Dolandırıcılık olaylarının ardı arkası kesilmiyor.

Son zamanlarda bu tür olayları sıkça duyar olduk.

Dolandırıcıların tuzağına düşenlerin acıklı öykülerinin yer aldığı televizyon ve gazete haberlerinin ardı arkası kesilmiyor.

Geçenlerde bir yakınım, 'bu sanatı!' telefon aracılığıyla icra eden kişilerin tuzağına düşmekten kıl payı kurtuldu.

Anlattığına göre parasını kurtardı ama son dakika ''uyanışına'' sinirlenen ahizenin öteki ucundaki dolandırıcının hakarete varan tepkilerini savuşturamadı.

Bizimki yine şanslıymış.

Ya hem parasını kaptırtıp, hem de dolandırıcılar tarafından paylananlara ne demeli?

Mağdurların sayısı arttıkça bankalardan cep telefonu aracılığıyla gelen 'bankamız asla kimlik bilgilerinizi…' diye başlayan uyarı mesajlarını öyle kanıksadım ki, devamında yer alan ifadeleri artık ezberlediğimden okuma gereğini bile duymuyorum çoğu zaman.

'Yine birilerinin canı yandı' diye düşünüp, mesajı aklımın bir köşesinde diri tutuyorum hep.

Bir de bu işi, perakende aşamasını atlayıp, toptancı zihniyeti ile yapanlar var.

Yıllarca gazetelerde boy boy haberleri çıkan ve Jet Fadıl olarak anılan Fadıl Akgündüz'ün marifetleri saymakla biter mi?

Yurt dışındaki lüks otellerin restoranlarında, son model milyonluk otomobillerin direksiyonunda çekilmiş fotoğraflarından ''keyfinin yerinde olduğu'' anlaşılan Çiftlikbank'ın firari CEO'su Mehmet Aydın'dan da söz etmemek olmaz elbette.

100 bin kadar kişiden 500 milyon lirayı aşkın para topladıktan sonra, ortadan kaybolan ve kapağı yurt dışına attığı saptanan Mehmet Aydın'dan...

Her dönemde böyle 'uyanıklar' çıkıyor.

Örneğin Nezih Kuzbari.

Attilla Karsan'ın sahipliğinde hazırlanan 1962 Türkiye Yıllığı'nda, yer alan bir haberde bu kişiyle ilgili şu ilginç ifadeler yer alıyor:

'Türkiye'de ikamet ettiği uzun yıllar Nezih Kent ismi ile sahneye çıkan Nezih Kuzbari işlek zekası sayesinde milyonlar dolandırmış ve dolandırıcılık işinde piyasanın sayılı tacirleri ile büyük bankaların müdürlerini de kendine alet etmiştir. Kuzbari, milli bankalarımızdan birini 5 milyon lira dolandırıp yurt dışına kaçmaya muvaffak olmuştur.'

'Dolandırıcılık' diye başladık, söz Kuzbari'ye kadar uzadı.

Aman dikkat.

Dolandırıcılar cirit atıyor.

Yöntemleri çeşit çeşit.

Mağdur olmak istemiyorsanız gereğini yapın.

Uyarıları aklınızın bir köşesine kazıyın.