Termometrelerdeki rakamlar eksileri gösterince, “eyvah’’ yollu sızlanmalar da başladı.

Öyle ya kış demek, masraf demek.

Giyim-kuşam derdi bir yana, yalnızca ısınma giderleri bile yetiyor sızlanıp, kara kara düşünmeye.

Sonbahar ve kış mevsimlerinin önemli bir gider kalemi olan ısınma sorunu, hayat pahalılığı nedeniyle zaten zorda olan dar ve sabit gelirliler için “kabus’’tan farksız.

Yaz aylarında ısınma giderinin olmayışı, dar ve sabit gelirlilerin bütçesinde geçici olarak da olsa bir rahatlık sağlıyor, gelen yüklü faturalara ödenen paralar, gıda gibi olmazsa olmaz harcamalar için kullanılıyordu.

Havaların soğumasıyla birlikte, ısınma sorunu da kapıyı çalınca, zaten zorda olan kesimler, büyük bir çaresizliğe sürüklendi.

Dar gelirliler, konutlarda doğalgaz tüketimine ilişkin faturaların bir kısmının devlet tarafından karşılanması uygulamasındaki, destek oranının artırılmasını istiyor. Bazı çevrelerce, 31 Mart 2023’te yapılacak yerel yönetimler seçimleri nedeniyle böyle bir olasılığın gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Rutin hale gelen zam sağanağı ise günlük periyodlarla yağmaya devam ediyor.

Gelir ve gider arasındaki uçurum, gıdadan giyime pek çok ürünün dar ve sabit gelirliler için “seyirlik’’ hale gelmesine neden oluyor.

Ekonomideki zor koşullar gibi genel ölçekli sorunların yanı sıra yerel ölçekli sorunlar da vatandaşların tepkilerine yol açıyor.

Bu sıkıntılardan biri de elektrik kesintileri ve aydınlatma sorunu.

Örneğin İlkbahar Mahallesi.

Semt sakinleri sıklıkla meydana gelen kesintilerden yakınıyor. Bu kesintilerin elektrikli ev eşyalarına zarar vereceği endişesi taşıdığı dile getiriliyor.

Kavaklıdere’den Atakule kavşağına kadar uzanan Cinnah Caddesi ve paralel sokaklar da zaman zaman bu kesintilerden nasibini alıyor. Söz konusu bölgede oturan vatandaşlar kesinti kaynaklı karanlık nedeniyle tedirginlik yaşadıklarını belirtiyor.

Zam sağanağı bir yandan, soğuk hava öte yandan…

Çevresel sorunlar da cabası…

Yaşam koşulları giderek ağırlaşıyor.

Ya vaatler?

Hani şu 100. Yıl’a dair vaatler…

Refah, huzur, mutluluk falan filan…

Kara bulutlar tepesinde Vatandaş hala beklemede…