Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’da bulunan Amerikan Ticaret Odaları (AmCham) liderliğinde Avrasya Ekonomi Zirvesi ilk kez 24-25 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Toplamda 12 ülkenin katılımında ve gerçekleşecek zirve, iş insanları, kamu temsilcileri ve uluslararası kurumları bir araya getirecek.

Zirveye Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Moldova, Romanya, Tacikistan, Özbekistan ve Ukrayna'dan temsilciler katılacak. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından da desteklenen zirve ile Avrasya bölgesinde ekonomik iş birliklerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Zirvede yapılacak panellerin konu başlıkları şöyle olacak:

- Bölgesel İş Birliği

- Bölgesel Enerji Haritası: Güvenlik ve Sürdürülebilirlik

- Orta Koridor: Ticaretin Gelecek Yolları

- Dijital Ekonomi Rehberi: Yapay Zeka ve Ötesi

- Büyüme İçin Bankacılık: Bölgesel Finansın Rolü

- Turizm: Bölgesel Büyümenin Kilit Sektörü

- Üretimde Direnç: Yenilikler ve Tedarik Zincirinin Yenide Şekillendirilmesi

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan ve ABD Ticaret Bakanlığı tarafından da desteklenen zirve ile Avrasya bölgesinde ekonomik iş birliklerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Hükümet ve küresel kuruluşların temsilcilerini ağırlayacak olan zirvede bölgedeki mevcut ve potansiyel iş fırsatları ve ortaklıkları değerlendiren dünya çapındaki şirketlerden konuşmacılar yer alacak. Zirve süresince katılımcılar, paydaşlar ve iş dünyası temsilcileriyle birebir toplantılar ve atölye çalışmaları da yapacaklar.

Hedef; bölgenin potansiyelini açığa çıkarmak

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi’ni bu yıl İstanbul'da hayata geçirmek için AmCham Türkiye, AmCham Yunanistan ve AmCham Bulgaristan’ın kapasitelerini birleştirdiğini belirtti.

AEES zirvesi de Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan’dan çıktı

Turnaoğlu şöyle devam etti:

“AmCham Türkiye olarak, Türkiye ekonomisine 60 milyar dolar katkı sağlayan 145 ABD merkezli şirketi temsil ediyoruz ve ana hedefimiz ülkemizi global pazarlara taşıyan bir güç olmak. Bu hedefimiz doğrultusunda Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar düzeyine ulaşmasına katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Şimdi de bölgemizdeki diğer Amerikan Ticaret Odaları (AmChams) ile iletişim ve iş birliğimiz ile ticaret potansiyelini daha da geniş bir kapsam ve coğrafya ulaştırmak için çalışıyoruz. Bizleri bir araya getiren AEES zirvesini hayata geçirme fikri de Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki AmCham yönetimleri arasındaki görüş alışverişi sonucunda doğdu. Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Moldova, Romanya, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan'daki Amerikan Ticaret Odalarının da AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi (AEES) organizasyonuna ortaklığını memnuniyetle karşılıyoruz. Birlikte hayata geçirdiğimiz bu ilk zirvenin İstanbul’da düzenlenmesi AmCham Türkiye olarak bizleri ayrıca mutlu ediyor.”

AEES zirvesini düzenleyen Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan AmCham’leri ortak açıklamalarında ise şunları ifade etti:

“Jeopolitik ve ekonomik dinamiklerin yanında daha güçlü, şeffaf ve verimli bölgesel iş birliğine duyulan ihtiyacı değerlendirerek, AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi'ni düzenleme konusunda ilk adımı attık. Zirvenin, katılımcı ülkeler arasındaki iş ve ticaret bağlarını güçlendirmek için dinamik bir platform görevi görmesini bekliyoruz. Bu platformu Amerikan Ticaret Odaları'nın deneyiminden ve ağından yola çıkarak; şirketlerin, hükümetlerin ve küresel kuruluşların bölgenin potansiyelini artırmak üzere iş birliği yapmalarına olanak sağlamak amacıyla oluşturduk.”

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU