Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen “Türkiye Tech Visa” programının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye Tech Visa Programı ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkan tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunulacağını söyledi.

Son dönemde ulusal teknoloji girişimlerinin sergilediği başarılı performansın Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli ispat ettiğini belirten Kacır, “Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı gibi fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan etkisi oluşturmasını sağlıyoruz” dedi.

TÜBİTAK BİGG ile 2 bin 379 girişim kuruldu

TÜBİTAK BİGG: Tohum ve tohum öncesi aşamasındaki girişimlerin ölçeklenmesinde öncü rol üstlenen TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ile 2 bin 379 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladıklarını belirten Bakan Kacır, “BiGG girişimlerimize yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin lirayı yatırım olarak aktarıyoruz. TÜBİTAK BiGG’e dahil olan girişimlerimiz 30 milyon Türk Lirası değerlemeyle girişimcilik yolculuğuna adım atıyor” ifadelerini kullandı.

Girişim sermayesi yatırımlarının tüm dünyada pandemi sonrası dönemde son yılların en düşük seviyelerini kaydetmişken Türkiye’de bu yılın ilk yarısında teknoloji girişimlerine yapılan yatırım tutarı 587 milyon dolara eriştiğini belirten Kacır, şunları söyledi:

“Ülkemizin nitelikli insan kaynağı için küresel bir cazibe merkezi olmasını sağlamak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber hayata geçirdiğimiz Yetenek Transferi Programı oldu. Ülkemiz teknoloji ekosistemine değer katacak küresel yeteneklerin ülkemizde çalışma izni sürecini hızlandırdık. Türkiye Tech Visa Programı ile teknoloji alanında yetkinliklere sahip profesyoneller ve yenilikçi girişimlerin başarı yolculuklarını Türkiye’de daha güçlü ivmeyle sürdürmelerine imkan tanıyacak kapsamlı bir destek paketi sunuyoruz.

3 yıl özel çalışma izni

Katılımcılara tanıdığımız 3 yıl süreli özel çalışma izniyle Türkiye’de yaşama ve çalışma süreçlerini hızlandırarak, program katılımcılarının ülkemizde uzun vadeli planlar yapmalarına ve yerleşik bir hayat kurarak kendilerini evinde gibi hissetmelerine imkan tanıyacağız. Programa kabul edilecek girişimcilerin Türkiye’de kuracakları şirketlere 6 ay boyunca hukuki, mali, teknik süreçlerde danışmanlık sunacağız.”

Bakan Işıkhan: Yerli işgücünün kapasitesi arttırılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da “Program dahilinde ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunacak ve il başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz. Programlar ile bir yandan yeni yetenek ve girişimleri ülkemize kazandırırken diğer yandan onların bilgi ve deneyimlerinden istifade ederek yerli iş gücümüzün kapasitesini artıracağız. İnovasyon sistemimize değer katacağız.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AA

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU