1896 yılından bu yana gerçekleştirilen Yaz Olimpiyat Oyunları, üçüncü kez Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlendi.Modern olimpiyatların başladığı 1896 yılından bu yana gerçekleştirilen 29 olimpiyat organizasyonundan 16'sı Avrupa, 6'sı Kuzey Amerika, 4'ü Asya, 2'si Avustralya ve 1'i Güney Amerika kıtasında yapıldı.

Oyunlara atletizmde 16 sporcu ile katılan Türkiye, güreşte 11, yelken, judo ve yüzmede 8'er, atıcılık ve boksta 7, tekvando ve jimnastikte 5'er, okçulukta 4, eskrim ve modern pentatlonda 2'şer, masa tenisi, badminton, bisiklet, halter ve kürekte de birer sporcu ile madalya aradı.

2024 Yaz Olimpiyatları 200’den fazla ülkenin katıldığı  jeopolitik boyutuyla da tarihe not düşülen küresel bir sahne görevi görüyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) oyunlara siyaset karıştırılmasına karşı çıksa da, modern olimpiyatların kurucusu Pierre de Coubertin yarışların dünya barışını teşvik edeceğini savunan yaklaşımıyla eleştirilere kulak asmadı. Bu yılki oyunlar Avrupa ve Ortadoğu’daki çatışmaların gölgesinde düzenlendi. Rusya Ukrayna işgali nedeniyle men edilirken İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle dışlanması çağrılarına kulak tıkanması IOC’ye gelen en büyük eleştirilerdi.

Türkiye Cumhuriyetinin Olimpiyat Oyunları’ndaki yüzüncü yılında Team Türkiye 101 sporcu ile Paris 2024’te ülkemizi temsil etti.Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı altın madalyasız bitirdi. Milli sporcular, 1984 Los Angeles'tan itibaren ilk defa  yaz olimpiyatlarını altın madalya kazanamadan tamamladı.

"Milletimizi daha mutlu ve gururlu yapmak isterdik" diyen Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, "Sporcularımız da aynı düşüncede olabilir. 3 gümüş, 5 bronz madalyamız var. Filenin sultanları olimpiyat 4.'sü oldu. Önemli rakiplerini geride bıraktı ama final aşamasında istedikleri sonucu alamadılar’’dedi. Fransa'da gerçekleştirilen 2024 Olimpiyat Oyunları'nın ardından olimpiyatları takip eden basın mensuplarıyla Paris'te bir araya gelen Bakan Bak, Olimpiyat Oyunları'nın ilk gününden itibaren milli sporcuların yanında olanlara ,Paris 2024'te mücadele eden tüm sporculara teşekkür etti.

Geçmiş yıllarda Türkiye, Londra'da yapılan 1948 Yaz Olimpiyatları'na, 6 branşta 1'i kadın 58 sporcu ile katılmıştı. Türkiye kazandığı 6 altın, 4 gümüş, 2 bronz madalyayla ekip halinde Olimpiyat yedincisi oldu. 1952 Helsinki Olimpiyatına Atletizm’de 13, Basketbol’da 12, Futbol’da 12, Güreş’te 15 olmak üzere toplam dört branşta 52 sporcu ile katıldı. 2 Altın 1 Bronz madalya kazandı.

Kronolojik olarak bakıldığında yıllar içinde  kesinlikle kadın sporcular daha başarılı diyebiliriz.Keza bu sene de öyle oldu. 30’u aşkın kadın sporcumuz Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ellerinden geleni yaptı .Bakanın açıklamalarına bakıldığında siyasetin ağırlığı yadsınamaz.40 yıl sonra altınsız bir olimpiyat sonucu bunun en önemli göstergesidir. Aslında her alanda siyasetin gölgesi egemendir.Böyle olduğu sürece de ara sıra küçük başarılarla yetinmek kaderimiz olacaktır…