Teknoloji

Yapay zeka ile ulaşım sorunlarına çözüm aranıyor

Türkiye TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) iş birliğinde, ASELSAN ve CEZERİ birlikteliği ile gelecekte ulaşımda oluşacak sorunlara yerli ve milli Yapay Zekâ teknolojileri ile çare arıyor. Ulaşım alanında karşılaşılan problemlere çözüm üretmek ve bu alandaki bilgi birikimini artırmak amacıyla “Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması” 5-8 Eylül tarihleri arasında düzenlendi.

Antalya’daki TEKNOFEST etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışmasına bu yıl 2 bin 707 başvuru alındı. 37 takım finalist olarak katılmaya hak kazandı. Yarışmada katılımcılardan uçan arabalar gibi yenilikçi ulaşım araçlarının çevresel farkındalığını ve güvenliğini artırmaya yönelik yapay zekâ yazılımları geliştirmeleri beklendi.

İki ana görevle ulaşım sistemine çare arandı

Yarışmacılara ‘Nesne Tespit Sistemi Geliştirme’ ve ‘Pozisyon Kestirim Sistemi Geliştirme’ şeklinde iki ana görev verildi.

‘Nesne Tespit Sistemi Geliştirme’ görevindeki yarışmacılardan uçan arabanın kamera verilerini kullanarak taşıt ve insanları tespit eden bir yapay zekâ sistemi geliştirilmesi istendi.

‘Pozisyon Kestirim Sistemi Geliştirme’ görevinde ise yarışmacılardan uçan arabanın uydu konumlandırma sistemlerinin bulunmadığı veya bozulduğu durumlarda, görsel verilerle pozisyon kestirimi yapabilen bir sistem geliştirmeleri istendi.

Lise, lisans, lisansüstü öğrencileri ve mezunlarının takım halinde girdikleri yarışmada yarışmacılar ‘Ön Tasarım Raporu’, ‘Çevrimiçi Yarışma Simülasyonu’, ‘Yarışma Finalleri ve Final Tasarım Raporu’ olarak dört aşamada değerlendirildi.

Yarışmada birinci olan takım 150 bin TL ikinci takım 120 bin TL üçüncü takım ise 100 bin TL değerindeki ödülü almaya hak kazandı. Ayrıca birinci olan takımın danışmanı 9 bin TL ikinci olan takımın danışmanı 7 bin 500 üçüncü olan takımın danışmanı ise 6 bin TL değerindeki danışman ödülünü almaya hak kazandı.

Ödüller 2 Ekim 2024 Çarşamba ve 6 Ekim 2024 Pazar tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde verilecek.