarına yönelik olarak da 2022 yılı Temmuz ayından bu yana dampinge karşı anti-damping uygulanmaktadır. 21 üründe 43 adet damping soruşturması ise halen devam etmektedir. Dampingli ithalattan zarar gördüğünü iddia eden sektörlerimiz tarafından gerçekleştirilen başvurular üzerine, ilgili Mevzuatta yer alan şartların sağlanması halinde Bakanlığımızca soruşturma açılabilmekte ve soruşturma sonucunda damping, zarar ve illiyet bağının tespit edilmesi durumunda tedbir alınabilmektedir” değerlendirmesi yaptı.
Fotoğraf: AA